Έντυπη Έκδοση

40% μείωση των αερίων ρύπων υποσχέθηκε η Ε.Ε.

Τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 ανακοίνωσαν χθες οι ηγέτες των κρατών της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν επίσης ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 27% του ενεργειακού μείγματος στην Ευρώπη, καθώς και ότι πρέπει να επιτευχθεί μείωση στην κατανάλωση ενέργειας της τάξης του 27%.

Η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τον πολιτικό κόσμο, που τη χαρακτήρισε ως «ιστορική», αλλά και με επιφύλαξη από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και επιστήμονες που ανέμεναν πολλά περισσότερα.

Με την ουκρανική κρίση να επιβάλλει την ενεργειακή απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, το κλίμα που επικράτησε στη σύνοδο ήταν θερμό. Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, των οποίων οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται κυρίως από την καύση άνθρακα, πρόβαλαν ενστάσεις. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι κάποιες χώρες θα μπορούσαν να λάβουν επιπλέον οικονομική βοήθεια προκειμένου να ανταποκριθούν στους στόχους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη, και στο παρελθόν, εκφράσει την προτίμησή του στο σχιστολιθικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτικές στην τρέχουσα εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δ. ΧΡΗΣΤΟΥ

(ΠΗΓΗ: BBC NEWS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Ευρωπαϊκή Ένωση
Περιβάλλον & οικολογία