Έντυπη Έκδοση

«Δεν επαρκεί το προσωπικό για να αντιμετωπίσει τον Εμπολα»

«Επείγουσα κατάσταση» για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει η επιδημία του Εμπολα, που έχει θερίσει τουλάχιστον 4.900 ζωές, κυρίως στη Δυτική Αφρική, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού κάνει τόσο θανατηφόρο τον Εμπολα στην Αφρική, λένε οι γιατροί Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού κάνει τόσο θανατηφόρο τον Εμπολα στην Αφρική, λένε οι γιατροί Την ίδια ώρα εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε και καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις πληγείσες χώρες.

Ο ΠΟΥ, μετά την τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων ειδικών επιστημόνων για την επικίνδυνη ασθένεια, επεσήμανε ότι έχει αυξήσει σημαντικά την υποστήριξή του στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και σημείωσε πως βασική προτεραιότητά του είναι να σταματήσει η επιδημία σε αυτήν την περιοχή, ώστε «να αποφευχθεί η εξάπλωση» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Εμπολα κηρύχθηκε «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία» τον περασμένο Αύγουστο. Εκτοτε όμως η επιδημία εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Στις αρχές Αυγούστου είχαν καταγραφεί 1.600 κρούσματα και περισσότεροι από 800 θάνατοι. Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου όμως, σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, τα κρούσματα έφθασαν στις 10.000 και οι θάνατοι στους 4.900.

Ο Παγκόσμιιος Οργανισμός Υγείας κατήγγειλε επίσης ότι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο δυσκολεύονται να βρουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Οι αριθμοί απεικονίζουν μια δύσκολη πραγματικότητα αφού και μεταξύ του ιατρικού προσωπικού έχουν καταγραφεί 443 κρούσματα και 244 θάνατοι.

Εκείνο που επισημαίνεται από τον ΠΟΥ είναι ότι οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας πρέπει να παρακολουθούνται στενά ώστε να ενθαρρύνονται κι άλλοι άνθρωποι να συμμετέχουν στον αγώνα κατά του Εμπολα και μάλιστα με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Εμπολα
Δυτική Αφρική