Έντυπη Έκδοση

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Οπισθοχώρησε η Ε.Ε. στους ενεργειακούς στόχους

Βήματα πίσω που οδηγούν στην αγκαλιά των ορυκτών καυσίμων, σχολιάζεται «επιεικώς» από τους περιβαλλοντιστές, το αποτέλεσμα των συνομιλιών του ευρωπαϊκού συμβουλίου ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, που χαρακτηρίστηκε ως «συμφωνία» με «πολύ φιλόδοξους στόχους» αν αθροίσουμε τις δηλώσεις του Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα.

Εκτός τόπου και χρόνου οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους που συμφώνησαν τονίζει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace:

Μετά (και) τις έντονες αντιδράσεις και πιέσεις της Βρετανίας (κατά πόδας και η Πολωνία) οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν σε τρεις ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους έως το 2030: (τουλάχιστον) 48% μείωση εγχώριων εκπομπών C02, 27% ΑΠΕ, 27% εξοικονόμηση ενέργειας.

«Πολύ φιλόδοξους» χαρακτήρισε τους στόχους που έθεσε η Ε.Ε. ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αν και εμμέσως πλην σαφώς μίλησε για προϊόν συμβιβασμού.

Αυτό που συνέβη στις Βρυξέλλες είναι «μια παράλογη παράταση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα που δεν θα κοστίσει μόνο στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, αλλά στο εισοδήμα των Ευρωπαίων πολιτών που μεταφράζεται σε πολλά εκατοντάδες δισεκατομμύρια» υποστηρίζει η Green peace.

Σε γενικές γραμμές η συμφωνία για το 2030 περιλαμβάνει:

* Τουλάχιστον 40% μείωση των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου CO2 (χωρίς τη χρήση ευέλικτων αερίων του θερμοκηπίου) με βάση το 1990, αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 27% στο ενεργειακό μείγμα και 27% στην εξοικονόμηση ενέργειας.

***Για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, όπως η Πολωνία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ η συμφωνία εμπεριέχει χρηματοδοτικό μηχανισμό για την υποστήριξη επενδύσεων «στον ενεργειακό εκσυγχρονισμό και την εξοικονόμηση ενέργειας». Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί παρόμοιοι μηχανισμοί ακόμα και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε λιγνίτη και άνθρακα.

* Πολλές βιομηχανίες θα λάβουν δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης. Οι λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης ρύθμισης στην αγορά ρύπων πρόκειται να ανακοινωθούν το 2015.

Η πολωνική ηγεσία προσπάθησε και πέτυχε σε συνάρτηση με άλλες (πρώην ανατολικές) χωρίς την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας και δωρεάν δικαιώματα στην αγορά άνθρακα της Ε.Ε. Η Πολωνία διαθέτει μεγάλα αποθέματα λιθάνθρακα από τα οποία εξαρτάται και που καθορίζουν την πολιτική της στον τομέα της ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών.

Οι στόχοι για επενδύσεις σε ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας «είναι τόσο χαμηλής φιλοδοξίας που η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει ουραγός» δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος σε θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Δυστυχώς αλλά η συμφωνία δεν μπορεί να τερματίσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα είπε η Μπρουκ Ράιλι εκπρόσωπος της διεθνούς οργάνωσης «Friends of the earth».

Για τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι η συμφωνία ήταν «η πιο φιλόδοξη, οικονομικά αποδοτικά, και δίκαιη πολιτική λύση για το κλίμα και την ενέργεια».

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «θα υπονομεύσουν την παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα το 2015 στο Παρίσι, λέει απ' την πλευρά της η Greenpeace: «Του χρόνου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, θα προτείνει την επίτευξη των εννεργειακών και κλιματικών στόχων που αποφασίστηκαν. Στις επιστολές που έστειλε στα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναφέρει ότι θα ήθελε την Ευρώπη παγκόσμιο ηγέτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις επενδύσεις σε εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και μία φιλόδοξη κλιματική πολιτική με μία ισχυροποιημένη ευρωπαϊκή αγορά ρύπων. Ωστόσο, οι στόχοι είναι ίσως οι χειρότεροι δυνατοί σε σχέση με τα σενάρια που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις δραματικές εκκλήσεις της επιστήμης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών».

Θα μπορούσαμε να είχαμε οραματιστεί περισσότερα δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ: Στο πνεύμα όμως του συμβιβασμού συμφωνήσαμε στον στόχο του 27%.

Μερίδιο ευθύνης στην αρνητική μεταστροφή επιρρίπτει και στην ελληνική κυβέρνηση η Greenpeace: «Η στάση της δεν ήταν τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη κάνει στην πράξη η χώρα μας τα τελευταία χρόνια - χειρόφρενο. Στην καθαρή ενέργεια υποκρισία, για την εξοικονόμηση ενέργειας και προσπάθεια σύνδεσης του μέλλοντος της χώρας με ακόμα περισσότερα ορυκτά καύσιμα».

Στο Συμβούλιο τέθηκε όπως ήταν φυσικό το ζήτημα της «ενεργειακής ασφάλειας» και την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο καθώς εξελίσσεται η αντιπαράθεση Μόσχας - Κιέβου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Καύσιμα/Ενέργεια
Ορυκτός πλούτος
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Περιβάλλον & οικολογία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Greenpeace