Έντυπη Έκδοση

ΟΣΟΙ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Αυτονομία με «καπέλο» 25%

Απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τη δυνατότητα αυτονόμησης των διαμερισμάτων πολυκατοικιών, ιδίως στην περίπτωση που η κεντρική θέρμανση έχει πάψει να λειτουργεί, επιδιώκει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εντάσσοντας στο επίμαχο νομοσχέδιο ειδικές παραμέτρους, έπειτα από τις παρεμβάσεις και τις επισημάνσεις που έγιναν από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς τις τελευταίες ημέρες.

Διευκολύνεται η αυτονόμηση των διαμερισμάτων μέσω της χρήσης ατομικού λέβητα φυσικού αερίου, αλλά... Διευκολύνεται η αυτονόμηση των διαμερισμάτων μέσω της χρήσης ατομικού λέβητα φυσικού αερίου, αλλά... Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τις εξής περιπτώσεις:

* Μετατροπή του καυσίμου κεντρικής θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, όταν διέρχεται από την πρόσοψη του κτηρίου δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

* Αυτονόμηση διαμερίσματος και εγκατάσταση ατομικού λέβητα στην περίπτωση που η πλειοψηφία των ιδιοκτητών δεν συμφωνήσει ή δεν αποφασίσει για την αλλαγή του καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο.

* Εγκατάσταση ατομικού λέβητα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, στην οποία δεν λειτουργεί η κεντρική θέρμανση.

* Αυτονόμηση διαμερίσματος και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας σε πολυκατοικία που δεν μπορεί να συνδεθεί με το φυσικό αέριο και στην οποία έχει πάψει να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση.

Στην ουσία διευκολύνεται η αυτονόμηση των διαμερισμάτων μέσω της χρήσης ατομικού λέβητα φυσικού αερίου ή αντλίας θερμότητας.

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες στην περίπτωση αυτή θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνονται με τα πάγια έξοδα της κεντρικής θέρμανσης και σε ανώτατο ποσοστό 25%, γεγονός βεβαίως που λειτουργεί ως αντικίνητρο.

Ουσιαστική διέξοδος προσφέρεται κυρίως στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες στις οποίες έχει πάψει να λειτουργεί η κεντρική θέρμανση, ο αριθμός των οποίων κατά την τελευταία πενταετία έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας της πλειονότητας των ενοίκων.

Στις πολυκατοικίες, όμως, στις οποίες λειτουργεί κανονικά η κεντρική θέρμανση, ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος που θα επιλέξει να αυτονομηθεί, θα συνεχίσει να επιβαρύνεται με το ποσό της πάγιας συμμετοχής της ιδιοκτησίας αυτής στα έξοδα της κεντρικής θέρμανσης, με ανώτατο όριο το 25%.

Το ίδιο θα ισχύσει και στην περίπτωση που λειτουργήσει μελλοντικά η κεντρική θέρμανση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πάντως ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί -ή ακόμη και να μηδενιστεί- με απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νομοσχέδια
Κοινωνικά θέματα
Φυσικό αέριο
Θέρμανση
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)