Έντυπη Έκδοση

ΠΟΥ: «Δοκιμές εκτάκτου ανάγκης»

Το πιο πολλά υποσχόμενο πειραματικό φάρμακο κατά του Εμπολα, το ΖΜΑΡΡ, βασίζει τη σύνθεσή του στην παραγωγή φύλλων καπνού

Ηδη από τον Ιανουάριο, δύο εμβόλια θα δοκιμαστούν σε μεγάλη κλίμακα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΥ στις 20 Οκτωβρίου. Αλλα τρία εμβόλια τουλάχιστον θα ξεκινήσουν τις δοκιμές ασφαλείας σε υγιείς εθελοντές σε χώρες εκτός της επιδημικής ζώνης από τον Μάρτιο του 2015.

Χρειάζονται ακόμα αρκετοί μήνες για να παραχθούν αντισώματα κατά του Εμπολα σε τόσο εκτεταμένες ποσότητες που απαιτεί η διασπορά της επιδημίας αυτή την ώρα Χρειάζονται ακόμα αρκετοί μήνες για να παραχθούν αντισώματα κατά του Εμπολα σε τόσο εκτεταμένες ποσότητες που απαιτεί η διασπορά της επιδημίας αυτή την ώρα Το πιο πολλά υποσχόμενο πειραματικό φάρμακο κατά του Εμπολα, το ΖΜΑΡΡ, βασίζει τη σύνθεσή του στην παραγωγή φύλλων καπνού, με άλλα λόγια στη νικοτίνη. Η Αμερικανική Διεύθυνση Υγείας έχει προχωρήσει ήδη τη συνεργασία με βιομηχανία του Τέξας, η οποία μπορεί να παράγει το φάρμακο βασισμένο σε εκατομμύρια φύλλων καπνού, ενώ στον αγώνα αυτόν συμβάλλουν και το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, με γενναίες δωρεές δισεκατομμυρίων, ώστε να αποδώσει για το σκοπό αυτό και η έρευνα για την παραγωγή ζωικών κυττάρων ως εναλλακτική για την παρασκευαστική σύνθεση του φαρμάκου ΖΜΑΡΡ.

Παρά τι προσπάθειες αυτές όμως, οι παραχθείσες ποσότητες για το περιζήτητο φάρμακο αναμένονται να μην αποδώσουν παραπάνω από κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις θεραπειών μέχρι τις αρχές του καινούργιου χρόνου, οι οποίες ανάλογα με το ρυθμό επιπολλασμού της επιδημίας στις πληγείσες περιοχές ενδέχεται να μην αρκούν.

Εκπρόσωπος του ιδρύματος Γκέιτς έχει εξηγήσει σε δηλώσεις του ότι η βιολογία της συγκεκριμένης θεραπείας κατά του Εμπολα δεν επιτρέπει την άμεση προσφορά ενός τέτοιου φαρμάκου για χρήση σε ασθενείς.

Οπως έχει αποδειχτεί, στους πιθήκους το ΖΜΑΡΡ έχει καταφέρει να νικήσει τον ιό Εμπολα, ακόμη και όταν χορηγείται πέντε μέρες μετά τη μόλυνση. Και ίσως όντως βοήθησε να κρατηθούν στη ζωή κάποιοι πρώτοι ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε πειραματικά, μεταξύ των οποίων οι δυο Αμερικανοί εθελοντές των ανθρωπιστικών οργανώσεων, που μολύνθηκαν από τον Εμπολα στη Λιβερία και γιατρεύτηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Emory στην Ατλάντα.

Παρ' όλα αυτά, υπήρχε ΖΜΑΡΡ αρκετό μόνο για 7 ασθενείς, δύο εκ των οποίων έχασαν τη μάχη.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι αδύνατον από τόσο περιορισμένη κλινική εμπειρία από τη χορήγηση του φαρμάκου να γίνει σαφές πόσο πράγματι αποτελεσματικό και σωτήριο είναι για τον άνθρωπο. Η παρασκευή του βασίζεται σε πρωτεΐνες που στη βιοτεχνολογία είναι γνωστές ως μονοκλωνικά αντισώματα, το οποία είναι ικανά να αγκιστρώνονται στον ιό και να τον εξουδετερώνουν.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται ήδη στην παραγωγή φαρμάκων, όπως τα αντικαρκινικά Herseptin και Avastin, καθώς και για φάρμακα της δερματοειδούς αρθρίτιδας.

Παρ' όλα αυτά χρειάζονται ακόμα αρκετοί μήνες για να παραχθούν αντισώματα κατά του Εμπολα σε τόσο εκτεταμένες ποσότητες που η διασπορά της επιδημίας αυτή την ώρα απαιτεί, ενάντια στις πολλές χιλιάδες μολύνσεις που ήδη μέχρι τώρα έχει σπείρει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Εμπολα
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Κύριο θέμα
Ο Εμπολα χτύπησε την πόρτα της Νέας Υόρκης