Έντυπη Έκδοση

Αντιμέτωποι με κακούργημα για τη μαύρη τρύπα στον ΟΚΑΝΑ

Τα έργα και οι ημέρες του δ.σ. του ΟΚΑΝΑ την περίοδο 2009-2011 μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» ανακριτή, μετά την άσκηση κακουργηματικών διώξεων κατά συγκεκριμένων προσώπων, καθώς -σύμφωνα με το εισαγγελικό σκεπτικό- «δεν ακολούθησε τις αρχές της χρηστής οικονομικής διαχείρισης».

Η ποινική δίωξη στρέφεται εις βάρος της πρώην προέδρου Μελπωμένης Μαλλιώρη και του γενικού διευθυντή Δημ. Πλατανιά, για «απιστία στην υπηρεσία με αντικείμενο μεγαλύτερο από 120.000 ευρώ κατά του Δημοσίου» σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, την οποία διενήργησε η Εισαγγελία Διαφθοράς μετά την αναφορά που είχε υποβάλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η τότε υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, προέκυψαν οι εξής ενδείξεις:

** Ποσό, ύψους 10.249.000 ευρώ, αντί να διατεθεί σε προγράμματα για χρήστες ναρκωτικών, χρησιμοποιήθηκε για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Συγκεκριμένα, το Μάιο του 2011 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΟΚΑΝΑ, με αντικείμενο -ανάμεσα σε άλλα- τη δημιουργία νέων 17 κέντρων υποκατάστασης και παρακολούθησης της υγείας των χρηστών σε όλη την επικράτεια με διάρκεια τριών ετών.

Ομως, τα χρήματα αυτά, που προέρχονταν από την τακτική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας προς το ΚΕΕΛΠΝΟ, εμφανίζονται να δόθηκαν για τη μισθοδοσία του προσωπικού του ΟΚΑΝΑ. Στη συνέχεια το ΚΕΕΛΠΝΟ κατήγγειλε τη σύμβαση, ενώ η βασιμότητα των καταγγελλομένων φαίνεται πως επιβεβαιώθηκε και από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).

** Ποσό, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, που το διάστημα 2009-2013 φέρεται πως δεν αποδόθηκαν προς τα Κέντρα Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε πρόεδρος και διευθυντής του ΟΚΑΝΑ υποστηρίζει πως το επίμαχο ποσό αποτέλεσε αντικείμενο προσωρινού εσωτερικού δανεισμού, προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες οικονομικές ανάγκες του ΟΚΑΝΑ. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, δεν προσκομίστηκαν τα έγγραφα που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς αυτούς, ότι δηλαδή «ακουλουθήθηκε η πρακτική της χρηστής οικονομικής διαχείρισης» και ότι «ήταν δικαιολογημένη ή αναπότρεπτη».

Τέλος, στο αρχείο μπήκε σκέλος που αφορά στην προμήθεια φαρμακευτικού σκευάσματος, καθώς οι εισαγγειλικές αρχές δεν εντόπισαν στοιχεία ότι υπήρξε παράβαση των κανόνων επιμελούς διαχείρισης ή πως προκλήθηκε χρηματική ζημία για τον ΟΚΑΝΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΚΑΝΑ
Διαφθορά
Δικαστικό ρεπορτάζ