Έντυπη Έκδοση

ΣΕΡΒΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Τους ενώνουν οι κοινοί στόχοι

Σε μια νέα αρχή στις μεταξύ τους σχέσεις προσβλέπει η κυβέρνηση των Τιράνων με την αντίστοιχη του Βελιγραδίου εν όψει του κοινού οράματός τους για ένταξη των χωρών στην Ε.Ε., με τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι η ιστορική συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο Βελιγράδι θα είναι ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των δύο κρατών, αφήνοντας ωστόσο υπαινιγμούς για το ρόλο του Κοσόβου.

Αν θέλουν να προσθέσουν τις σημαίες τους στην Ε.Ε., Αλβανία και Σερβία πρέπει να συνεργαστούν... Αν θέλουν να προσθέσουν τις σημαίες τους στην Ε.Ε., Αλβανία και Σερβία πρέπει να συνεργαστούν... Ο Ντιτμίρ Μπουσάτι υπογράμμισε ότι η συνάντηση στις 10 Νοεμβρίου, η οποία θα διεξαχθεί μετά τη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο, «από μόνη της αποτελεί νέο κεφάλαιο ή νέα αρχή, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί ό,τι πρέπει να κάνουν στο μέλλον οι δύο χώρες προς όφελος της διμερούς συνεργασίας, της ειρήνης και της δημοκρατικής σταθερότητας στην περιοχή» καθώς και οι δύο χώρες δίνουν μεγάλη σημασία στην προσέγγιση της περιοχής με την Ε.Ε., μέσω οικονομικών έργων και υποδομών.

Η αλβανική πλευρά ωστόσο αφήνει υπαινιγμούς για το ρόλο του Κοσόβου στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, η οποία προηγείται της Αλβανίας καθώς δεν έχει λάβει ακόμη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι Σερβία και Αλβανία έχουν ακόμη περισσότερους λόγους συνεργασίας.

«Το Κόσοβο είναι τώρα περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνής πραγματικότητα, η οποία δεν χωρίζει τη Σερβία από την Αλβανία και ακόμη λιγότερο χωρίζει τη Σερβία από τη Δύση και το ευρωπαϊκό της μέλλον», σημείωσε.

Ο «εφιάλτης»

Ερωτηθείς αν η ιδέα της αποκαλούμενης «Μεγάλης Αλβανίας» είναι μέρος της επίσημης πολιτικής των Τιράνων, ο Ντιτμίρ Μπουσάτι δήλωσε πως «αυτή η ιδέα ήταν πάντα ο εφιάλτης της Σερβίας, ποτέ δεν ήταν μέρος του πολιτικού μας προγράμματος και του πολιτικού μας στόχου» λέγοντας ότι πολιτικός στόχος της κυβέρνησης των Τιράνων είναι τα επόμενα δέκα χρόνια να γίνει ολόκληρη η περιοχή τμήμα της Ε.Ε.

Οι δηλώσεις Μπουσάτι ωστόσο συνοδεύτηκαν από αυτές του υπουργού Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι, ο οποίος συνέδεσε άμεσα την ενταξιακή πορεία της Σερβίας με την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας τονίζοντας ότι η συμφωνία πρέπει να προηγηθεί.

«Αυτό το νομικά δεσμευτικό κείμενο, το οποίο αναφέρεται στην Ε.Ε., για μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά ειρηνευτική συμφωνία» τόνισε ο Χοτζάι, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών περνά από την ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Εθνη, την οποία δεν θα πρέπει να εμποδίσει η Σερβία.

Οσο για την πρόθεση του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα να επισκεφθεί μετά το Βελιγράδι, το Πρέσεβο, ο Αλβανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «δεν βλέπει τίποτα αμφιλεγόμενο στην πρόθεση αυτή». (Πηγές: ΑΠΕ -Tanjug)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Σερβία
Αλβανία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση