Έντυπη Έκδοση

«Η Σμύρνη έχει το δρόμο της, εμπεριέχει το βίωμα»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ

Η Φιλιώ, αρχόντισσα της Σμύρνης, θυμάται και νοσταλγεί τη ζωή της εκεί. Ο νους της φεύγει από την προσφυγική γειτονιά όπου ζει πια και ξαναζεί τη χρυσή εποχή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, όταν ήταν για όλους το μαργαριτάρι της Ανατολής, ο Παράδεισος της Ιωνίας και η Πόλη των Απίστων για τους Οθωμανούς.

«Το κείμενο σε κάνει να νιώθεις ζωντανό  κύτταρο της ιστορίας.  Ολα τα κομμάτια  υπηρετούν τη σκηνική δράση, λειτουργούν και ως ξεχωριστές μουσικές ενότητες» Α.Κ. «Το κείμενο σε κάνει να νιώθεις ζωντανό κύτταρο της ιστορίας. Ολα τα κομμάτια υπηρετούν τη σκηνική δράση, λειτουργούν και ως ξεχωριστές μουσικές ενότητες» Α.Κ. Ο άντρας της Φιλιώς, φανατικός Ελληνας και Βενιζελικός, όπως και ο πατέρας της και τα παιδιά της, ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας. Η παράσταση «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση είναι μια παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και ανεβαίνει από 30 Οκτωβρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εστουδιαντίνα, υπογράφει τη μουσική και τις ενορχηστρώσεις της παράστασης ενώ συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα με τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα, Νίκο Μέρμυγκα, Γιάννη Τσέρτο και Γιάννη Πλαγιαννάκο. Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Μπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα.

- Ιδρυθήκατε;

«Πριν από δεκαέξι χρόνια, με δική μου πρωτοβουλία, στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας Βόλου. Μια παρέα νέων μουσικών, με πολύ ενθουσιασμό και πολλές κοινές καταβολές όσον αφορά την αισθητική της μουσικής, φτιάξαμε αυτή την ορχήστρα με μοναδικό σκοπό να παίζουμε μουσική όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς, με κυρίαρχο πάντοτε το φυσικό ήχο των οργάνων και επίκεντρο τη δική μας οπτική σε ό,τι αφορά παλαιότερες αλλά και νέες δικές μας δημιουργίες».

- Εστουδιαντίνα;

«Ο όρος προέρχεται από το λατινικό studium που σημαίνει σπουδαστήριο. Χρησιμοποιήσαμε αυτό το δάνειο όρο για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος ήταν ότι η ενασχόληση με τη μουσική πάντοτε είναι μια σπουδή. Είναι κάτι που δεν έχει αρχή ούτε τέλος. Αυτές οι ορχήστρες που ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου αιώνα με επίκεντρο τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη -πολιτιστικά κέντρα εκείνης της εποχής με πολυποικιλότητα, πολυμορφία, στις τέχνες στα γράμματα και τον πολιτισμό- αποτέλεσαν ένα μουσικό κίνημα που ενσωμάτωνε την ανατολική και τη δυτική κουλτούρα».

- Σας ενέπνευσαν;

«Ηταν πρωτόγνωρο το φαινόμενο για εκείνη την εποχή, γι' αυτό και τα δείγματα που έχουμε από τις ηχογραφήσεις εκείνης της περιόδου είναι κειμήλια του παγκόσμιου μουσικού πολιτισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι πολλές από τις ορχήστρες αυτές από τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, οι λεγόμενες "Εστουδιαντίνες", ήταν προσκεκλημένες σε μεγάλες γιορτές στην Ευρώπη. Γίνονταν ακόμη και υπερπόντια ταξίδια που μετέφεραν τη μουσική αυτή σε μεγάλες γιορτές βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Οι ορχήστρες αυτές μας ενέπνευσαν και για το όραμά τους».

- Το θεατρικό;

«Ηταν για μένα μια πρόκληση η μουσική στο θέατρο. Επειτα από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τη μουσική της Ιωνίας, όλες αυτές οι εμπειρίες με οδήγησαν σε μια αίσθηση κινηματογραφικής προσέγγισης. Στην ουσία όλα μου τα μουσικά θέματα είναι μια απόπειρα κινηματογράφησης εκείνης της περιόδου. Είναι ίσως αυτή η φλόγα που δεν σε καίει αλλά τελικά σε ζεσταίνει. Η ιστορία της Σμύρνης έχει το δρόμο της και εμπεριέχει το βίωμα. Ο δημιουργός έχει το συναίσθημα. Ετσι, λοιπόν, έχει δομηθεί όλη η μουσική της παράστασης. Προσπάθησα να αποτυπώσω με τη δική μου οπτική όλες τις τάσεις εκείνης της περιόδου, το κάθε συναισθηματικό βίωμα που προέρχεται είτε από χαρά είτε από λύπη, είτε καταλήγει σε ένα μεγάλο γιατί. Πηγή έμπνευσης για να αποτυπωθούν αυτά τα συναισθήματα υπήρξε το κείμενο της Μίμης Ντενίση».

- Ζωντανή ορχήστρα;

«Σίγουρα μια συναυλία έχει διαφορά από μια θεατρική παράσταση. Πρώτη φορά αποτυπώνεται ολοκληρωμένα στο θέατρο μέσα από ιστορικές καταγραφές και γεγονότα η ιστορία της Σμύρνης. Η πρώτη μας παρουσίαση στο ελληνικό κοινό ως ορχήστρα ήταν ένα άλμπουμ που είχαμε κάνει το 2000 με θέμα τη Σμύρνη. Ηταν ο δίσκος που μας καθιέρωσε ως ορχήστρα, τα τραγούδια του οποίου αποτελούν μέχρι σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι των εμφανίσεών μας. Ετσι λοιπόν στη παράσταση "Σμύρνη μου αγαπημένη" είμαστε σε ένα δίπολο: από τη μια παρουσιάζουμε το ρεπερτόριο εκείνης της εποχής ως δρώντα πρόσωπα της Εστουδιάντινας της Σμύρνης και από την άλλη είμαστε τα φυσικά πρόσωπα που διαδέχτηκαν αυτή την παράδοση στο σήμερα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Συνεντεύξεις