Έντυπη Έκδοση

Μια ιστορική επανέκδοση που αντέχει στο χρόνο

Το καλύτερο τεστ για να δοκιμάσει κανείς την αντοχή ενός μουσικού έργου στο Χρόνο είναι να το ακούσει ζωντανά «σήμερα».

Οταν λοιπόν πριν από λίγες νύχτες το έργο του Βαγγέλη Κατσούλη, «Silent Voyage» , παίχτηκε στο πατάρι του Ιανού, με τον ίδιο στα Keybords, τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, την Τάνια Νικολούδη στους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς, τον Θύμιο Παπαδόπουλο στο σαξόφωνο, τον εξαιρετικό (νεαρό) Στέλιο Χατζηκαλέα στην τρομπέτα και τον Σόλη Μπαρκή στα ντραμς, όλοι αντιληφθήκαμε τη διαχρονική αξία, τη ζωντάνια και τη δυναμική αυτής της δισκογραφικής δουλειάς παρά τα 13 χρόνια που έχει στην πλάτη της.

Το «Silent Voyage» στην εποχή του ανήκε στην πρωτοπορία, συνδυάζοντας τον τζαζ αυτοσχεδιασμό με στοιχεία της δυτικής σύγχρονης λόγιας μουσικής, την τεχνολογία του καιρού του και στοιχεία ηλεκτρονικής μουσικής. Σήμερα υπάρχουν πια πολλοί που ακολούθησαν αυτό το ύφος και το υπηρετούν με επάρκεια και φαντασία. Το έργο του Βαγγέλη Κατσούλη, όμως, κρατάει το σκήπτρο της αυθεντικότητας που διατηρεί το αρχικό του σφρίγος αμείωτο, άρα και το ενδιαφέρον του σημερινού ακροατή. Το αξιοθαύμαστο με τη συγκεκριμένη δουλειά είναι ότι ακούγεται σαν ένα ενιαίο μουσικό έργο, σαν μια απόλυτα δομημένη μουσική ενότητα, παρ' ότι οι συνθέσεις που εμπεριέχονται έχουν γραφεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Το cd με τις συνθέσεις του Βαγγέλη Κατσούλη επανεκδόθηκε από την ιστορική εταιρεία του συνθέτη που μαζί με τον Θ. Παπαδόπουλο ανέστησαν και επαναδραστηριοποίησαν πέρσι, έπειτα από 19 χρόνια, την UTOPIA. Μαζί με τον Β. Κατσούλη ακούμε τους Paolo Fresu, Arild Andersen, Bendik Hofseth, Paul Wertico, Τάκη Φαραζή και την Τάνια Νικολούδη στα φωνητικά, ενώ σε επιμέρους συνθέσεις συμμετέχουν οι: Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Πέτρος Κούρτης, Σπύρος Παναγιωτόπουλος, Αποστόλης Ανθιμος, Γιάννης Εκμεκτσόγλου και Vojislav Ivanovitch.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική