Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Εμμένουμε στις απόψεις μας, παρά το «παρών»

«Παρών» δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή σχετικά με τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ και Ασφαλιστικά Ταμεία, αποτιμώντας ως -έστω μερικώς- ευνοϊκή για οφειλέτες τη σχετική τροπολογία, διατηρώντας, βεβαίως, τις δικές του προτάσεις επί του θέματος.

Η συγκεκριμένη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην καταψηφίσει τη ρύθμιση, πέραν της κοινωνικής διάστασης, έχει και την πολιτική της σημασία, καθώς πρακτικά απαντά και καταρρίπτει την κυβερνητική ρητορική που καταλογίζει μονίμως στην αξιωματική αντιπολίτευση αρνητική στάση επί παντός και απουσία κάθε διάθεσης συναίνεσης, έστω στα επιμέρους ζητήματα. Παράλληλα, επιχειρεί να στείλει ένα ακόμη φιλολαϊκό μήνυμα προς την κοινωνία, πως δηλαδή, η Αριστερά πολιτεύεται με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και την ανακούφιση των πληγεισών ομάδων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, εμμένει στις θέσεις και τη δική του πρόταση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υπό την πίεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας που κατέθεσε για τη θέσπιση άμεσων μέτρων ανακούφισης των πολιτών και επανεκκίνησης της οικονομίας -με ιδιαίτερο βάρος στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία- αναγκάστηκε να φέρει στο Κοινοβούλιο την τροπολογία για τη ρύθμιση των οφειλών. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η τροπολογία πάσχει σε πολλά σημεία, δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα και είναι ξεκομμένη από τη γενική θεώρηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση, συγκρίνοντας τις δύο προτάσεις, κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι μοιάζουν «όσο η μέρα με τη νύχτα» και παραθέτει τις εξής διαφορές, για να δικαιολογήσει το χαρακτηρισμό:

Η άλλη πρόταση

* Με την τροπολογία της κυβέρνησης απαλλάσσονται σ' ένα ποσοστό μόνο προσαυξήσεις και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής της βεβαιωμένης οφειλής και όχι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν και αποτελούν συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της οφειλής. Ετσι, εκβιάζονται οι πολίτες να παραιτηθούν από το νόμιμο δικαίωμά τους να αμφισβητήσουν το ύψος της βεβαιωμένης οφειλής Διοικητικά ή Δικαστικά.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, όλες οι αμφισβητούμενες από τους πολίτες υποθέσεις, πριν ρυθμιστούν σε δόσεις, παραπέμπονται σε Επιτροπές Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, ώστε να προσδιορισθεί το ακριβές ύψος της οφειλής, διευκολύνεται η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ το συνολικό ποσό από προσαυξήσεις και πρόστιμα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.

* Για οφειλές που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, η ρύθμιση σε 36, 48 ή 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπεται μπορεί να οδηγεί στην καταβολή μηνιαίων ποσών, που υπερβαίνουν την ικανότητα του οφειλέτη να πληρώσει. Ταυτόχρονα, ο οφειλέτης οφείλει να είναι ενήμερος για τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ώστε να υπαχθεί και να παραμείνει στη ρύθμιση, και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής αφού όσοι χρωστούν δεν μπορεί να είναι ενήμεροι φορολογικά. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται ρύθμιση για όλους σε 84 δόσεις του ποσού της οφειλής, σε κάθε περίπτωση όμως το ποσό της δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Αν το υπερβαίνει, οι δόσεις θα είναι περισσότερες. Ετσι διασφαλίζεται η δυνατότητα του οφειλέτη να πληρώσει τις δόσεις αλλά και να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές μηνιαίο εισόδημα και τη λειτουργία της επιχείρησης, που είναι και το ζητούμενο για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

* Με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ καταργείται ο χαρακτηρισμός ως διαρκούς του αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και απαλλάσσονται της ποινικής ευθύνης όσοι έχουν αποδεδειγμένα αντικειμενική αδυναμία να καταβάλουν τις οφειλές τους. Απαγορεύεται επίσης η παράνομη κατάσχεση με e-mail των τραπεζικών λογαριασμών και η έφοδος στις κατοικίες φορολογικών υπαλλήλων χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