Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2015

Ενα εκατομμύριο εμβόλια στη φαρέτρα κατά του Εμπολα

Ενα εκατομμύριο εμβόλια κατά του Εμπολα θα είναι διαθέσιμα στο τέλος του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην οποία διευκρινίζεται ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014 καλούνται να εμβολιαστούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που μάχονται κατά της ασθένειας στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Μαζί με τα εμβόλια πάνε και οι προφυλάξεις. Με φόρμες φτιαγμένες στην Κίνα βεβαίως... Μαζί με τα εμβόλια πάνε και οι προφυλάξεις. Με φόρμες φτιαγμένες στην Κίνα βεβαίως... Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αυξήσει στο ένα δισεκατομμύριο την οικονομική βοήθεια για την καταπολέμηση του ιού και ενώ διεθνής ομάδα επιστημόνων συγκροτείται για να ελέγξει την αποτελεσματικότητα των μεταγγίσεων με αίμα επιζώντων ως πιθανή θεραπεία για όσους νοσούν από τον ιό.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες άνθρωποι στο Μάλι βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, μετά την επιβεβαίωση ότι ένα 2χρονο κοριτσάκι νοσεί από Εμπολα, ενώ στη Νέα Υόρκη, όπου και εκεί επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην πόλη (τέταρτο στις ΗΠΑ), οι αρχές ζητούν ψυχραιμία από τους πολίτες τονίζοντας ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα οι τρεις άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με το γιατρό Γκρεγκ Σπένσερ, οποίος συμμετείχε σε αποστολή με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα - μία από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Εμπολα.

Με την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος Εμπολα στο Μάλι, η χώρα γίνεται το έκτο κράτος της Δυτικής Αφρικής όπου χτυπά ο θανατηφόρος αιμορραγικός πυρετός, ο χειρότερος στην Ιστορία. Σύμφωνα με τις αρχές, το κοριτσάκι που νοσεί είχε προσφάτως φτάσει στη χώρα από τη γειτονική Γουινέα. Το παιδί και δεκάδες άλλα άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, φίλοι και γνωστοί της οικογένειας της μικρής, βρίσκονται σε καραντίνα. Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι τρεις ειδικοί βρίσκονται ήδη στη χώρα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού, ενώ άλλοι τέσσερις θα φτάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε παράλληλες εξελίξεις, στη Νέα Υόρκη, ο γιατρός Γκρεγκ Σπένσερ, που παρουσίασε πυρετό για πρώτη φορά την Πέμπτη νοσηλεύεται σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου, ενώ υπό ιατρική παρακολούθηση βρίσκονται η μνηστή του και άλλοι δύο φίλοι του ζευγαριού. Εντονο προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση ότι ο Σπένσερ, που επέστρεψε από τη Γουινέα στις 17 Οκτωβρίου, «πέρασε» στο αεροδρόμιο JFK από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Ο γιατρός «πέρασε από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και δεν είχε πυρετό, ούτε άλλα συμπτώματα ασθένειας» προσθέτει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (CDC) σε δήλωση που εξέδωσε.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, CNN)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Εμπολα
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση