Έντυπη Έκδοση

...και με σωσίβιο τον «κουμπαρά» των 10 δισ. του ΤΧΣ

Να λειάνουν τις γωνίες της νέας συμφωνίας με την τρόικα προσπαθούν στην κυβέρνηση, καθώς πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι δύο πλευρές μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καταλήξει στο νέο πλαίσιο δεσμεύσεων που θα ισχύει για την Ελλάδα.

Γνωρίζοντας ότι οι λεονταρισμοί των προηγούμενων ημερών, οι οποίοι ανάγκασαν σε αναδίπλωση τον πρωθυπουργό, σε συνδυασμό με την επικείμενη αξιολόγηση, θα φέρουν νωρίτερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ζητήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν ενδοκυβερνητικές αναταραχές, στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να αλλάξουν το κλίμα που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται αισιόδοξοι αναφορικά με την κατάληξη των συζητήσεων, καθώς, όπως λένε στην «Ε», «επιτέλους έχουμε βρει ανθρώπους να μας ακούν και να καταλαβαίνουν την κατάσταση στη χώρα».

Με τη φράση αυτή στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να εξηγήσουν ότι το είδος της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές έχει αλλάξει σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια ή ακόμα και μήνες.

Οπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, αυτή τη στιγμή η ελληνική πλευρά βρίσκεται ακόμα στο στάδιο διαπραγμάτευσης για το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να έχει ο «κουμπαράς» ασφαλείας που θα δημιουργηθεί, αλλά κυρίως την προέλευση των χρημάτων με τα οποία θα γεμίσει.

Σε αυτό το στάδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους εταίρους-δανειστές ότι τα κεφάλαια της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης δεν χρειάζεται να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, τα οποία μάλιστα μπορούν να προέλθουν από τα εναπομείναντα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά την ολοκλήρωση των τραπεζικών τεστ αντοχής.

Τα λεφτά του ΤΧΣ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, η χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του ΤΧΣ θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας που θα θυμίζει ακόμα ένα μνημόνιο. Οπως εξηγούν, τα χρήματα του ΤΧΣ έχουν δοθεί στην Ελλάδα με προηγούμενο δάνειο για το οποίο υπήρξαν από την ελληνική πλευρά συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει μόνο τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο Μνημόνιο, αποφεύγοντας νέα μέτρα και νέες σκληρές δεσμεύσεις.

Ωστόσο, την αισιοδοξία της κυβέρνησης δεν τη συμμερίζονται πλήρως όλες οι πλευρές. Πέρα της αποδεδειγμένα μεγάλης στήριξης που έχει βρει ο κ. Σαμαράς στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ακόμα σε θέση να απεμπλακεί από τους ελέγχους της τρόικας.

Στελέχη της Κομισιόν έλεγαν ότι «οι έλεγχοι θα πρέπει να αλλάξουν ίσως μορφή αλλά όχι και περιεχόμενο, καθώς η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα μέχρι να σταθεροποιήσει την οικονομία της».

Παράγοντες που γνωρίζουν καλά τις διεργασίες στις Βρυξέλλες, έλεγαν στην «Ε» ότι στις τάξεις των δανειστών υπάρχει έντονος προβληματισμός αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τη «συνδρομή» της τρόικας, σε μια περίοδο όπου ο κίνδυνος να βυθιστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση επιστρέφει.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρούν να βρουν τη φόρμουλα με την οποία από τη μία θα παρέχουν την επικοινωνιακή «ανάσα» που χρειάζεται η κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα θα διατηρήσουν το δικαίωμα άμεσων παρεμβάσεων στην πορεία των δημοσιονομικών τής χώρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
Υπουργείο Οικονομικών
Κύριο θέμα
Νέα συμφωνία με παλιές δεσμεύσεις