Έντυπη Έκδοση

ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΕΩΣ 100% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Γολγοθάς η αρρώστια για τους Ελληνες

Την επιτομή της... ανάπτυξης και της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια αποτελεί ο τομέας των φαρμάκων στην Ελλάδα. Επειδή καθημερινά οι Ελληνες ασθενείς... πλουτίζουν αντί να φτωχαίνουν, χάρη στις αποτελεσματικές πολιτικές της συγκυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τα φάρμακά τους ακριβαίνουν αντίστοιχα (η συμμετοχή), εξαφανίζονται με εξαιρετική ευκολία από τα ράφια των φαρμακείων (ελλείψεις), ενώ και τα ίδια τα φαρμακεία ανοίγουν όποτε θέλουν χωρίς να παίρνουν ή να δίνουν λογαριασμό...

Οι ασθενείς αναστενάζουν όποτε χρειαστούν φάρμακα, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστα Λουράντο Οι ασθενείς αναστενάζουν όποτε χρειαστούν φάρμακα, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστα Λουράντο Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση στην αγορά φαρμάκου, που κάνει τους Ελληνες ασθενείς να αναστενάζουν κάθε φορά που χρειάζονται φάρμακα για να γιατρευτούν. Την εικόνα αυτή περιέγραψε με τον πλέον παραστατικό τρόπο εξαγριωμένος ο νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τη νέα του θέση.

Ο κ. Λουράντος, λάβρος κατά των υπουργών Υγείας -νυν και πρώην- ταυτόχρονα τούς κατηγόρησε για τα μέτρα που έλαβαν αλλά και γι' αυτά που δεν έλαβαν. Μίλησε για ένα απόλυτο χάος στον τρόπο λειτουργίας του ωραρίου των φαρμακείων αλλά και για ένα απόλυτα εχθρικό περιβάλλον για τους ασφαλισμένους που αγοράζουν συνταγογραφούμενα φάρμακα ακόμη και με ποσοστό συμμετοχής 100% περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο διάστημα.

Διπλό κόστος

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, άνεργοι και ασφαλισμένοι πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους κατά 50% ή και κατά 100% υψηλότερη από ό,τι στο παρελθόν, ενώ οι φαρμακοποιοί, όπως επισήμανε, αγωνίζονται να εισπράξουν τα χρήματά τους από το 2011. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έδωσε μια συνταγή φαρμάκων, για την οποία ο ασφαλισμένος, τον Μάρτιο του 2014, πλήρωσε 6,93 ευρώ και ένα μήνα μετά, τον Απρίλιο του 2014, για την ίδια συνταγή κατέβαλε 26,45 ευρώ.

«Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη σήμερα, ότι το κράτος θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν λιγότερα, έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν τα φάρμακά τους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Στο μεταξύ, το σκηνικό στη χώρα μας προβλέπει και ελλείψεις φαρμάκων από τα φαρμακεία, φαινόμενο που οφείλεται και στις λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές», την εξαγωγή δηλαδή ελληνικών φαρμάκων εκτός χώρας με στόχο το μεγαλύτερο κέρδος. Φάρμακα, εμβόλια αλλά ακόμη και γενόσημα λείπουν συχνά πυκνά, όπως περιέγραψε ο κ. Λουράντος, με συνέπεια οι ασθενείς να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο μήπως και τα εντοπίσουν.

«Πρόκειται για ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Μάλιστα ο κ. Λουράντος έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα 14 φαρμάκων, μεταξύ των οποίων το Crestor, το Spiriva, το Lyrica, το Cialis, το Fucidin, το Zoloft και το Ganuvia, τα οποία έχουν παραγγελθεί από μεγάλη φαρμακαποθήκη της Αθήνας, αλλά οι προμήθειες των φαρμακευτικών εταιρειών είναι ελάχιστες, όπως είπε.

Ελεύθερο ωράριο

Ομως χωρίς υποχρεωτικό ωράριο λειτουργούν το τελευταίο διάστημα τα φαρμακεία, με συνέπεια να ανοίγει και να κλείνει ο καθένας όποτε θέλει. Χαρακτηριστικό είναι πως έχουν καταγραφεί και περιστατικά που φαρμακοποιοί ανοίγουν στις 22.00 το βράδυ και κλείνουν στις 2 τα ξημερώματα ή άλλοι που τα κλείνουν στις 7 το απόγευμα προκειμένου να παρακολουθήσουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου!

Ο κ. Λουράντος τόνισε ότι όσο εκκρεμεί μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη το αλαλούμ θα συνεχίζεται, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν καν αναρτημένες διανυκτερεύσεις των φαρμακείων και οι ασφαλισμένοι να τα βρίσκουν τη νύχτα κλειστά.

Μη συνταγογραφούμενα

Κατά τα άλλα συνεχίζεται η κόντρα του κλάδου με την κυβέρνηση, που φαίνεται πως κάποια στιγμή θα υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας και θα απελευθερώσει την πώληση των φαρμάκων χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) ώστε να διατίθενται ακόμη και από τα σουπερμάρκετ.

Ο Κώστας Λουράντος μίλησε για μύθο ότι θα μειωθούν οι τιμές εάν τα ΜΗΣΥΦΑ βγουν στα σουπερμάρκετ.

Και για να επιχειρηματολογήσει, έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα σκευασμάτων, των οποίων οι τιμές απελευθερώθηκαν σε χώρες του εξωτερικού, παρουσιάζοντας ενδεικτικά:

Voltaren: από 4,98 ευρώ που κοστίζει στην Ελλάδα, στις χώρες με απελευθερωμένη πώληση φτάνει τα 11,90 ευρώ.

Ασπιρίνη: στην Ελλάδα κοστίζει 1,81 ευρώ, στο εξωτερικό κοστίζει 4,80 ευρώ.

Fenistil: στην Ελλάδα κοστίζει 4,41 ευρώ, στο εξωτερικό 7,90 ευρώ.

Mucosolvan (σιρόπι): 4,63 ευρώ στη χώρα μας και έξω 9,50 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υγεία
Φαρμακεία
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ)