Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Πρόσκληση στην Μπασουτολάνδη

Οποιος κατορθώσει να βρει το Λεσότο στον παγκόσμιο χάρτη χωρίς τη βοήθεια του Google ή του μεγεθυντικού φακού κερδίζει ένα ονειρεμένο ξεχειμώνιασμα στον εκκολαπτόμενο παράδεισο των δρόμων αντοχής. Αυτό, τουλάχιστον, είναι το σχέδιο του αξιότιμου πρίγκιπα Σεέισο (φωτ.). «Το μέλλον της χώρας κρύβεται στον αθλητικό τουρισμό», λέει με αξιοζήλευτο θράσος. «Το τοπίο είναι ιδανικό για να προπονούνται οι δρομείς. Ομορφα βουνά, υψόμετρο 2.000-3.500, δροσιά το καλοκαίρι, ένα πακέτο που θα προσελκύσει κορυφαίους αθλητές και θα φέρει εισόδημα στον τόπο μας. Υπάρχει μία αγορά την οποία οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε». Ας το κάνουμε όπως η Κένυα, εννοεί ο πρίγκηψ. Εκεί, βέβαια, υπάρχουν και οι απαραίτητες υποδομές, με αποκορύφωμα την ικανότητα των τοπικών αρχών να κουκουλώνουν οτιδήποτε έχει να κάνει με την καταραμένη λέξη που αρχίζει από «D»: ντόπινγκ.

Γερόντια πενήντα ετών

Το καημένο Λεσότο δεν ξέρει πού πάν' τα τέσσερα, πόσω μάλλον τα 5 και τα 10 χιλιόμετρα ή τα 42 του μαραθωνίου. Η πάμπτωχη χώρα του αφρικανικού Νότου δεν είναι παρά μία περίκλειστη βούλα στο χάρτη, δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, απόλυτα περικυκλωμένη από την πατρίδα του φίλου μας, του Πιστόριους. Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) στα κιτάπια των Ηνωμένων Εθνών φέρνει τη μικροσκοπική χώρα στην 162η θέση της παγκόσμιας λίστας, με προσδόκιμο ζωής τα 49,6 χρόνια και ακαθάριστο εθνικό εισόδημα τα 2.798 δολάρια. Η ποιότητα ζωής είναι αβυσσαλέα, η φτώχεια ανείπωτη, ενώ το AIDS θερίζει. Αυτό που ο χαρούμενος πρίγκιπας Σέεισο αποκαλεί παράδεισο άλλοι το λένε κόλαση.

Η Ελβετία της Αφρικής

«Στα επόμενα 20 χρόνια, ελπίζουμε να γίνουμε μία κοινωνία νεανική, προοδευτική, παραγωγική και υγιής» εξαγγέλλει από την πρωτεύουσα Μασέρου ο ισχυρός ανήρ του Λεσότο. «Ελβετία της Αφρικής» το είπαν κάποτε οι Βρετανοί αποικιοκράτες: «Η δικιά μας Μπασουτολάνδη». Πριν καταφτάσουν στις πράσινες οροσειρές του οι Τζεμπρεσελασιέ αυτού του πλανήτη θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα η δημοκρατία και η σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός, Τομ Θαμπέιν, αυτοεξορίστηκε τον Αύγουστο στη γειτονική Νότιο Αφρική, καταγγέλλοντας απόπειρα πραξικοπήματος από τους αναπόφευκτους στη Μαύρη Ηπειρο γαλονάδες. «Θα γυρίσω στο Λεσότο όταν αισθανθώ ασφαλής», δήλωνε από την κρυψώνα του. Ο στρατός αρνήθηκε τις κατηγορίες και ο Θαμπέιν μπήκε στο επόμενο αεροπλάνο. Ποιος μαραθωνοδρόμος θα πάει να γυμναστεί στην ταραγμένη Μπασουτολάνδη; Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής