Έντυπη Έκδοση

ΕΚΡΙΝΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 2011 ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Επικίνδυνη απόφαση του ΣτΕ για επικουρικές

Απόφαση-πιλότο για το πρώτο κύμα των περικοπών στις συντάξεις -κύριες και επικουρικές- θα εκδοθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώπιον της οποίας παραπέμφθηκε το ζήτημα για οριστική επίλυση.

Με μόλις μία ψήφο διαφορά, το Α' τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε, χθες, ότι οι πρώτες μειώσεις που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις με το μνημονιακό νόμο του 2011 είναι συνταγματικές, απόφαση που διαδέχεται ανάλογη που εξέδωσε το ίδιο τμήμα πριν από λίγες ημέρες για τις κύριες συντάξεις.

Η οριακή πλειοψηφία οδηγεί την υπόθεση στην Ολομέλεια, όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Σύμφωνα με την άποψη που επικράτησε, το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 22 παρ.5) δεν απαγορεύει τη μεταβολή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επί το δυσμενέστερο, στην περίπτωση που αιτιολογημένα προκύπτει ότι η βιωσιμότητά του μπορεί να διασφαλιστεί μόνον με αυτές τις επεμβάσεις.

Ομως, η «κόκκινη γραμμή» που χαράσσει η πλειοψηφία ως προς το ύψος των περικοπών είναι ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων, δηλαδή εισόδημα ικανό να εξασφαλίσει όχι μόνο τους όρους της φυσικής τους υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή) αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Διαφορετικά, μειώσεις στις ασφαλιστικές παροχές που δεν πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι αντισυνταγματικές.

Οι δικαστές που μειοψήφησαν, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Α' τμήματος Ν. Σακελλαρίου, τονίζουν ότι δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, ακόμη και υπό τις παρούσες λίαν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, να μετακυληθεί η υποχρέωση χρημοτοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος από το κράτος, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το κράτος ήταν και παραμένει υπεύθυνο για τη χάραξη της ασφαλιστικής πολιτικής και την εποπτεία των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Μισθοί/συντάξεις
Κυβέρνηση
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)