Ηλεκτρονική Έκδοση

Ευρωπαϊκή παρέμβαση στο Κυπριακό

Στη Σύνοδο Κορυφής

Οι Ευρωπαΐοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν την Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σοβαρές ανησυχίες για τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να εκφράσουν οι "28", οι οποίοι, μέσα από το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, θα καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. 

Στην επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, την οποία παρουσίασε ο 'Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημερώνει τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ επισημαίνει ότι η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης ζητά όπως η ΕΕ στείλει ένα «ισχυρό συλλογικό μήνυμα» προς την Τουρκία και «όχι να περιοριστεί σε χλιαρές, ίσων αποστάσεων αναφορές, οι οποίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα οικόπεδα και προσεγγίζει τις κυπριακές ακτές και πετρελαϊκές εταιρείες. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Κύπρου ζητάει την επίδειξη αλληλεγγύης προς ένα κράτος μέλος, του οποίου η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν παραβιασθεί από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Βενιζέλος: Πολύ καθαρό το μήνυμα στην Τουρκία

Το μήνυμα που εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, το οποίο υπενθυμίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο αρχών -«που δεν είναι δυστυχώς αυτονόητο και πρέπει πάντα να το λέμε»-, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα, σημείωσε τη μεγάλη σαφήνεια του μηνύματος -που εκπέμπεται, εξάλλου, απ’ όλη τη διεθνή κοινότητα- πως απαιτείται σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και «πρωτίστως» της υπόστασης της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε πως «δεν μπορεί μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να γίνει μέλος της ΕΕ χωρίς να αναγνωρίζει ένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Εξέφρασε επίσης τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι είχε μια τηλεφωνική συνομιλία μαζί του και «η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλύτερη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Σύνοδος Κορυφής
Για το ίδιο θέμα
Έκκληση ΟΗΕ για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
Ε.Ε: Συμφωνία για τη μείωση κατά 40% των ρύπων έως το 2030