Έντυπη Έκδοση

Ο Εμπολα χτύπησε την πόρτα της Νέας Υόρκης

Μόλις τώρα το εμβόλιο περνά τη βάση των βασικών δοκιμών ασφαλείας, ενώ ο πλανήτης μετρά ήδη 5.000 νεκρούς από τον ιό και μια επιδημία εκτός ελέγχου στη Δυτική Αφρική

Η σειρήνα του Εμπολα χτύπησε το απόγευμα της Πέμπτης στην καρδιά της Νέας Υόρκης, όταν η ειδική ομάδα της λοιμογόνου διάσωσης έφτασε στην 147η Λεωφόρο, για να μεταφέρει επειγόντως στο νοσοκομείο τον 33χρονο γιατρό Craig Spencer.

Πριν από 10 ημέρες βρισκόταν στη Γουινέα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και θεράπευε δεκάδες πάσχοντες από Ebola. Παρ' όλο που η εφημερίδα «New York Daily» μετέδωσε ότι ο ασθενής τέθηκε μόνος του σε καραντίνα, το tweet ενός συντάκτη του CNN μετέδωσε σε χρόνο-ρεκόρ στην πόλη, και σ' όλο τον κόσμο, το ακριβές ρεπορτάζ:

Ο Spencer δεν αυτοπεριορίστηκε σε καραντίνα, αντίθετως, από την ημέρα της επιστροφής του είχε χρησιμοποιήσει τρεις φορές το μετρό, είχε επισκεφθεί αίθουσα μπόουλινγκ στο Μπρούκλιν και είχε επαφές με τέσσερα άτομα από την ώρα που άρχισε να εκδηλώνει συμπτώματα.

Ο Spencer, γιατρός και ο ίδιος στο νοσοκομείο Ν.Υ. Presviterian, αποχώρησε με τη συνοδεία της ομάδας διάσωσης από το διαμέρισμά του, φορώντας και ο ίδιος τη στολή προστασίας από τον ιό, και σκορπώντας τον τρόμο στην 147η Λεωφόρο αλλά και σε ολόκληρη την πολιτεία. Λίγες ώρες αργότερα, διαγνώστηκε θετικός.

Λίγες ώρες νωρίτερα όμως, ο 33χρονος γιατρός κινούνταν ελεύθερα στην πόλη, ενώ μετρούσε μόνος τη θερμοκρασία του σώματός του και παρακολουθούσε την εμφάνιση συμπτωμάτων, όπως βεβαίωσαν εκ των υστέρων συνάδελφοι και συγγενείς του.

Κρίσιμο σημείο

Πόσο ακίνδυνο, ή επικίνδυνο μπορεί να αποβεί όλο αυτό, σε όρους Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας; Είναι ίσως το πιο κρίσιμο σημείο SOS στη γνώση μας και τη θωράκιση του πλανήτη απέναντι στην επιδημία-εφιάλτη. Η μολυσματικότητα ξεκινά τη στιγμή που εμφανίζονται συμπτώματα. Μέχρι τότε, ο θετικός στον ιό του Εμπολα φορέας δεν είναι μολυσματικός.

Κενό, όμως, στην υγειονομική προστασία, αποδεικνύεται ότι υπάρχει και εδώ - στα μάτια των πιο έμπειρων ειδικών του κόσμου που σκύβουν τώρα πάνω από την περίπτωση του Spencer. Ο έμπειρος θεραπευτής κατά της φοβερής επιδημίας, ίσως καθυστέρησε να αυτοπεριοριστεί, γιατί ναι μεν ανέβασε 38 πυρετό την Πέμπτη, και αμέσως μετά ειδοποίησε τις αρχές για να ελεγχθεί, αλλά και από τα προηγούμενα 24ωρα, είχε εμφανίσει σημάδια κόπωσης και αρθραλγίες, προγενέστερα συμπτώματα του πυρετού, αλλά και άλλα συμπτώματα.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι «disease detectives», του Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, σπεύδουν τώρα να εντοπίσουν κάθε πιθανή επαφή ή μόλυνση που μπορεί να έχει προκληθεί στον τυφλό αυτό χρόνο των 10 ημερών, από τότε που ο Spencer προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο JFK.

Οι αρχές της Μεγάλης Πόλης έσπευσαν να συγκρατήσουν τον πανικό των Νεοϋορκέζων, υπενθυμίζοντας ότι, με βάση τα επίσημα προγνωστικά επιδημιολογικά δεδομένα, οι πιθανότητες για τον μέσο κάτοικο της Νέας Υόρκης να μολυνθεί με Εμπολα είναι εξαιρετικά μικρές.

