Έντυπη Έκδοση

ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ... ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΤΙΤΙΣ ΤΗΣ

Υπέρ πίστεως και Ευρώπης επιπλέον 89,4 εκατ.

Μεγάλοι χαμένοι οι Βρετανοί (+2,1 δισ. κερδισμένοι οι Γερμανοί, που θα πληρώσουν 779,2 εκατ. λιγότερα

Την ώρα που αναζητείται όνομα για το νέο ελληνικό Μνημόνιο, η Ελλάδα καλείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση να πληρώσει επιπλέον 89,4 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, λόγω των αναθεωρημένων εκτιμήσεων για την οικονομική της ανάπτυξη.

Την είδηση έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι «Financial Times», δημοσιεύοντας έγγραφο των Βρυξελλών προς τα κράτη-μέλη της Ενωσης, όπου καταγράφονται αναπροσαρμοσμένες οι σχετικές εισφορές ιδίων πόρων με τους οποίους τα κράτη-μέλη χρηματοδοτούν τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των δαπανών της Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, καταγράφονται: 1) το άθροισμα, για την περίοδο 1995-2013, των απευθείας εισφορών των κρατών-μελών που βασίζονται στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα και των απευθείας εισφορών που βασίζονται στο φόρο προστιθέμενης αξίας, 2) το αναθεωρημένο νούμερο, βάσει της 6ης τροποποίησης του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2014, με ημερομηνία 17.10.

Ετσι, μετά τις προσαρμογές για το 1995-2013, η Ελλάδα καλείται να καταβάλει επιπλέον 73,2 εκατ. ευρώ στη βάση της αξίας της φορολογητέας ύλης του ΦΠΑ και επιπλέον 148,8 εκατ. στη βάση του ΑΕΕ, σύνολο 222 εκατ. ευρώ. Μετά την 6η τροποποίηση, από αυτά αφαιρούνται 132,6 εκατ. ευρώ και το τελικό ποσό που προκύπτει είναι τα 89,6 εκατ. ευρώ. Τα 132,6 εκατ. είναι η μείωση της συνεισφοράς της Ελλάδας με βάση το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, που είχε προϋπολογιστεί στο 1,338 δισ. ευρώ και τώρα γίνεται 1,206 δισ. ευρώ. Εντάσσεται δε στη συνολική μείωση 9,948 δισ. ευρώ για τα κράτη-μέλη με βάση την τελευταία τροποποίηση.

Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο, το σύνολο των εισφορών, ύστερα και από τις παραπάνω προσαρμογές, θα πρέπει να καταβληθούν την πρώτη εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τονίζεται πως τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και ενδέχεται να αλλάξουν. Τα τελικά ποσά θα ανακοινωθούν επίσημα τον Νοέμβριο.

«Πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια, βάσει της οποίας προσαρμόζονται οι συνεισφορές των κρατών-μελών ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφουν» αναφέρει η Κομισιόν. «Είναι απαράδεκτο να αλλάζεις τις εισφορές των περασμένων ετών και να τα απαιτείς με ένα σημείωμα», ανέφεραν πηγές της βρετανικής κυβέρνησης στους «FT». Το θέμα έχει εξοργίσει το Λονδίνο που καλείται να πληρώσει έξτρα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «δυσάρεστη έκπληξη που εγείρει πολλά ερωτήματα» και εξετάζει τη νομική οδό κατά της απόφασης, καθώς η χώρα του καλείται να καταβάλει 642,7 εκατ. ευρώ.

Ανάμεσα στις χώρες που θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω είναι η Κύπρος (+42,4 εκατ. ευρώ), η Ιταλία (+340,1 εκατ.) και η Βουλγαρία (+7 εκατ.), ενώ ανάμεσα σ' αυτούς που θα δουν μειώσεις συγκαταλέγονται το Λουξεμβούργο (-90,9 εκατ.), το Βέλγιο (-170,5 εκατ. ευρώ) και η Γερμανία (-779,2 εκατ.). Οι υπηρεσίες της Κομισιόν αναγνωρίζουν πως «σε ορισμένες περιπτώσεις οι προσαρμογές μπορεί να έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο στις ταμειακές ροές». Το σημείωμα, που προκάλεσε σάλο στο Λονδίνο, κλείνει με την παρότρυνση «για οποιαδήποτε πληροφορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός
Ευρωπαϊκή Ένωση