Έντυπη Έκδοση

Τουρισμός: Φοβίζει περισσότερο ο Εμπολα

Μνημόνιο κατανόησης με παρευξείνιες χώρες. Το στοίχημα της βίζας

Με Μνημόνιο Κατανόησης φεύγουν στις αποσκευές τους οι αξιωματούχοι των παρευξείνιων χωρών κι όχι μόνο, για τον Τουρισμό, σημαδοτοδώντας μια νέα αρχή στις προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης στην έκδοση ταξιδιωτικής βίζας, εξαιτίας της Συνθήκης Σένγκεν και της έντασης που επικρατεί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) χθες στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στην Αθήνα και με αφορμή αυτό το γεγονός της επίσκεψης Ριφάι στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε μαζί του και του πρότεινε να διεξαχθεί στην Ελλάδα η επόμενη συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού το 2017.

Στη Σύνοδο των αρμοδίων για θέματα Τουρισμού υπουργών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) συμμετείχαν παρατηρητές κι από άλλα κράτη: Γερμανία, Αίγυπτος, Τυνησία κ.ά. Ειδικότερα, στη Σύνοδο συμμετείχαν εκπρόσωποι κι απ' τα 12 κράτη-μέλη, 2 συνδεδεμένα όργανα, 9 χώρες με καθεστώς παρατηρητή καθώς και εκπρόσωποι από 6 χώρες και Οργανισμούς με καθεστώς εταίρου τομεακού διαλόγου. Το Μνημόνιο Κατανόησης υπογράφτηκε μεταξύ του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) Τάλεμπ Ριφάι και του γενικού γραμματέα του ΟΣΕΠ Βίκτορ Τβίρκουν.

Η χώρα μας έλαβε εύσημα από τον Ταλέμπ Ριφάι, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα, που πέρασε οικονομική κρίση, μπορεί να είναι σημείο αναφοράς και παράδειγμα στο συγκεκριμένο τομέα και για άλλες χώρες που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα κι έχουν περαιτέρω δυνατότητες στον τουρισμό: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία κ.ά.

Δεν έκρυψε ωστόσο την ανησυχία του για τον ιό Εμπολα και για τις επιπτώσεις στον Τουρισμό, τονίζοντας ότι προς το παρόν γίνονται προσπάθειες να χτυπηθεί στον τόπο του αλλά έχει επηρεάσει τις μετακινήσεις εντός της Αφρικής και τα κράτη που γειτνιάζουν με περιοχές όπου εκδηλώθηκε η νόσος.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου έγινε αναφορά στην προώθηση και ενθάρρυνση της ανάπτυξης ειδικών κι εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, του Γαστρονομικού Τουρισμού και του Οινοτουρισμού στις χώρες του ΟΣΕΠ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΣΕΠ, πρέσβης Βίκτορ Τβίρκουν, τόνισε ότι ο χάρτης αλλάζει διότι ήδη γίνονται προσπάθειες κι εκτός Ε.Ε. για να χτιστούν τουριστικές σχέσεις π.χ. Μολδαβίας με Τουρκία, στο θέμα της έκδοσης βίζας ή Γεωργίας με Ουκρανία. «Δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί η βίζα είναι πολιτικό ζήτημα, δεν είναι οικονομικό - επιχειρηματικό, αλλά έχω την πεποίθηση πως θα τα καταφέρουμε», ανέφερε, τονίζοντας ότι γίνονται κάποια βήματα ώστε να υπάρξει ευελιξία για τις βίζες των οδηγών. Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιστορική διότι ασχολήθηκε με τη συνεργασία στο νευραλγικό χώρο του Τουρισμού και τον Οδικό Χάρτη δράσης για όλες τις χώρες-μέλη.

Η Σύνοδος έκλεισε με την υιοθέτηση της Διακήρυξης των αρμοδίων για θέματα Τουρισμού υπουργών του Οργανισμού ΟΣΕΠ, στην οποία αποτυπώνεται η πρόθεσή τους να προωθηθεί η περιοχή ως ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και ως ελκυστική περιοχή για τουριστικές επενδύσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Εμπολα
Τουρισμός