Έντυπη Έκδοση

Αλλους ικανοποίησε, άλλους δυσαρέστησε ο τουρκικός διάδρομος για τους Πεσμεργκά

Διχάζει την Τουρκία και τα τουρκικά ΜΜΕ η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή 200 Κούρδων μαχητών (Πεσμεργκά) από το Ιράκ, μέσω της Τουρκίας, στη συριακή μεθοριακή πόλη Κομπάνι για να βοηθήσουν στην υπεράσπισή της από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν ακολούθησαν την έγκριση των βουλευτών του Ιρακινού Κουρδιστάν για την αποστολή των μαχητών, σηματοδοτώντας την πρώτη στρατιωτική εμπλοκή της ημιαυτόνομης περιφέρειας στον πόλεμο της Συρίας.

Οι φιλοκυβερνητικές τουρκικές εφημερίδες όπως οι Vatan, Star, Yeni Safak και η ταμπλόιντ Takvim βλέπουν θετικά τις τελευταίες εξελίξεις για τη διέλευση των Πεσμεργκά στο Κομπάνι μέσω «τουρκικού διαδρόμου» με τίτλους όπως «Διάδρομος Αλληλεγγύης». Η Vatan εξηγεί ότι η κίνηση δεν αποτελεί έκπληξη καθώς το Κομπάνι είναι πόλη υψίστης στρατηγικής σημασίας για την ανακοπή του Ισλαμικού Κράτους. «Εδώ και πολύ καιρό καταρτίζονται σχέδια για την εξάλειψη του Ι.Κ. από το χάρτη, και ανάμεσα στις προτεινόμενες λύσεις είναι η αποστολή Πεσμεργκά από το Ιρακινό Κουρδιστάν στη βόρεια Συρία», σχολιάζει ο αναλυτής Γκουνγκόρ Μενγκι της εφημερίδας. Στον ίδιο άξονα πολιτικοί σχολιαστές των άλλων φιλοκυβερνητικών εφημερίδων υποστηρίζουν ότι με την κίνηση αυτή «διορθώνονται όλοι οι προηγούμενοι λανθασμένοι χειρισμοί σχετικά με την κατάσταση στο Κομπάνι».

Στον αντίποδα, αρκετά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι είναι λάθος της Τουρκίας να εμπλακεί στην περιφερειακή σύγκρουση. «Λανθασμένη στρατηγική» βλέπει η Cumhuriyet, που γράφει χαρακτηριστικά: «Δεν έπεσε το Κομπάνι αλλά το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ)». Η ταμπλόιντ Sozcu δηλώνει ότι ο Ερντογάν υποκύπτει στην αμερικανική πίεση σχολιάζοντας «Ο Ομπάμα τηλεφώνησε και ο Ταγίπ άνοιξε τις πύλες». Ο σχολιαστής Ρουσέν Τσακίρ γράφει στη HaberTurk ότι το ΑΚΡ εφάρμοσε από την αρχή λανθασμένη στρατηγική στο θέμα του Κομπάνι «και συνεχίζει υποστηρίζοντας τους Κούρδους. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην πέσει το Κομπάνι... και φυσικά μπαίνοντας σε μία άμεση ή έμμεση σχέση συνεργασίας με το ΠΚΚ θα προκληθούν αλλαγές στις ισορροπίες τόσο στην Τουρκία όσο και στην ευρύτερη περιοχή».

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

(Πηγές: BBC, http://www.stargazete.com/default.asp, http://www.hurriyet.com.tr/english/domestic/)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Τουρκία