Έντυπη Έκδοση

Βήχας και Εμπολα δεν κρύβονται

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μάς έχει προειδοποιήσει ότι είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα Εμπολα στη χώρα μας. Μπορούμε να φανταστούμε τη στιγμή ανακοίνωσης της είδησης. Με τις ιώσεις στο φόρτε τους και τα συμπτώματα της γρίπης να είναι ίδια με αυτά του Εμπολα, όλοι θα τρέξουν στα νοσοκομεία.

 Πονοκέφαλος, ανορεξία και πονόλαιμος είναι τα πρώτα συμπτώματα του Εμπολα, για να ακολουθήσει πυρετός, πόνος στην κοιλιά και διάρροια. Κάποιοι ασθενείς έχουν κόκκινα μάτια και εξανθήματα, τα αγγεία σιγά σιγά σπάνε και ξεκινούν οι αιμορραγίες.

Πανικός, όπως συμβαίνει σε όλα.

Και αυτό γιατί οι αρμόδιοι φορείς υγείας δεν μας έχουν προετοιμάσει. Ενα σόου μπροστά στις κάμερες με κάτι τύπους με διαστημικές στολές και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τυλιγμένο σε νάιλον - και από εκεί και πέρα τίποτα. Ο,τι διαβάζουμε στις εφημερίδες, στο Διαδίκτυο, ό,τι προλαβαίνουμε να δούμε στην τηλεόραση.

Καμία ενημέρωση στα σχολεία, καμία επαφή του υπουργείου Υγείας με τους δήμους. Ούτε μια μπροσούρα με τα συμπτώματα και τους τρόπους αντιμετώπισης του θανατηφόρου ιού.

ΟΕμπολα είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους ιούς και τον γνωρίζουμε από το 1976. Σκοτώνει το 90% των θυμάτων του. Ξεκινά από τις νυχτερίδες που είναι φορείς χωρίς να ασθενούν. Στη συνέχεια, είτε οι άνθρωποι σκοτώνουν και τρώνε τις νυχτερίδες είτε μαϊμούδες και γουρούνια τρώνε μισοφαγωμένα από νυχτερίδες φρούτα και, με τη σειρά τους, τον μεταδίδουν στον άνθρωπο.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, έχει σκοτώσει περίπου 5.000 ανθρώπους στην Αφρική. Και ήδη έχει χτυπήσει δυνατά την πόρτα της Δύσης. Οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμούν ότι μέχρι τον Ιανουάριο τα κρούσματα θα έχουν φθάσει τα 1.400.000. «Επρεπε να νοσήσουν από τον Εμπολα δύο λευκοί Αμερικανοί για ν' ασχοληθούν κυβέρνηση και κοινή γνώμη με την επιδημία» παρατήρησε πριν από από λίγες εβδομάδες ο Αμερικανός γιατρός Κεντ Μπράντλι που νόσησε, αλλά τη γλίτωσε φτηνά, μιλώντας στο Δημόσιο Ραδιόφωνο των ΗΠΑ (NPR). Από την επίσημη πλευρά του ΟΗΕ, ο Αντόνι Μπάνμπουρι, επικεφαλής του οργανισμού στην υπόθεση του θανατηφόρου ιού, έχει παραδεχτεί ότι η διεθνής κοινότητα καθυστέρησε να αντιδράσει στην επιδημία, αλλά, όπως είπε, δεν είναι «πολύ αργά» και οι ειδικοί χρειάζεται να «χτυπήσουν σκληρά τον Εμπολα» εγκαίρως. Επεσήμανε πάντως με νόημα ότι τα Ηνωμένα Εθνη τώρα έχουν την πολιτική βούληση και το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής που χρειάζεται για να ελέγξουν τον ιό.

Στην Ελλάδα πάλι, μπορεί, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η ΚΑΠΑ RESEARCH, η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου να δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στους Ελληνες γιατρούς, στη δουλειά που κάνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αλλά το ελληνικό σύστημα υγείας είναι στην εντατική και επιβιώνει χάριν των προσπαθειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού. Μην ξεχνάμε ότι στην Ισπανία γιατροί και νοσηλευτές, με αφορμή τη νοσοκόμα που νόσησε, ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού Υγείας, ισχυριζόμενοι ότι η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών θυσιάστηκε στο βωμό της εξυγίανσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο ΠΟΥ να βάλει το χέρι του...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Εν-στάσεις