Έντυπη Έκδοση

ΕΥΛΟΓΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Stress tests με χροιά πολιτικής

Η Alpha Bank περνά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια, υποστήριζε χθες το απόγευμα το Reuters.

Ατενίζοντας τις νέες πολιτικές ισορροπίες της ΕΚΤ, από το νέο κτήριό της στη Φρανκφούρτη Ατενίζοντας τις νέες πολιτικές ισορροπίες της ΕΚΤ, από το νέο κτήριό της στη Φρανκφούρτη Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, δύο πηγές κοντά στη διαδικασία (sic) ανέφεραν πως ο τραπεζικός όμιλος πέρασε με βάση τον στατικό ισολογισμό (όπου δεν περιλαμβάνονται τα προγράμματα αναδιάρθρωσης, που εγκρίθηκαν το καλοκαίρι) και ότι η Alpha Bank δεν είχε πρόβλημα με τα stress tests.

Η τράπεζα δεν σχολίασε τις πληροφορίες, η μετοχή ενισχύθηκε οριακά στο ταμπλό κατά 0,17%, στα 0,603 ευρώ, με 14.769.096 τεμάχια.

Η απόφαση της ΕΚΤ να κοινοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν σε 130 ευρωπαϊκά ιδρύματα το απόγευμα της Πέμπτης και την Κυριακή το βράδυ (26 Οκτωβρίου) επίσημα προκάλεσε ένα άνευ προηγούμενο γαϊτανάκι φημών στις αγορές για το ποια τράπεζα περνάει, ποια κόβεται, ποιες θα χρειαστούν και πόσα επιπρόσθετα κεφάλαια.

Προειδοποίση ΕΚΤ

Η ΕΚΤ μπορεί να προειδοποίησε πως στο ενδεχόμενο διαρροής φημών θα επιβληθούν αυστηρότατες ποινές, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουν στηθεί παιχνίδια προεξόφλησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και έχουν γραφτεί/διαρρεύσει τα... άπειρα σενάρια.

Πάντως, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούσαν πως τα όποια βάρη προκύψουν για τους ελληνικούς ομίλους θα είναι μικρά και διαχειρίσιμα, με την «Ε» να έχει αναφερθεί από την προηγούμενη Παρασκευή 17/10 πως οι κεφαλαιακές ανάγκες στη χειρότερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ συνολικά για Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Στη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α. η μετοχή της Εθνικής διαμορφώθηκε στα 2,27 ευρώ (-0,87%), ο δε όμιλος αποτιμάται 8,02 δισ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank στα 0,603 (0,17%) με αποτίμηση 7,70, της δε Πειραιώς στα 1,25 ευρώ με άνοδο 2,46% και αποτίμηση 7,63 δισ. ευρώ για την τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση η Εθνική έχει κινήσει τη διαδικασία για την εκχώρηση (κατ' αρχήν ) του 20% της θυγατρικής της Finansbank που, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, θα υπερκαλύπτει τις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες, η δε Eurobank φέρεται να έχει ενημερώσει τους ξένους μετόχους (Fairfax, W. Ross ) για τις τυχούσες επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες.

Λεπτές ισορροπίες

Με το τέλος και αυτής της διαδικασίας των stress tests από την ΕΚΤ αναδεικνύονται δύο μείζονα ζητήματα που αφορούν στις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη και στην επείγουσα ανάγκη εύρυθμης χρηματοδότησης της εγχώριας πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και επαγγελματιών της αγοράς.

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις παραγόντων πως τα stress tests θα ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης (στην ΕΚΤ από Βρυξέλλες, Βερολίνο) προκειμένου να αποφευχθεί η επαναφορά της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη, αναδεικνύοντας ως αδύναμο κρίκο τις τράπεζες. Εν τέλει οι έλεγχοι της ΕΚΤ για τις 130 ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν περισσότερο «πολιτικό» παρά «οικονομικό» χρώμα.

Το ερώτημα είναι εάν... κρύβοντας τα προβλήματα (ή μετριάζοντάς τα) που παρουσιάζει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα σώζεται η κατάσταση. Και το ουσιαστικότερο, εάν και πώς οι τράπεζες θα λειτουργήσουν ως πηγές χρηματοδότησης των ισχνών οικονομιών των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης.

Εν προκειμένω, για την ελληνική οικονομία ζητούμενη εδώ και καιρό είναι η επαναλειτουργία των τραπεζών ως υποστηρικτών/χρηματοδοτών της πραγματικής οικονομίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τράπεζες
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)