Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΔΙΠΛΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΜΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

«Διυλίζουν» τις εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ

Ταλαιπωρίας συνέχεια για όσους δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών, ακολουθώντας τακτική που μάλλον παραπέμπει σε τιμωρία και όχι σε διευκόλυνση, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε διπλή εκκαθάριση του φόρου, μία εντός του Οκτωβρίου και μία τον Δεκέμβριο.

Οσοι δικαιούνται έκπτωση αλλά δεν την έχουν λάβει πρέπει να απευθυνθούν στον έφορο Οσοι δικαιούνται έκπτωση αλλά δεν την έχουν λάβει πρέπει να απευθυνθούν στον έφορο Με δύο αποφάσεις που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου, η πρώτη εκκαθάριση θα γίνει εντός του Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εφορία και η δεύτερη θα γίνει τον Δεκέμβριο με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τυχόν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις (εισοδήματος και ακινήτων) που θα έχουν υποβάλει οι φορολογούμενοι.

Οσον αφορά αυτούς που δικαιούνται απαλλαγή 50% ή 100% από το φόρο (νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 ευρώ, ανάπηροι σε ποσοστό 80% και άνω, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, περιουσιακά κριτήρια), οι απαλλαγές θα δοθούν με εκκαθάριση που θα γίνει τον Οκτώβριο, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη εκκαθάριση τον Δεκέμβριο για να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι σε τυχόν τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος και ακινήτων.

Αναφορικά με τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, παρέχεται έκπτωση 20%, η διασταύρωση για την παροχή της έκπτωσης θα γίνει μεταξύ των αρχείων ενεργών παροχών του ΔΕΔΔΗΕ και των δηλώσεων Ε1 και Ε2 όπου κανονικά θα πρέπει να έχουν αναγραφεί οι αριθμοί παροχής του ρεύματος.

Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν ότι δικαιούνται έκπτωση αλλά δεν την έχουν λάβει πρέπει να απευθυνθούν στην Εφορία τους και να υποβάλουν ειδική αίτηση μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως είναι τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, η δήλωση Ε9 και στις περιπτώσεις αυτές οι εκπτώσεις θα χορηγούνται από τον προϊστάμενο της Εφορίας.

Τα εκκαθαριστικά της πρώτης εκκαθάρισης για τις εκπτώσεις αναμένεται να φορτωθούν στο taxisnet εντός του Σαββατοκύριακου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Υπουργείο Οικονομικών