Ηλεκτρονική Έκδοση

70 χρόνια από το Μπλόκο της Επανομής

Εκδήλωση μνήμης

Tο Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, ώρα 18:30, στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής.

Την εκδήλωση μνήμης διοργανώνουν το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014, ώρα 18:30, στο Δημοτικό Θέατρο Επανομής, το Το ΔΗΠΠΑΚΥ Θερμαϊκού και η δημοτική κοινότητα Επανομής.

Ομιλητές θα είναι ο ιστορικός- Δρ. Νεότερης Ιστορίας Α.Π.Θ., Θεοδόσης Τσιρώνης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος.

Κείμενα θα διαβάσει η ποιήτρια Αναστασία Χατζή. Το πρόγραμμα θα πλαισιώσει η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στις 7 Αυγούστου 1944, οι Γερμανοί κατακτητές κυκλώνουν την Επανομή, συλλαμβάνουν ως ομήρους περίπου 300 κατοίκους και τους μεταφέρουν πεζούς, κάτω από καυτό ήλιο και με καύσωνα, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης «Παύλου Μελά» της Θεσσαλονίκης, μετά από εξαντλητική πορεία δέκα και πλέον ωρών.

Από αυτούς τους Επανομίτες, οι 15 θα οδηγηθούν στα Ναζιστικά στρατόπεδα της Γερμανίας, όπου θα υποστούν επί ένα και πλέον έτος απίστευτη ταλαιπωρία. Στην εκδήλωση, θα παρουσιαστούν άγνωστα στοιχεία για την ιστορική πορεία της Επανομής στο διάβα του χρόνου, καθώς επίσης και για το έπος της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή του Θερμαϊκού κατά τη μαύρη περίοδο της Ναζιστικής κατοχής. 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Τοπική Αυτοδιοίκηση