Ηλεκτρονική Έκδοση

Βενιζέλος: Πολύ καθαρό το μήνυμα στην Τουρκία

Η Ευρώπη ζητά σεβασμό από την Τουρκία προς την Κύπρο

Έκκληση ΟΗΕ για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της ζητά από την Τουρκία η Ευρώπη, όπως σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε άλλωστε τη σοβαρή του ανησυχία σχετικά με τις νέες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, τονίζοντας ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών, αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλισθεί θετικό κλίμα, ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Στην επιστολή που απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, την οποία παρουσίασε ο 'Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ επισήμανε ότι η Κύπρος θα ασκήσει βέτο στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου διαπραγματευτικού κεφαλαίου της Τουρκίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από την ΕΕ στείλει ένα «ισχυρό συλλογικό μήνυμα» προς την Τουρκία και «όχι να περιοριστεί σε χλιαρές, ίσων αποστάσεων αναφορές, οι οποίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές».

Επισήμανε ακόμη, ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός μπαίνει σε ολοένα και περισσότερα οικόπεδα και προσεγγίζει τις κυπριακές ακτές και πετρελαϊκές εταιρείες. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Κύπρου ζητάει την επίδειξη αλληλεγγύης προς ένα κράτος μέλος, του οποίου η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα έχουν παραβιασθεί από μια υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Αντώνη Σαμαρά, που εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο και από την πρώτη στιγμή υπήρξε "άριστος συντονισμός". Πολλοί ηγέτες με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση βοήθησαν να έχουν αυτά τα πολύ σημαντικά συμπεράσματα, τόνισε.

Αναφερόμενος στην υγεία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι καλά και θα επιστρέψει αύριο το μεσημέρι στην Κύπρο. Με δική του απόφαση, θα διανυκτερεύσει απόψε στο νοσοκομείο και αύριο από το νοσοκομείο θα μεταβεί απευθείας στο αεροδρόμιο.

Βενιζέλος: Πολύ καθαρό το μήνυμα στην Τουρκία

Το μήνυμα που εξέπεμψε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, το οποίο υπενθυμίζει το ευρωπαϊκό πλαίσιο αρχών -«που δεν είναι δυστυχώς αυτονόητο και πρέπει πάντα να το λέμε»-, υπογράμμισε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα, σημείωσε τη μεγάλη σαφήνεια του μηνύματος -που εκπέμπεται, εξάλλου, απ’ όλη τη διεθνή κοινότητα- πως απαιτείται σεβασμός του διεθνούς δικαίου, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και «πρωτίστως» της υπόστασης της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε πως «δεν μπορεί μια χώρα να έχει φιλοδοξίες να γίνει μέλος της ΕΕ χωρίς να αναγνωρίζει ένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Έκκληση και από τον ΟΗΕ

Την ανησυχία για «την κλιμάκωση των εντάσεων που συνδέεται με τους υδρογονάνθρακες και την αναστολή των διαπραγματεύσεων» για το Κυπριακό εξέφρασε εξάλλου και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μετά τη συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρτ Άιντε. Ο Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση να ξαναρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, οι οποίες έχουν ανασταλεί από τις αρχές του Οκτωβρίου εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εξωτερικών
Κύπρος
Κυπριακό
Τουρκία
Ευρωπαϊκή Ένωση