Έντυπη Έκδοση

Ο 19ΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΣΑΝΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Κορυφαίος αθλητής παρκούρ ένας Ελληνας

Ενα Ελληνόπουλο, ο 19χρονος πρωταθλητής από τη Θεσσαλονίκη Δημήτρης Κυρσανίδης, είναι ο νικητής του φετινού Red Bull Art of Motion, του γνωστού διαγωνισμού free running, ή παρκούρ, όπως είναι γνωστό.

Ο διαγωνισμός  έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Σαντορίνη, μεταξύ των 18 καλύτερων αθλητών  του αγωνίσματος Ο διαγωνισμός έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Σαντορίνη, μεταξύ των 18 καλύτερων αθλητών του αγωνίσματος Στο διαγωνισμό που έγινε πριν από λίγες ημέρες στη Σαντορίνη βγήκε μεταξύ των 18 καλύτερων αθλητών του αγωνίσματος. Ο Δημήτρης Κυρσανίδης ή αλλιώς DK -από τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του- μίλησε στην «Ελευθεροτυπία» για το άθλημα αυτό, τη ζωή και τα σχέδιά του.

- Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το free running;

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το freerunning όταν ήμουν 12 χρόνων, πριν από 7 χρόνια περίπου, στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης. Δεν το είδα μόνο σαν παιχνίδι. Απλώς είχα μάτια για κάτι πέρα από τα συνηθισμένα. Δηλαδή πριν από αυτό έπαιζα ποδόσφαιρο, πιο παλιά έκανα στίβο, taekwondo, κολύμβηση. Αλλά είδα ότι τίποτα απ' αυτά δεν μου ταίριαζε και κυρίως ήταν κλασικά αθλήματα. Είδα λοιπόν 2-3 παιδιά στη γειτονιά μου που κάνανε κάτι διαφορετικό και διασκέδαζαν πιο πολύ με αυτό. Ετσι, ο Νίκος Πάρτογλου, ο Γιάννης Γιαννακίδης κι ο Θοδωρής Καλαϊτζίδης μού είπαν και μου έδειξαν τι είναι το parkour και το free running».

«Ηταν ό,τι πιο ωραίο έχω νιώσει στη ζωή μου» λέει ο νικητής του διαγωνισμού «Ηταν ό,τι πιο ωραίο έχω νιώσει στη ζωή μου» λέει ο νικητής του διαγωνισμού - Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

«Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα κι ακόμα αντιμετωπίζω, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό πλέον, είναι η συμπεριφορά του κόσμου απέναντί σε μας, τους free runners δηλαδή. Μας έβλεπαν και μας αντιμετώπιζαν σαν κανίβαλους, επειδή κάνουμε κάτι διαφορετικό, ωραίο και πιο δημιουργικό. Τους ήταν/είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουν ότι η τέχνη μας είναι κάτι που αξίζει, ότι είναι αυτό που μας εκφράζει και που αγαπάμε. Μία ακόμη δυσκολία ήταν να το κάνουμε γνωστό στην Ελλάδα ώστε να μπορούμε να αποκτήσουμε και κάποιες υποδομές».

- Πώς σου φάνηκε η όλη εμπειρία του Red Bull Art of Motion; Τι ήταν αυτό που θα σου μείνει;

«Red Bull Art of Motion... χμμμ, άλλη φάση! Ηταν η 2η μου φορά στον παγκόσμιο διαγωνισμό, πέρασα υπέροχα, γνώρισα πολύ κόσμο, καινούργια tricks, το απόλαυσα! Αυτό που θα μου μείνει παρ' όλα αυτά δεν είναι ούτε ότι βγήκα πρώτος ούτε ότι έγινα αθλητής της Red Bull. Είναι η στιγμή που περίμενα να βγει η βαθμολογία του τελευταίου διαγωνιζόμενου και με το που βγήκε, συνειδητοποιώντας ότι ήμουν πρώτος, έτριψα το κεφάλι μου και ξαφνικά πετάχτηκαν πάνω μου όλοι οι φίλοι μου φωνάζοντας DK!! DK!! DK!! DK!! Ηταν ό,τι πιο ωραίο έχω νιώσει στη ζωή μου. Και φυσικά η έκπληξη που μου έκανε η οικογένειά μου στο αεροδρόμιο. Οικογένειά μου εννοώ και τους φίλους μου μαζί, εννοείται!».

- Το free running είναι ένα επικίνδυνο άθλημα. Φοβάσαι ποτέ; κι αν ναι, πώς νικάς τους φόβους σου;

«Το free running επικίνδυνο; Επικίνδυνο μπορεί να γίνει το οτιδήποτε αν δεν προσέξουμε, αν δεν δώσουμε σημασία, αν υποτιμήσουμε τις δυσκολίες. Οσο περισσότερο προσέχεις και γνωρίζεις τα όριά σου, τόσο πιο ασφαλές γίνεται. Σίγουρα αν δεν χτυπήσεις δεν θα μάθεις, αλλά αυτό ισχύει παντού. Προσωπικά, δόξα τον Θεό μέχρι τώρα δεν έχω σπάσει τίποτα μέσα στα 7 χρόνια της προπόνησής μου. Φοβάμαι, ναι, αλλά ο φόβος είναι κάτι μικρό που το ξεπερνάμε μέσω της προπόνησης. Προσωπικά νικάω το φόβο μου κάνοντας το σταυρό μου, πιστεύοντας στον Θεό και στη συνέχεια και στον εαυτό μου».

- Πόσο διαδεδομένο είναι το free running στην Ελλάδα;

«Το free running είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ελλάδα. Οχι τόσο όσο θα το ήθελα, αλλά γενικά έχει ανέβει πολύ! Οι 2 σχολές, η μία στη Θεσσαλονίκη και η άλλη στην Αθήνα, έχουν βοηθήσει πολύ στην εξέλιξή του. Ο στόχος μου τώρα είναι να το αναπτύξω και να το προωθήσω ακόμα περισσότερο, να φτιαχτούν πράγματα, να γίνουν events, διαγωνισμοί και πολλά άλλα».

- Ποια τα σχέδιά σου για το μέλλον;

«Τα σχέδιά μου για το μέλλον είναι να κάνω πολλά ταξίδια, κυρίως στο εξωτερικό, να προωθήσω το parkour και το free running στη χώρα μου ώστε να γίνει όσο πιο γνωστό γίνεται και να συμμετέχω σε περισσότερους διαγωνισμούς εκπροσωπώντας τη χώρα μου, την Ελλάδα».

- Σκέφτεσαι να ασχοληθείς επαγγελματικά με το freerunning;

«Ηδη ασχολούμαι επαγγελματικά με το freerunning εδώ και 1 χρόνο περίπου, απλώς τώρα έκανα ένα παραπάνω βήμα. Η Red Bull με έκανε επίσημα αθλητή της και τώρα μπορώ να κάνω πολλά περισσότερα πράγματα. Μπορώ να εκπληρώσω μεγαλύτερα όνειρα και να αλλάξω το level στη χώρα μου ανοίγοντας πόρτες για πολλούς αθλητές στην Ελλάδα ώστε να προχωρήσουν κι αυτοί επαγγελματικά».

Πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το free running

Σίγουρα στη σελίδα μου στο facebook: https://www.facebook.com/DimitrisDkKyrsanidis

Στη σχολή της Θεσσαλονίκης: https://www.facebook.com/parkouraction

Στη σχολή της Αθήνας: https://www.facebook.com/ATHENSPARKOURACADEMY.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Σπορ
Βραβεία/Απονομές
Ακροβάτες/Τσίρκο
Συνεντεύξεις
Αθλητισμός