Έντυπη Έκδοση

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΜΕ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Μοναχικός Λύκος ο ένοπλος της Οτάβα

Σε κλοιό αυστηρών μέτρων ασφαλείας εξακολουθεί να βρίσκεται η Οτάβα καθώς η αστυνομία ερευνά τις σχέσεις του ενόπλου που σκότωσε έναν στρατιώτη και εισέβαλε στο κτήριο του Κοινοβουλίου, χωρίς να έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Σκηνή από το βίντεο που δείχνει τον ένοπλο δράστη να εισβάλλει στο Κοινοβούλιο Σκηνή από το βίντεο που δείχνει τον ένοπλο δράστη να εισβάλλει στο Κοινοβούλιο Εξίσου δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση με την άλλη επίθεση εναντίον στρατιωτών που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο Κεμπέκ.

Ο Μισέλ Ζεάφ-Μπιμπό, 32 ετών, κατονομάσθηκε από την αστυνομία ως ο ένοπλος που πραγματοποίησε την Τετάρτη την επίθεση στην πρωτεύουσα του Καναδά. Είχε ποινικό μητρώο με αδικήματα που σχετίζονταν με ναρκωτικά και είχε υποβάλει αίτηση για διαβατήριο, προκειμένου να ταξιδέψει στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ωστόσο, παρά το ότι σχηματικά εντοπίστηκαν κάποιες ομοιότητες στις επιθέσεις, δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν τον Ζεάφ-Μπιμπό με τον Μαρτίν Ρουλό, ο οποίος είχε ρίξει τη Δευτέρα το αυτοκίνητό του πάνω σε δύο Καναδούς στρατιώτες.

Για τρίτη μέρα χθες βρίσκονταν σε ισχύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην Οτάβα και η αστυνομία εξέταζε κατά πόσο ο Ζεάφ-Μπιμπό είχε υποστήριξη για το σχεδιασμό της επίθεσής του. Προσωπικά δεδομένα του δράστη που έπεσε νεκρός από τα πυρά του πτέραρχου μετά την εισβολή του στο Κοινοβούλιο εξετάζονται αναλυτικά και το μόνο σίγουρο είναι ότι η ατμόσφαιρα είναι τόσο φορτισμένη, που ένοπλοι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν άνδρα ο οποίος προσπάθησε να πλησιάσει στον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο στρατιώτης, την ώρα που ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ κατέθετε στεφάνι στη μνήμη του.

Επίσης χθες δόθηκε στη δημοσιότητα από την καναδική αστυνομία βίντεο που δείχνει τον ένοπλο δράστη να εισβάλλει στο Κοινοβούλιο.

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του Καναδού υπουργού Εξωτερικών Τζον Μπέιρντ, δεν έχουν για την ώρα προκύψει στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Ζεάφ-Μπιμπό μπορεί να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος.

«Περισσότεροι από 100 Καναδοί έχουν μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να πάρουν μέρος στην Τζιχάντ και αυτό είναι κάτι που μας προκαλεί τεράστια ανησυχία», τόνισε ο Καναδός υπουργός. Ο ίδιος μάλιστα είπε πως ο Μπιμπό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο κακό. «Για λίγα λεπτά βιώσαμε την απόλυτη φρίκη, τον απόλυτο τρόμο. Δεν γνωρίζαμε αν θα άνοιγε η πόρτα και κάποιος θα εισέβαλλε, αν ήταν ένας ή μια ομάδα», σημείωσε.

(Πηγές: AFP-Reuters-BBC-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Καναδάς
Διεθνής τρομοκρατία