Έντυπη Έκδοση

ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΦΠΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ

Νέα συμφωνία με παλιές δεσμεύσεις

«Πράσινο φως» για συμφωνία από την τρόικα μόνο αν λυθούν οι εκκρεμότητες

Ο δρόμος μέχρι να καταλήξουν οι εταίροι-δανειστές σχετικά με το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας με την Ελλάδα περνά μέσα από την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες.

Πήρε το μήνυμα από το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου ο Γκ. Χαρδούβελης Πήρε το μήνυμα από το Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου ο Γκ. Χαρδούβελης Ωστόσο, πλέον είναι δεδομένο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το «πράσινο φως» από την τρόικα, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία, δεν αναμένεται να δοθεί εύκολα, καθώς οι ελεγκτές ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες πριν από το τέλος του χρόνου.

Ολα στο τραπέζι

Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επανέρχονται το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το Δημόσιο και οι αλλαγές στο ΦΠΑ. Δηλαδή έρχονται χρονικά προς τα πίσω τα θέματα που η κυβέρνηση είχε ζητήσει να συζητηθούν μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο Eurogoup της 13ης Οκτωβρίου οι υπουργοί Οικονομικών διεμήνυσαν στον κ. Χαρδούβελη ότι οι ελεγκτές θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς.

* Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού οι δανειστές επιμένουν ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών που είναι σε εξέλιξη, ενώ επιμένουν ότι μετά και τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν από 1ης.1.2015 θα μειωθούν οι κίνδυνοι.

* «Αγκάθι» παραμένει και το Εργασιακό, με τους δανειστές να πιέζουν για τις ομαδικές απολύσεις και την ανταπεργία. Στο Δημόσιο η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την ποσοτικοποίηση των απολύσεων για το 2015, ενώ επιμένει ότι το νέο μισθολόγιο δεν θα φέρει μειώσεις στους μισθούς.

* Αναφορικά με το ΦΠΑ, η τρόικα ζητά την επιβολή ενιαίου συντελεστή και κατάργηση των εξαιρέσεων, κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι δεν θα φέρει αύξηση εσόδων.

* Αντίστοιχες αναμένεται να είναι οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών και για τη λήψη νέων μέτρων μέσα στο 2015, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, καθώς η τρόικα το «βλέπει» στα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον, την ώρα που δεν δέχεται να διαπραγματευθεί την αλλαγή των στόχων που θα μπορούσε να φέρει δημοσιονομική χαλάρωση.

...και με σωσίβιο τον «κουμπαρά» των 10 δισ. του ΤΧΣ

Να λειάνουν τις γωνίες της νέας συμφωνίας με την τρόικα προσπαθούν στην κυβέρνηση, καθώς πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι δύο πλευρές μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καταλήξει στο νέο πλαίσιο δεσμεύσεων που θα ισχύει για την Ελλάδα.

Γνωρίζοντας ότι οι λεονταρισμοί των προηγούμενων ημερών, οι οποίοι ανάγκασαν σε αναδίπλωση τον πρωθυπουργό, σε συνδυασμό με την επικείμενη αξιολόγηση, θα φέρουν νωρίτερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν ενδοκυβερνητικές αναταραχές, στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να αλλάξουν το κλίμα που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται αισιόδοξοι αναφορικά με την κατάληξη των συζητήσεων, καθώς, όπως λένε στην «Ε», «επιτέλους έχουμε βρει ανθρώπους να μας ακούν και να καταλαβαίνουν την κατάσταση στη χώρα».

Με τη φράση αυτή στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να εξηγήσουν ότι το είδος της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές έχει αλλάξει σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια ή ακόμα και μήνες.

Οπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά βρίσκεται ακόμα στο στάδιο διαπραγμάτευσης για το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να έχει ο «κουμπαράς» ασφαλείας που θα δημιουργηθεί, αλλά κυρίως την προέλευση των χρημάτων με τα οποία θα γεμίσει.

Σε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους εταίρους-δανειστές ότι τα κεφάλαια της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης δεν χρειάζεται να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα μπορούν να προέλθουν από τα εναπομείναντα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά την ολοκλήρωση των τραπεζικών τεστ αντοχής.

Τα λεφτά του ΤΧΣ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, η χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του ΤΧΣ θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας που θα θυμίζει ακόμα ένα μνημόνιο. Οπως εξηγούν, τα χρήματα του ΤΧΣ έχουν δοθεί στην Ελλάδα με προηγούμενο δάνειο για το οποίο υπήρξαν από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει μόνο τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο Μνημόνιο, αποφεύγοντας νέα μέτρα και νέες σκληρές δεσμεύσεις.

Ωστόσο, την αισιοδοξία της κυβέρνησης δεν τη συμμερίζονται πλήρως όλες οι πλευρές. Πέρα της αποδεδειγμένα μεγάλης στήριξης που έχει βρει ο κ. Σαμαράς στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμα σε θέση να απεμπλακεί από τους ελέγχους της τρόικας.

Στελέχη της Κομισιόν έλεγαν ότι «οι έλεγχοι θα πρέπει να αλλάξουν ίσως μορφή αλλά όχι και περιεχόμενο, καθώς η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα μέχρι να σταθεροποιήσει την οικονομία της».

Παράγοντες που γνωρίζουν καλά τις διεργασίες στις Βρυξέλλες, έλεγαν στην «Ε» ότι στις τάξεις των δανειστών υπάρχει έντονος προβληματισμός αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη «συνδρομή» της τρόικας, σε μια περίοδο όπου ο κίνδυνος να βυθιστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση επιστρέφει.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρούν να βρουν τη φόρμουλα με την οποία από τη μία θα παρέχουν την επικοινωνιακή «ανάσα» που χρειάζεται η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσουν το δικαίωμα άμεσων παρεμβάσεων στην πορεία των δημοσιονομικών τής χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Eurogroup
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών