Έντυπη Έκδοση

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ, ΣΥΝΕΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ο αναχωρήσας υπερήφανος γέρων

Υποκλίνομαι με σεβασμό, ευλάβεια και βαθιά συγκίνηση προ του σκηνώματος του μέντορά μου Γιάννη Χαραλαμπόπουλου. Επικοινωνούσα μαζί του τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε άρχισε να καταρρέει. Διατηρούσε μέχρι το τέλος ακμαιότατη σκέψη, κριτική άποψη για όλα, στην οποία διέκρινα ωριμότητα ανάμεικτη με φρέσκιες, ανανεωτικές αντιλήψεις, εξαίρετο χιούμορ και πλήρη διαύγεια.

Ο αναχωρήσας για το Επέκεινα άνδρας δεν υπήρξε μέγας πολιτικός (ουδείς μέγας ή αρκετά επαρκής πρωταγωνίστησε στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά το '74. Στο σύνολο υπήρξαν ολέθριοι, επικίνδυνοι και ένιοι απάτριδες, δωσίλογοι).

Ηταν όμως μια περίπτωση πολιτικής συμμετρίας, σώφρων, μέγας πατριώτης, συνετός, ευφυής και κυρίως άνθρωπος. Μετρούσε τα βήματά του και βάδιζε προσεκτικά.

Διέθετε κοινόν νου, πράγμα σπάνιο για πολιτικούς, άκουγε τις γνώμες των υφισταμένων του, δεν επεδείκνυε αλαζονεία ή δισταγμό στη λήψη αποφάσεων. Ηταν προσηνής και γλυκομίλητος, κατακτούσε τον συνομιλητή του.

Αγαπητός και δημοφιλής. Εξαιρετικά έντιμος, Honest John.

Του άρεσε το καλό ντύσιμο, η ευπρέπεια, και το απαιτούσε, έμμεσα, από τους υφισταμένους του. Σεβόταν τη στρατιωτική ιεραρχία, τους αρχηγούς, τους επιτελείς, τους αξιωματικούς.

Η αξιοκρατία γι' αυτόν ήταν το Α και το Ω και στεναχωριόταν αφάνταστα και αντιστεκόταν, όσο μπορούσε, στις πιέσεις του κόμματος. Ελεγαν: ο Χαραλαμπόπουλος δεν μιλάει. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Είχε την αίσθηση του μέτρου του λόγου. Ηταν πρώην στρατιωτικός και γνώριζε να είναι λιγομίλητος εκεί που οι επαγγελματίες πολιτικοί παραληρούσαν.

Αγωνιστής στην πράξη, όχι κατ' επίφαση. Δημοκράτης. Δεν θα μιλήσω για αγώνες, εξορίες, ξυλοδαρμούς, προπηλακισμούς. Πολλάκις εξέφραζε την αηδία και δυσαρέσκειά του για πολιτικούς του «σωλήνα» μηδέποτε εργασθέντες. Αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών και Αμυνας κυβερνήσεων Παπανδρέου. Η εντιμότητα, η ευθύτητα, η υπερηφάνεια του Χαραλαμπόπουλου ενοχλούσε.

Η σταδιακή απομάκρυνσή του άρχισε από την εποχή της πρωθυπουργίας Μιμής Λιάνη - Παπανδρέου. Την είχε ευεργετήσει στο παρελθόν, αλλά γ' αυτή δεν είχε θέση στα σχέδια και τη νοοτροπία της. Το 1995 διεκδίκησε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ με αντιπάλους Σημίτη - Τσοχατζόπουλο - Αρσένη. Την κέρδισε ο πρώτος, με τις γνωστές ίντριγκες και ανίερες συμμαχίες.

Ο Honest John δεν είχε καμία θέση στην κυβερνητική σύνθεση των Βαρόνων που ετοίμαζαν το φαγοπότι.

Απομακρύνθηκε και κόπηκε κάθε επαφή μαζί του, γιατί έκανε κριτική. Αυτό τον συνιδρυτή και θεμελιωτή του ΠΑΣΟΚ δεν τον καλούσαν ούτε σε συσκέψεις, διασκέψεις, συνέδρια...

Είχε, βαθιά, πικραθεί.

Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Βενιζέλος τον απομάκρυναν και ούτε ενδιαφέρθηκαν για την ύπαρξή του.

Θρηνώδεις δηλώσεις, πομφολιγώδεις επικήδειοι. Ευτυχώς που δεν τα άκουσε ο μπαρμπα-Γιάννης, για να αηδιάσει ακόμη περισσότερο.

Αιωνία σου η μνήμη, υπερήφανε Γιάννη Χαραλαμπόπουλε.

ΥΓ1: Συγκρίνω τις συμπεριφορές των ανθρώπων της λεγόμενης Δεξιάς (το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή βρίσκεται δεξιότερά της) στον αντίστοιχο - Γέροντα - Νέστορα κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έναντι της απρέπειας των ΠΑΣΟΚων στον Γ.Χ.

ΥΓ2: Οταν κάθισε στο θώκο του ΥΕΘΑ ο κ. Αβραμόπουλος, δεν άργησε να διαπιστώσει ότι ο αξιολογότερος προκάτοχός του ήταν ο Γ.Χ. Αρχισε να επικοινωνεί μαζί του, να συνομιλεί και να τον συμβουλεύεται. Μέχρι προχθές.

ΥΓ3: Με έκπληξη και οδύνη πληροφορήθηκα, ότι ο μοναδικός επικήδειος θα ήταν αγόρευση του κ. Ευάγ. Βενιζέλου. Φαίνεται ότι αυτοί που τον επέλεξαν ή απεδέχθησαν το αίτημά του δεν γνώριζαν την περιφρονητική στάση του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς το υπερήφανο Λεοντάρι, ούτε τα αισθήματα του τελευταίου προς τον Ε.Β. Ακόμη, ούτε τις σημερινές πολιτικές συγκυρίες.

*Υπ/γος ε.α., Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων, συγγραφέας - DEA Σορβόνης στα Αμυντικά

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Πρόσωπα
Αφιέρωμα
Γνώμες/Απόψεις
Πρόσωπα & Γεγονότα