Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ -ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ- ΠΕΡΑΣΕ Η ΡΥΘΜΙΣΗ

Ποια ληξιπρόθεσμα; Ερχεται τριήμερο

Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου αποδείχθηκε τελικά πιο ισχυρό για τους βουλευτές, από τη διάταξη για τα διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης ακόμα δύο χρόνια. Ετσι η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη ενώπιον μικρού ακροατηρίου, καθώς οι περισσότεροι από τους 300 είχαν ήδη αναχωρήσει για τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Δεν ήταν έτσι ακριβώς η Βουλή χθες, αλλά κάπως έτσι... Δεν ήταν έτσι ακριβώς η Βουλή χθες, αλλά κάπως έτσι... Η ρύθμιση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (δεν υπήρξε αίτημα για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας) από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Μαζί τους συντάχθηκαν με σφοδρές επιφυλάξεις, σε ό,τι αφορά κυρίως το κομμάτι για την εισφορά αλληλεγγύης, η ΔΗΜΑΡ αλλά οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε τελικά «παρών». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας προέβλεψε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά πολύ σύντομα τα δύο κυβερνητικά κόμματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με μεγαλύτερα αδιέξοδα. Ο ίδιος διευκρίνισε εξάλλου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «με απόλυτη αντίσταση καταψηφίζει τη διάταξη για την εισφορά αλληλεγγύης».

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε χαρακτηρίσει τη διάταξη «αποτέλεσμα εντατικής προετοιμασίας, ενδελεχούς επεξεργασίας και συντονισμένων ενεργειών». Σημείωσε ότι αφορά την εξυπηρέτηση όσων οφειλετών βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και ανήγγειλε ότι οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου μπορούν να μπουν και αυτές σε ρύθμιση, που θα καθοριστεί σύντομα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Στο περιθώριο της συζήτησης, βουλευτές της Ν.Δ. (Γιώργος Βλάχος, Φωτεινή Αραμπατζή) αλλά και του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Κουτσούκος) ζήτησαν εκ νέου από το οικονομικό επιτελείο να υπάρξουν περαιτέρω φιλολαϊκά μέτρα και με αφετηρία το αίτημα αυτό απαίτησαν τη συνολική αλλαγή του ΕΝΦΙΑ.

Το ήρεμο γενικά κλίμα πυροδότησε για λίγο ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επετέθη στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, χρεώνοντάς της ότι καταγγέλλει την κυβέρνηση επειδή έχει 1,5 εκατομμύριο ευρώ και έτσι δεν έχει ανάγκη να μπει σε καμία ρύθμιση.

Η βουλευτής το διέψευσε και τον χαρακτήρισε «γκεμπελίσκο».

«Το είχα διαβάσει στο Διαδίκτυο. Αν κάνω λάθος διαψεύστε με» απολογήθηκε εκείνος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Ψηφίσματα/Τροπολογίες