Και επανέλαβαν την οδηγία-οδηγό πια, για τις πόλεις της Δύσης, ότι για να μολυνθεί κανείς με Εμπολα χρειάζεται να έρθει σε επαφή με βιολογικά υγρά του μολυσμένου ατόμου και όχι απλώς παρευρισκόμενος κοντά σε κάποιον μολυσμένο.

Υγιής ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ AshoKa Mukpo, επέστρεψε στο σπίτι του, θεραπευμένος από Εμπολα. Είναι ο δεύτερος ασθενής με Εμπολα που θεραπεύεται σε μονάδα βιολογικής αποκατάστασης.

Ο Ashoka Mukpo μολύνθηκε εργαζόμενος ως φωτορεπόρτερ σε ρεπορτάζ για τον ιό Εμπολα δουλεύοντας ως freelance καμέραμαν για το δημοσιογραφικό δίκτυο NBC.

Ανέκαμψε θεραπευμένος από τον φοβερό ιό, και επέστρεψε με ειδική πτήση την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου συνοδευόμενος από τον πατέρα και τη σύντροφό του. Οπως δήλωσε ο πατέρας του, πρόκειται να παραμείνει για λίγες μέρες ακόμα για ανάρρωση στο σπίτι πριν επιστρέψει στο κανάλι, για να μοιραστεί την τρομερή περιπέτεια του με τον κόσμο.

Ο 33χρονος Mukpo είναι ο δεύτερος ασθενής που θεραπεύεται στο ιατρικό κέντρο της Νεμπράσκα, με πρώτο τον γιατρό Rick Sacra, 51 ετών. Η θεραπεία του περιλάμβανε επίσης μετάγγιση από τον επιβιώσαντα από τον Εμπολα γιατρό Kent Brackey, ο οποίος πρώτος αντιμετωπίστηκε στην Ατλάντα, ενώ του χορηγήθηκε παράλληλα το πειραματικό φάρμακο bricidofovire. Οι εξετάσεις αίματος του φωτορεπόρτερ στις 20 Οκτωβρίου ήταν καθαρές από τον ιό.

Σε γραπτό του μήνυμα ο ίδιος ο Mukpo δηλώνει πολύ ευλογημένος που είναι ζωντανός, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για τις «παγκόσμιες ανισότητες» που του επέτρεψαν να θεραπευτεί με τα πιο προηγμένα ιατρικά μέσα στην Αμερική, την ώρα που τόσοι πολλοί άτυχοι Λιβεριανοί πεθαίνουν μόνοι, με ελάχιστη και πρωτόγονη ιατρική φροντίδα.

Πριν από μια δεκαετία, μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δημοσιεύσει σε αξιόπιστο επιστημονικό περιοδικό τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της έρευνάς τους, βάσει της οποίας είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν το εμβόλιο που υποσχόταν μάλιστα 100% επιτυχία κατά του ιού Εμπολα σε πιθήκους.

Οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει ότι τα πειράματα σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός δύο ετών και να αποδώσουν στην παρασκευή εμβολίου που θα μπορούσε να πάρει άδεια μέχρι το 2010 με 2011.

Παρ' όλα αυτά, αυτό δεν έγινε ποτέ, και μόλις τώρα το περιζήτητο εμβόλιο περνά τη βάση των βασικών δοκιμών ασφαλείας, ενώ ο πλανήτης μετρά ήδη 5.000 νεκρούς από τον ιό και μια επιδημία εκτός ελέγχου στη Δυτική Αφρική. Η αιτία για την παράλειψη της Επιστήμης στη Δύση, ως προς την πλημμελή αξιολόγηση της σημαντικότητας ενός εμβολίου κατά του Εμπολα, είναι ότι η ασθένεια μέχρι τότε χαρακτηριζόταν σπάνια, με λιγοστές μολύνσεις και κατά καιρούς τοπικές επιδημικές έξαρσεις στη «μακρινή» για τη Δύση Αφρική.

Είναι η μοίρα των φτωχών κρατών να υστερούν στις λίστες προτεραιότητας των παγκόσμιων budgets χρηματοδότησης, που οδηγεί τις περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες να αρνούνται την επένδυση των υψηλών κονδυλίων τους για προϊόντα που αφορούν τη σωτηρία των φτωχών χωρών, αφού λίγες είναι οι εγγυήσεις για τη δυνατότητά τους να πληρώσουν.

Ο κορυφαίος ειδικός στη μάχη κατά του Εμπολα, καθηγητής Tomas Geisberg, στην Ιατρική σχολή Γκάλβεστον του Τέξας δεν δίστασε να δηλώσει ότι μερικές φορές χρειάζεται μια κρίση για να κινητοποιήσει κάτι τόσο αναγκαίο όσο είναι σήμερα το εμβόλιο του Εμπολα.

Το κόστος

* Η έρευνα για ένα εμβόλιο μπορεί να κοστίζει μερικά εκατομμύρια δολάρια, αλλά η παραγωγή του κόστιζε εκατοντάδες εκατομμύρια, για την ακρίβεια το κόστος για να φτάσει ένα καινούργιο εμβόλιο στην αγορά αγγίζει το ένα με ενάμισι δισεκατομμύριο.

Ετσι φτάσαμε στο σήμερα, που το ακριβοπληρωμένο πια εμβόλιο για την προστασία από τον Εμπολα αποτελεί, απεγνωσμένα, το ζητούμενο του πλανήτη για να σταματήσει η πιο φρικαλέα επιδημική κρίση που έζησαν ποτέ οι εκσυγχρονισμένες πλούσιες και φτωχότερες κοινωνίες.

Η έρευνα τώρα καλπάζει στις δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων, και οι κλινικές μελέτες έχουν ξεκινήσει ήδη για αρκετά υποψήφια σχήματα εμβολιακής προστασίας, μεταξύ αυτών και το πρώτο εμβόλιο που είχε προταθεί μια δεκαετία πριν.

Η ερευνητική ομάδα του doctor Gaisberg εργάζεται στην παρασκευή εμβολίου που φτιάχνεται από έναν άλλον ιό, τον VSV, της ομάδας των ιών στοματίτιδας που προκαλεί στοματική μόλυνση σε αιγοπρόβατα, αλλά σπανίως προσβάλει τους ανθρώπους. Ο ίδιος ιός έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στην παρασκευή και άλλων εμβολίων.

Η μέθοδος παρασκευής στηρίζεται στην απενεργοποίηση του ιού με αφαίρεση του γονιδίου του και αντικατάστασή του με το γονίδιο του Εμπολα. Μέχρι στιγμής, έχει καταγραφεί ότι το παρασκεύασμα του συγκεκριμένου εμβολίου προκαλεί ικανοποιητική ανοσολογική αντίδραση σε πιθήκους και υπόσχεται πολλά για την αντίστοιχη δοκιμή του σε ανθρώπους. Η καναδική κυβέρνηση που έχει πατεντάρει το συγκεκριμένο προϊόν με την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά, παρήγαγε 800 με 1.000 παρτίδες και το 2010 πήρε άδεια κυκλοφορίας με την ονομασία VSV EBOV.

* Η σωτηρία, προς το παρόν, μεταγγίσεις αίματος από επιζώντες

Στις παρούσες κρίσιμες ώρες που η επιδημία συνεχίζει να καλπάζει, το όπλο που η ιατρική διαθέτει απέναντι στον θανατηφόρο ιό είναι οι μεταγγίσεις με αντισώματα που έχουν αναπτύξει ασθενείς που επιβίωσαν από τον Εμπολα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει ως βασική προτεραιότητα τις θεραπείες με μεταγγίσεις αίματος ή πλάσματος από επιβιώσαντες από τον Εμπολα και μάλιστα εκδίδει απευθείας οδηγίες προς τις πληγείσες περιοχές, για να ενταθεί η χρήση της μεθόδου αυτής.

Το Ιδρυμα Μπιλ Γκέιτς είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια που ελπίζει σε μια «πρώτης γραμμής αντιμετώπιση» στην πληγείσα Δυτική Αφρική. Ο doctor Branklin, για παράδειγμα, ένας Αμερικανός εθελοντής που μολύνθηκε με Εμπολα στη Λιβερία δέχτηκε μετάγγιση αίματος από Rick Sacra και επίσης θεραπεύτηκε.

Ομως αυτή την ώρα δεν είναι απόλυτα σαφές αν ήταν οι μεταγγίσεις αυτές που έσωσαν και τους δύο γιατρούς διότι τους χορηγήθηκαν και πειραματικά φάρμακα παράλληλα με την εξαιρετικά προηγμένη νοσηλευτική περίθαλψη των αμερικάνικων νοσοκομείων.

Η μέθοδος της απόπειρας θεραπείας ασθενών με τα αντισώματα από άλλους ασθενείς που νίκησαν μια μολυσματική νόσο είναι αρκετά παλιά και χρονολογείται από το 1800, την ισπανική γρίπη του 1918, αλλά και το Νόμπελ Ιατρικής που το 1901 δόθηκε σε Γερμανό φυσικό για την εφαρμογή της.

