Έντυπη Έκδοση

Μπάζει η απελευθέρωση, λένε οι βιομηχανίες

Αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Εως την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου θα έχουν περιθώριο οι φορείς της αγοράς να εκφράσουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, έρχεται να επιφέρει διορθώσεις στο ισχύον πλαίσιο της αγοράς ενέργειας, ιδίως όσον αφορά στην απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.

Αντίθετη είναι ωστόσο η άποψη της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία σε επιστολή της, ολοκληρώνοντας την ανάλυση των επιπτώσεων των ρυθμίσεων στο ενεργειακό κόστος, επισημαίνει ότι οι καταναλωτές περίμεναν επιτέλους το άνοιγμα μιας αγοράς που παραμένει μονοπώλιο της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της. Αντ' αυτού όμως, όπως επισημαίνει, «η παρούσα πρόταση πραγματικά ακυρώνει στην ουσία την προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός, ο οποίος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών, μελών του ΣΒΑΠ, για τις επιπτώσεις στις τιμές φυσικού αερίου, σημείωσε ότι οι προϋποθέσεις απελευθέρωσης του φυσικού αερίου που προβλέπονται από το σχετικό νομοσχέδιο είναι εντελώς αντιφατικές προς την προσπάθεια της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «για τις μεγάλες βιομηχανίες έντασης ενέργειας σημαίνει απρόβλεπτη αύξηση του κόστους διανομής χωρίς αντάλλαγμα, ανατροπή του προϋπολογισμού για το 2015 και νέες μεγάλες ζημιές» την στιγμή που δεν υπάρχει προηγούμενο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα όπου η χρέωση του δικτύου Διανομής να είναι 4 ευρώ/MWh, επιπλέον του ήδη υψηλού κόστους μεταφοράς των περίπου 3-4 ευρώ/MWh.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικό αέριο
Βιομηχανία
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)