Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιαπωνία: Αυξημένη δραστηριότητα σε ηφαίστειο κοντά σε πυρηνικό σταθμό

Προειδοποίηση ότι το ηφαίστειο Ιογιάμα στη νότια Ιαπωνία, που απέχει μόλις 64 χλμ. από ανενεργό πυρηνικό σταθμό, δείχνει σημάδια αυξημένης δραστηριότητας που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μικρή έκρηξη, εξέφρασε αξιωματούχος της διεύθυνσης ηφαιστείων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας την Παρασκευή.

φωτ.του ηφαιστείου στο όρος Οντάκε της Ιαπωνίας (AFP) φωτ.του ηφαιστείου στο όρος Οντάκε της Ιαπωνίας (AFP)

Στο ηφαίστειο Ιογιάμα, στο νοτιοδυτικό νησί Κιούσου, καταγράφονται μικρές δονήσεις και άλλες ενδείξεις αυξανόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας, ανάμεσα στις οποίες και μια δόνηση που διήρκεσε επτά λεπτά.
 
“Υπάρχει μια αύξηση στη δραστηριότητα που υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια έκρηξη μικρής κλίμακας, αλλά δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος μεγάλης έκρηξης”, δήλωσε ο ιάπωνας αξιωματούχος. Προειδοποίησε τον κόσμο να μείνει μακριά από την κορυφή του όρους. 
 
Το επίπεδο της προειδοποίησης για το ηφαίστειο έχει αυξηθεί από το χαμηλότερο δυνατό, στο δεύτερο χαμηλότερο, κάτι που σημαίνει πως η περιοχή γύρω από τον κρατήρα είναι επικίνδυνη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Τον Σεπτέμβριο, ένα άλλο ηφαίστειο, το όρος Οντάκε, εξερράγη αιφνιδιαστικά, προκαλώντας το θάνατο 57 πεζοπόρων και ορειβατών, στη χειρότερη ηφαιστειακή καταστροφή των τελευταίων 90 ετών στην Ιαπωνία.
 
Το Ιογιάμα βρίσκεται στην ηφαιστειακά ενεργή οροσειρά Κιρισίμα και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 64 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό Σεντάι της Kyushu Electric Power Co, την επαναλειτουργία του οποίου επιδιώκει η κυβέρνηση, παρόλο που η κοινή γνώμη παραμένει αντίθετη στην πυρηνική ενέργεια μετά την κρίση στη Φουκουσίμα.
 
Επικριτές επισημαίνουν πως ο πυρηνικός σταθμός Σεντάι βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από το όρος Σακουρατζίμα, ένα ενεργό ηφαίστειο που εκρήγνυται συχνά. Πέντε μεγάλες καλντέρες υπάρχουν στην περιοχή, η πλησιέστερη σε απόσταση 40 χλμ.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία