Έντυπη Έκδοση

29 Οκτωβρίου 2014 Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Πώς να «πολεμήσετε» τα σημάδια της ψωρίασης

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία σε όλο τον κόσμο οι ασθενείς με ψωρίαση ξεπερνούν τα 130 εκατ., ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας 220.000 συνάνθρωποί μας πάσχουν από τη νόσο, η οποία αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της τόσο στο δέρμα όσο και στην ψυχή των «θυμάτων» της

Μία από τις πλέον «παρεξηγημένες» δερματικές ασθένειες είναι η ψωρίαση, η οποία έχει την τιμητική της αφού παγκοσμίως η 29η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη σε αυτήν.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία σε όλο τον κόσμο οι ασθενείς με ψωρίαση ξεπερνούν τα 130 εκατομμύρια, ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας 220.000 συνάνθρωποί μας πάσχουν από τη νόσο, η οποία αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της τόσο στο δέρμα όσο και στην ψυχή των «θυμάτων» της.

Κι αυτό διότι τη «συνοδεύει» μια μεγάλη παρανόηση: οι περισσότεροι τη συγχέουν με την ψώρα, η οποία είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική δερματική νόσος και οφείλεται στο ακάρι της ψώρας. Το αποτέλεσμα όμως είναι αφενός οι ασθενείς με ψωρίαση να στιγματίζονται και να περιθωριοποιούνται ως «κινητές εστίες» μόλυνσης, αφετέρου οι ειδικοί να προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές σε δύο επίπεδα, σε εκείνο του δέρματος αλλά και σε εκείνο της ψυχής των ασθενών.

Κι ενώ σε θεραπευτικό επίπεδο η επιστήμη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του στιγματισμού των ασθενών η προσπάθεια βρίσκεται σε εμβρυικό στάδιο. Η πλειονότητα των ανθρώπων δεν γνωρίζει πως η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική και αντιδρά με τρόπο που καταρρακώνει το ηθικό των ασθενών.

Χτυπά σε όλο το σώμα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, συστηματική ασθένεια του δέρματος. Εκδηλώνεται με ερυθηματώδεις λεπιδώδεις αλλοιώσεις οι οποίες προκαλούν φαγούρα, διάρρηξη του δέρματος και συχνά αιμορραγίες.

Συχνότερα, προσβάλλει τους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και τον κορμό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα. Σήμερα οι ειδικοί έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ψωρίαση συνδέεται και με άλλα προβλήματα υγείας όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσος, ο διαβήτης, η ηπατοπάθεια, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Ισχυροί «σύμμαχοι» της δερματοπάθειας αυτής έχει αποδειχτεί ότι είναι το στρες και το αλκοόλ. Απεναντίας ο ήλιος θεωρείται πλέον ένα από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά «όπλα» κατά της ψωρίασης. Μάλιστα, η έκθεση των ασθενών σε τεχνητό φως κατά τους χειμερινούς μήνες όπως και η ηλιοθεραπεία με μέτρο το καλοκαίρι αποτελούν βασικά στάδια της θεραπείας.

Στο οπλοστάσιο των ειδικών υπάρχουν σήμερα πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα τελευταίας γενιάς, αλλά και βιολογικά φάρμακα.

Οταν η μόδα καταπολεμά την ψωρίαση!

Την ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στην καταπολέμηση του στίγματος της ψωρίασης ακόμη και μέσα από τη μόδα προωθούν φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους. Στο φετινό φετινό Athens Exclusive Designers Week στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι σχεδιαστές μόδας, η βιοφαρμακευτική AbbVie θα συμμετάσχει με μια πρωτοποριακή ενέργεια που στόχο έχει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ψωρίαση, ένα μη μεταδοτικό νόσημα από το οποίο πάσχουν περίπου 220.000 συνάνθρωποί μας στην Ελλάδα. Με το μήνυμα «Μήπως βλέπεις τη λάθος εικόνα;» η δράση παροτρύνει το κοινό να κατανοήσει καλύτερα την πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς με ψωρίαση και να αναθεωρήσει τυχόν προκαταλήψεις του. Συγκεκριμένα, σήμερα 25 Οκτωβρίου 2014 στις 18:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Εθνικής Ασφαλιστικής (Λ. Συγγρού 103-105 έναντι Παντείου Πανεπιστημίου) θα πραγματοποιηθεί ένα special happening σε συνεργασία με τον ανερχόμενο σχεδιαστή Stylianos.

Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια του Athens Exclusive Designers Week (24-27 Οκτωβρίου 2014) θα λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στο χώρο της διοργάνωσης, απ' όπου θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση & Ψωριασική Αρθρίτιδα «ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ» σχετικά με τη νόσο και τις επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Υγεία & Διατροφή
Υγεία
Δερματολογία