Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Ντράγκι καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να αποφύγουν την ύφεση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσε τους ηγέτες της ευρωζώνης, που συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, να καταβάλουν προσπάθειες που θα συνδυάζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ενίσχυση της ζήτησης προκειμένου να αποφευχθεί «μια επιστροφή στην ύφεση».

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην ευρωζώνη, ενώ οι χώρες που διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της ζήτησης για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, είπε ο εκπρόσωπος του Ντράγκι.
 
«Το 2011-12 αποφύγαμε την κατάρρευση του ευρώ καταβάλλοντας κοινή προσπάθεια. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε και πάλι στις κοινές δράσεις ώστε να αποφύγουμε την επιστροφή στην ύφεση», υπογράμμισε ο Ντράγκι.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παρουσιάσουν ένα εθνικό χρονοδιάγραμμα για διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως την επόμενη σύνοδο της ΕΕ στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.
 
Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει και άλλα μη συμβατικά μέσα, αν χρειαστεί, για να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητα των τιμών. Εξάλλου εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές παρενέργειες του χαμηλού πληθωρισμού στους μισθούς και τις τιμές, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «αποπληθωρισμός»
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Κύριο θέμα
Οι 28 της ΕΕ: Και η λιτότητα συνεχίζεται