Έντυπη Έκδοση

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΝΕΔΕΣΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Συναίνεση Τσίπρα για την επόμενη μέρα ζήτησε ο Σαμαράς

Τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα ζήτησε μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι την ώρα των τελικών αποφάσεων θα κληθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει εάν θα βάλει ή όχι την υπογραφή του στη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές.

Σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Σαμαράς είπε μεν πως δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος για αυτή τη συζήτηση, έσπευσε όμως να προσθέσει ότι τώρα «θα ήταν περισσότερο ασφαλές για την Ελλάδα εάν υπήρχε τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό μία συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Μόνο άρνηση από ΣΥΡΙΖΑ

Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής βλέπει μόνο άρνηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (μίλησε για συνιστώσες της άρνησης), η οποία, όπως υποστήριξε, δημιουργεί πρόβλημα στην εικόνα της Ελλάδας, που θα έπρεπε να εμφανίζεται ενωμένη σαν μία γροθιά. «Εάν δεν θέλει να το κάνει η αντιπολίτευση αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Εγώ θα συνεχίσω να βγάζω τη χώρα από το τούνελ. Καλώ τους πάντες σε μία διαδικασία συναίνεσης και από εκεί και πέρα, όπως στρώσεις θα κοιμηθείς», κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετά τη συνάντηση προχθές με το νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, είχε χθες κατ' ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με θέμα το κυβερνητικό σχέδιο «εξόδου στην κανονικότητα» (αφού η αντιμνημονιακή ρητορική έχει εγκαταλειφθεί), αλλά και επαφές με τους προέδρους της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας, αναφέρθηκε και στη συζήτηση με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του Μνημονίου, η μετάβαση στην οποία, όπως είπε, πρέπει να γίνει με ασφάλεια και σύνεση λόγω της υποχώρησης της ανάκαμψης στην Ευρώπη. Ερωτηθείς άλλωστε για τα χαρακτηριστικά της προληπτικής γραμμής πίστωσης, αναφέρθηκε εκτενώς στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και στην υποχώρηση των προβλέψεων ανάκαμψης, η οποία απειλείται και από πολιτικά γεγονότα (όπως η ουκρανική κρίση). Είναι σαφές ότι του ετέθη από τους εταίρους το ερώτημα πώς θα επιχειρήσει την περίφημη επιστροφή στις αγορές μέσα σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, ερώτημα στο οποίο η απάντηση είναι το περίφημο δίχτυ ασφαλείας, δηλαδή το «προληπτικό Μνημόνιο».

Ενώ οι πληροφορίες φέρουν τη συζήτηση για την προληπτική γραμμή στήριξης να έχει προχωρήσει στο παρασκήνιο, με την Αθήνα να υπολογίζει ιδιαίτερα στη βοήθεια του κ. Γιουνκέρ, κυβερνητικές πηγές και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου τόνιζαν ότι τίποτε δεν έχει κλείσει ακόμη. Είναι γεγονός ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κατά την οποία η τρόικα είναι αποφασισμένη να πιέσει για αποφάσεις που θα είναι οπωσδήποτε δυσάρεστες για τη δικομματική κυβέρνηση, οι εταίροι και δανειστές δεν πρόκειται να δώσουν το οριστικό «πράσινο φως». Σημειωτέον ότι ο κ. Σαμαράς κατά τη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι «η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσει το Δεκέμβριο», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις όπως στο παρελθόν.

Καμουφλαρισμένο Μνημόνιο

Η επιθυμία του Μαξίμου όμως να κρατήσει χαμηλούς τόνους εξηγείται και υπό το πρίσμα των αντιδράσεων που αντιμετώπισε όταν προέβη σε δηλώσεις και διαρροές «ηρωικής εξόδου» από το Μνημόνιο, καθώς η Αθήνα έχει λάβει αυστηρές συστάσεις να σταματήσει να μιλά για απαλλαγή από την τρόικα. Αυτό πλέον μόνο υπονοείται, με την προσπάθεια ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να περιοριστεί σε αυτόν του τεχνικού συμβούλου στο καμουφλαρισμένο προληπτικό Μνημόνιο. Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να περιοριστεί η διγλωσσία στο εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας, ώστε να μην εκδικηθούν ξανά οι αγορές και τα σχέδια της κυβέρνησης ναυαγήσουν ξανά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση