Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΣΥΡΙΑΣ

Τα παιδιά στο Σουρούτς ζωγραφίζουν σκοτωμένους...

Τα χαρτόκουτα και οι κουβέρτες μέσα στα οικόπεδα μαρτυρούν το πέρασμα 192.000 προσφύγων στο Σουρούτς, μία μικρή πόλη διάσημη για τις καφτερές πιπεριές, που ζει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.

Τραγικός απολογισμός από τις νάρκες και τις βόμβες Τραγικός απολογισμός από τις νάρκες και τις βόμβες Εδώ μεταφέρεται όλο το Κομπάνι. Δεν συναντήσαμε άνδρες από τα Ηνωμένα Εθνη, μόνο τον τουρκικό στρατό.

Σήμερα παραμένουν στην κωμόπολη αυτοί 90.000 πρόσφυγες. Υπάρχουν έξι οργανωμένοι καταυλισμοί με περίπου 25.000 πρόσφυγες του Κομπάνι. Κυρίως γυναίκες και παιδιά. Υπάρχουν ακόμα 5.000 τραυματίες και 900 σοβαρά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Οι πρόσφυγες περιφέρονται μπροστά στις σκηνές ενώ υποφέρουν από τον καυτό ήλιο, χωρίς νερό και χρήματα. Τα σπίτια τους στο Κομπάνι καταστράφηκαν από τις μάχες, παρ' όλα αυτά θέλουν να γυρίσουν πίσω και να τα ξαναφτιάξουν. Ομως η μάχη συνεχίζεται και αυτό είναι αδύνατο. Ανάμεσα στους καταυλισμούς τα αυτοσχέδια συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς φτιάχνοντας τάφους, για τα θύματα από τις νάρκες και τις βόμβες.

Κάποια παιδιά είναι τραυματισμένα με δεμένο κεφάλι. Αν χρειαστούν γιατρό πρέπει να πάνε στην Ούρφα, που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά. Ζουν έξι άτομα σε κάθε σκηνή και με ένα χαλί καλύπτουν το δάπεδο, όπου τρώνε και κοιμούνται. Είναι ήδη έτσι για 50 ημέρες, ενώ φοβούνται το χειμώνα που πλησιάζει. Οι γυναίκες μαγειρεύουν όλες μαζί και μοιράζονται το πληγούρι και τα ρεβύθια που τους έφερε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Τα παιδιά σχηματίζουν το σήμα της νίκης και παίζουν μπάλα κλοτσώντας μπουκαλάκια νερού. Κάποιοι φτιάχνουν κρεβάτια από παλέτες. Οι πιο τυχεροί ζουν στο παλιό εργοστάσιο. Εκεί στεγάζονται ασφυχτικά περίπου 2.000 γυναικόπαιδα. Τα Ηνωμένα Εθνη τους έφεραν οκτώ χημικές τουαλέτες. Τα παιδιά στις πόρτες του εργοστασίου ζωγραφίζουν, με μαύρη και κόκκινη κιμωλία, σπίτια στο Κομπάνι να βομβαρδίζονται και σκοτωμένους στις αυλές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Ισλαμικό Κράτος
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος