Έντυπη Έκδοση

Τα όμορφα χωριά άσχημα καίγονται

Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας αποτελείται από 50 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας (46 δήμους και 4 κοινότητες), στην περιφέρεια των οποίων υπάρχουν αναγνωρισμένες 90 μαρτυρικές πόλεις και χωριά.

Ξυλογραφία από παράνομο λεύκωμα της Κατοχής Ξυλογραφία από παράνομο λεύκωμα της Κατοχής Η Θεσσαλονίκη, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της, εντάχθηκε επισήμως στο Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, με το υπ' αριθμ. 118 Π.Δ. που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (φύλλο 203, 24.10.2012), με το οποίο έγινε αποδεκτό το σχετικό αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Στους βασικούς σκοπούς του Δικτύου περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη και την προβολή της ιστορίας των μαρτυρικών περιοχών.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δίκτυο ομόφωνα προχώρησε στη συγκέντρωση υλικού, κειμένων και φωτογραφιών με ιστορικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός λευκώματος προβολής της ιστορίας των μαρτυρικών περιοχών της χώρας μας, με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μας μνήμης.

Με απόλυτο σεβασμό στα γεγονότα, με μεγάλη ευαισθησία, άφθονες φωτογραφίες, συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων, ο τόμος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «λευκή βίβλος» των εγκλημάτων των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στους μαρτυρικούς δήμους της Ελλάδας.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ) Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945  Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος  Περιόδου 1940-1945 Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη Σελ. 414 Τιμή 30 ευρώ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ) Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945 Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος Περιόδου 1940-1945 Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη Σελ. 414 Τιμή 30 ευρώ Στο πολυσέλιδο λεύκωμα ο δήμαρχος κάθε ματωμένου τόπου απευθύνει χαιρετισμό μνήμης για τα εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητα. Ο τόμος περιλαμβάνει ακόμα μια τεκμηριωμένη αφήγηση της απάνθρωπης δράσης των κατοχικών στρατευμάτων, με ονόματα, χρονολογίες, τοπωνύμια.

Αποτελεί έτσι μια ολοκληρωμένη καταγραφή, αλλά και μια ευκαιρία να θυμηθούμε και να διδαχθούμε από τη γενναιότητα και τον ηρωισμό των αγωνιστών, καθώς και από το θάρρος και την περιφρόνηση των απλών ανθρώπων, των αμάχων κατοίκων-μαρτύρων, απέναντι στο θάνατο.

Το «πώς» και «πόσο» οι Γερμανοί αιματοκύλησαν την πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί ένα θέμα τόσο επώδυνο, που όσα και αν γραφούν γι' αυτό δεν θα είναι ποτέ αρκετά.

Χωριά καταστράφηκαν και εκθεμελιώθηκαν, άνθρωποι ξεκληρίστηκαν και ελάχιστες ήταν οι φορές που γλίτωσαν από την εκδικητική μανία τους. Αυτό το θυσιαστήριο ουσιαστικά τιμά το λεύκωμα που εκδόθηκε, συλλέγοντας τις πονεμένες μνήμες, όπως κωδικοποιήθηκαν από τη γραφή των προλογικών σημειωμάτων και τις αφηγήσεις των επιζώντων.

«Ηταν η στρατιωτική φιλοσοφία ενός ολοκληρωτικού και απάνθρωπου καθεστώτος, που τιμωρούσε έναν κατακτημένο λαό, επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί την εθνική και προσωπική αξιοπρέπεια. Η φρίκη αυτή θα σημαδεύει διά βίου όλους τους επιζήσαντες και θα χαράζει για πάντα τη φυσιογνωμία του τόπου μας», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στον πρόλογο της έκδοσης.

Το κεφάλαιο άλλωστε «πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα» είναι ένα κεφάλαιο ζωτικής σημασίας, που παραμένει ανοιχτό, ειδικά στην εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας. Επί σειρά ετών το Δίκτυο δίνει μεγάλη και συνεχή εθνική μάχη για το ζήτημα αυτό. Μια μάχη «ερήμην» της συντριπτικής πλειοψηφίας, της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, που επιλέγει να αδιαφορεί, αν και το ζήτημα αυτό απασχολεί χιλιάδες Ελληνες.

Ωστόσο, ο απλός λαός δεν ξεχνά και η ουσία παραμένει μία και αδιαμφισβήτητη: τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται.

Επομένως, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Ενας αγώνας στον οποίο οφείλει επιτέλους να συμμετάσχει η ελληνική πολιτεία.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η ιστορική μνήμη είναι παρακαταθήκη, που μας στηρίζει να δίνουμε καθημερινές μάχες για τη δημοκρατία και την πρόοδο.

Οφείλουμε να μην ξεχνάμε την ιστορία μας.

Οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από αυτή.

Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τις ανθρώπινες αξίες, τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ομόνοιας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Βιβλιοθήκη
Βιβλίο