ΠΟΥ: «Δοκιμές εκτάκτου ανάγκης»

Το πιο πολλά υποσχόμενο πειραματικό φάρμακο κατά του Εμπολα, το ΖΜΑΡΡ, βασίζει τη σύνθεσή του στην παραγωγή φύλλων καπνού

Ηδη από τον Ιανουάριο, δύο εμβόλια θα δοκιμαστούν σε μεγάλη κλίμακα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΥ στις 20 Οκτωβρίου. Αλλα τρία εμβόλια τουλάχιστον θα ξεκινήσουν τις δοκιμές ασφαλείας σε υγιείς εθελοντές σε χώρες εκτός της επιδημικής ζώνης από τον Μάρτιο του 2015.

Χρειάζονται ακόμα αρκετοί μήνες για να παραχθούν αντισώματα κατά του Εμπολα σε τόσο εκτεταμένες ποσότητες που απαιτεί η διασπορά της επιδημίας αυτή την ώρα Χρειάζονται ακόμα αρκετοί μήνες για να παραχθούν αντισώματα κατά του Εμπολα σε τόσο εκτεταμένες ποσότητες που απαιτεί η διασπορά της επιδημίας αυτή την ώρα Το πιο πολλά υποσχόμενο πειραματικό φάρμακο κατά του Εμπολα, το ΖΜΑΡΡ, βασίζει τη σύνθεσή του στην παραγωγή φύλλων καπνού, με άλλα λόγια στη νικοτίνη. Η Αμερικανική Διεύθυνση Υγείας έχει προχωρήσει ήδη τη συνεργασία με βιομηχανία του Τέξας, η οποία μπορεί να παράγει το φάρμακο βασισμένο σε εκατομμύρια φύλλων καπνού, ενώ στον αγώνα αυτόν συμβάλλουν και το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, με γενναίες δωρεές δισεκατομμυρίων, ώστε να αποδώσει για το σκοπό αυτό και η έρευνα για την παραγωγή ζωικών κυττάρων ως εναλλακτική για την παρασκευαστική σύνθεση του φαρμάκου ΖΜΑΡΡ.

Παρά τι προσπάθειες αυτές όμως, οι παραχθείσες ποσότητες για το περιζήτητο φάρμακο αναμένονται να μην αποδώσουν παραπάνω από κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις θεραπειών μέχρι τις αρχές του καινούργιου χρόνου, οι οποίες ανάλογα με το ρυθμό επιπολλασμού της επιδημίας στις πληγείσες περιοχές ενδέχεται να μην αρκούν.

Εκπρόσωπος του ιδρύματος Γκέιτς έχει εξηγήσει σε δηλώσεις του ότι η βιολογία της συγκεκριμένης θεραπείας κατά του Εμπολα δεν επιτρέπει την άμεση προσφορά ενός τέτοιου φαρμάκου για χρήση σε ασθενείς.

Οπως έχει αποδειχτεί, στους πιθήκους το ΖΜΑΡΡ έχει καταφέρει να νικήσει τον ιό Εμπολα, ακόμη και όταν χορηγείται πέντε μέρες μετά τη μόλυνση. Και ίσως όντως βοήθησε να κρατηθούν στη ζωή κάποιοι πρώτοι ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε πειραματικά, μεταξύ των οποίων οι δυο Αμερικανοί εθελοντές των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που μολύνθηκαν από τον Εμπολα στη Λιβερία και γιατρεύτηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Emory στην Ατλάντα.

Παρ' όλα αυτά, υπήρχε ΖΜΑΡΡ αρκετό μόνο για 7 ασθενείς, δύο εκ των οποίων έχασαν τη μάχη.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι αδύνατον από τόσο περιορισμένη κλινική εμπειρία από τη χορήγηση του φαρμάκου να γίνει σαφές πόσο πράγματι αποτελεσματικό και σωτήριο είναι για τον άνθρωπο. Η παρασκευή του βασίζεται σε πρωτεΐνες που στη βιοτεχνολογία είναι γνωστές ως μονοκλωνικά αντισώματα, το οποία είναι ικανά να αγκιστρώνονται στον ιό και να τον εξουδετερώνουν.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται ήδη στην παραγωγή φαρμάκων, όπως τα αντικαρκινικά Herseptin και Avastin, καθώς και για φάρμακα της δερματοειδούς αρθρίτιδας.

Παρ' όλα αυτά χρειάζονται ακόμα αρκετοί μήνες για να παραχθούν αντισώματα κατά του Εμπολα σε τόσο εκτεταμένες ποσότητες που η διασπορά της επιδημίας αυτή την ώρα απαιτεί, ενάντια στις πολλές χιλιάδες μολύνσεις που ήδη μέχρι τώρα έχει σπείρει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Εμπολα
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Υγεία
Για το ίδιο θέμα
ΗΠΑ: Οργή νοσοκόμας για την καραντίνα για τον Έμπολα