Έντυπη Έκδοση

27ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ελία Σουλεϊμάν και Πολ Λάβερτι στο Πανόραμα

Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Ελία Σουλεϊμάν και ο Βρετανός σεναριογράφος/ακτιβιστής Πολ Λάβερτι, καλεσμένοι του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συζητήσουν με το ελληνικό κοινό.

«Ο χρόνος που απομένει» «Ο χρόνος που απομένει» Master-class για σπουδαστές και το σινεφίλ κοινό θα δώσει σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, στον «Ιανό», ο Ελία Σουλεϊμάν, ενώ αύριο στις 12.30 στο Ινστιτούτο Γκέτε θα δώσει το δικό του master-class ο Πολ Λάβερτι.

Ενα παιδί που ανακαλύπτεται τυχαία από μια ομάδα κυνηγών να έχει μεγαλώσει σε ένα δάσος ανάμεσα σε λύκους και μεταφέρεται στον «πολιτισμό» για να αντιμετωπίσει καταστάσεις με δραματικά αποτελέσματα, είναι το θέμα της εξαιρετικής ταινίας «Νο One's Child» («Το παιδί κανενός») του πρωτοεμφανιζόμενου Σέρβου σκηνοθέτη Βουκ Ρσούμοβιτς, που προβάλλεται σήμερα στο διαγωνιστικό τμήμα του Πανοράματος. Το θέμα της ταινίας φέρνει στο νου τη γαλλική ταινία «Το αγρίμι» του Φρανσουά Τριφό, που, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο ίδιος ο Σέρβος σκηνοθέτης, την είχε υπόψη του. «Πρόκειται», είπε, «για μια αληθινή ιστορία που άκουσα από τον επιστάτη στο Βελιγράδι, ένα περιστατικό από την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Οταν πρωτάκουσα την ιστορία, σκέφτηκα τον Τριφό και το "Αίνιγμα του Κάσπαρ Χάουζερ" του Χέρτσογκ. Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για μένα. Μπορώ να πω ότι ο Τριφό υπήρξε ο μέντοράς μου, γιατί διάβασα τις σημειώσεις του για την ταινία και με βοήθησαν πολύ, ώστε να πάρω τις αποφάσεις μου. Ηξερα, όμως, από την αρχή πως η προσέγγισή μου θα ήταν ελαφρώς διαφορετική. Στην ιστορία του Τριφό ο ήρωάς του, ο Βίκτορ, ήταν περισσότερο ένα αντικείμενο, ενώ εγώ ήθελα να ρίξω ένα πιο κοντινό βλέμμα στο αγόρι της ιστορίας μου». (6.30 μ.μ.)

Στο σημερινό πρόγραμμα και η νέα, από το πρόσφατο φεστιβάλ της Βαρσοβίας, ταινία «The Judgement» («Θεία Δίκη»), του γνωστού Βούλγαρου σκηνοθέτη Στέφαν Κομαντάρεφ («Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνιά»), γύρω από τα προβλήματα μιας οικογένειας με φόντο την οικονομική κρίση, παρουσιάζεται σε αβάν-πρεμιέρ. Η ιστορία εκτυλίσσεται σ' ένα φτωχικό, συνοριακό χωριό, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπου ζει ο ήρωας, Μίτιο, μαζί με το γιο του Βάτκο. Με την οικονομική κρίση θα καταλήξουν άστεγοι και άνεργοι, με τον Μίτιο να αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ένα τρομερό μυστικό από το παρελθόν του, όταν, έχοντας δεχτεί μια δουλειά, μεταφέροντας παράνομους μετανάστες από τα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα, είναι αναγκασμένος να περνά από ένα βράχο, τη «Θεία Δίκη», όπου, πριν από 25 χρόνια, είχε σκοτώσει ένα νεαρό ζευγάρι Ανατολικογερμανών που προσπαθούσαν να διαφύγουν στη Δύση. (10.40 μ.μ.)

«The Judgement» «The Judgement» Στο πρόγραμμα και η σουρεαλιστική, απολαυστική κωμωδία «Ο χρόνος που απομένει» του Ελία Σουλεϊμάν, με διάφορες οικογενειακές, δοσμένες με πρωτότυπα, διασκεδαστικά, οπτικά γκαγκ, ιστορίες, με τον ίδιο τον Σουλεϊμάν να παρουσιάζει την ταινία του στο κοινό. Ιστορίες που συνδυάζουν προσωπικές αναμνήσεις από εμπειρίες του ίδιου του σκηνοθέτη καθώς και σκηνές από την εποχή της δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ - σκηνές τοποθετημένες σε συγκεκριμένες περιόδους, το 1948, το 1970, το 1980 και τη σύγχρονη εποχή, δείχνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αραβες που ζουν στα υπό το Ισραήλ κατεχόμενα μέρη, σε σκηνές δοσμένες με τρόπο χιουμοριστικό, με τον ίδιο τον Σουλεϊμάν να ερμηνεύει το ρόλο του βασικού πρωταγωνιστή με τρόπο που φέρνει στο νου τον διάσημο κωμικό του βωβού Μπάστερ Κίτον. (8.30 μ.μ.) Ε.Β.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Κινηματογράφος