Έντυπη Έκδοση

Διψασμένοι οι Βραζιλιάνοι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών

Με φόντο μια κρίσιμη πολιτική αναμέτρηση, καθώς αύριο πραγματοποιείται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, ανάμεσα στη νυν πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ και τον πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών Εέσιου Νέβες, η πολιτεία του Σάο Πάολο βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 45 ετών.

Οταν «ξυρίζεις» τα πάντα, αυτά τα αποτελεσματα έχεις... Οταν «ξυρίζεις» τα πάντα, αυτά τα αποτελεσματα έχεις... Στο Σύστημα Κανταρέιρα που υδροδοτεί 14 εκατομμύρια άτομα στο Σάο Πάολο και σε 62 ακόμη πόλεις της πολιτείας, η στάθμη του νερού εδώ και μήνες έχει κατέβει επικίνδυνα.

Η κυβέρνηση της πολιτείας, που βρίσκεται εδώ και είκοσι χρόνια στα χέρια των σοσιαλδημοκρατών, έχει αρνηθεί να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς εκτιμά ότι αν αυτό συμβεί θα υπάρξουν μεγάλες ζημίες για τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Είναι πολύ σοβαρό να σταματήσει την παραγωγή του ο τομέας των πετροχημικών», έχει δηλώσει ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος της Ομοσπονδίας Βιομηχάνων της Βραζιλίας Νέλσον Περέιρα.

Παρά την άρνηση όμως της κυβέρνησης να αναγνωρίσει το πρόβλημα, στην πραγματικότητα πολλοί κάτοικοι της πολιτείας εδώ και εννιά μήνες αντιμετωπίζουν διακοπές στην υδροδότηση. «Το νερό έρχεται μια μέρα, σταματά για άλλες δύο, μετά ξανάρχεται την επόμενη» καταγγέλλουν.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, όταν εγκαταλείφθηκε οριστικά ένα οργανωμένο σχέδιο εξοικονόμησης νερού. Πλέον δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τον ερχόμενο μήνα θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης ούτε των εβδομήντα δήμων της περιφέρειας. Η κρατική επιχείρηση Sabsep, η οποία υποστηρίζει την ύδρευση του 60% των δήμων του Σάο Πάολο, εξακολουθεί να αρνείται ότι υπάρχει σημαντική μείωση της στάθμης του νερού, οι υπεύθυνοι των μικρότερων δήμων δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να το κρύψουν. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ibope, οι διακοπές στην υδροδότηση επηρεάζουν περισσότερους δηλαδή από 15,5 εκατ. ανθρώπους.

(ΠΗΓΕΣ: FOLHA DE SAO PAOLO, Ο GLOBO, EL PAIS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βραζιλία
Ματιές στον κόσμο