Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΨΕ Ο ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Vodafone-Wind εναντίον ΟΤΕ

Αιχμές του Γλ. Περσιάνη της Vodafone για μονοπωλιακές πρακτικές στην Pay TV

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ «αιωνίων» μετά την κινητή τηλεφωνία μεταφέρεται στη συνδρομητική τηλεόραση. Οι «κόκκινοι» της Vodafone, με την αρωγή των «μπλε» της Wind, εκφράζουν ενστάσεις γύρω από την επιθετική πολιτική του ομίλου ΟΤΕ (θυγατρική εταιρεία η «πράσινη» Cosmote) στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Το είπε ευθέως στο 16ο συνέδριο Infocom ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γλαύκος Περσιάνης. «Μονοπωλιακές πρακτικές ενδέχεται να μεταφερθούν σε μια αγορά, που έως τώρα λειτουργεί ανταγωνιστικά, όπως η συνδρομητική τηλεόραση», ανέφερε ο κ. Περσιάνης, φωτογραφίζοντας τις επεκτατικές κινήσεις του ΟΤΕ.

Ουσιαστικά, ο επικεφαλής της Vodafone κάλεσε σε επαγρύπνηση την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, την ΕΕΤΤ, η οποία έχει ήδη στα συρτάρια της προσφυγή της Vodafone κατά της Cosmote, για την καρτοκινητή τηλεφωνία.

Ως γνωστόν, Vodafone και Wind έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της Forthnet (συμπεριλαμβάνεται η Nova), ενώ αντίθετα ο ΟΤΕ μόνο για τη Nova. Στο μεσοδιάστημα όμως ο ΟΤΕ, τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα, υφάρπαξε κομμάτια από το φιλέτο της Nova, όπως το Champions League και το Europa League.

Σύμφωνα με αναλυτές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, «έτσι όπως κινείται ο ΟΤΕ ίσως και να μην έχει μεγάλη σημασία πού θα καταλήξει η Nova, αφού οι συνδρομητές κινούνται ανάλογα με το περιεχόμενο».

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο ΟΤΕ «μπαίνει μέσα» από τη συνδρομητική τηλεόραση. Πόσω μάλλον, εάν έδωσε και 100 εκατ. για τα δικαιώματα των Champions και Europa League.

Πάντως, τις αιχμές του κ. Περσιάνη δεν άφησε αναπάντητες ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Ζαχαρίας Πιπερίδης. «Πολλές φορές αναλωνόμαστε στο σήμερα και δεν αντιλαμβανόμαστε τι έρχεται. Ο ΟΤΕ διάβασε γρήγορα την αγορά της συνδρομητικής, η οποία από 11% διείσδυση στα ελληνικά νοικοκυριά, έφτασε σήμερα το 21%», ανέφερε ο κ. Πιπερίδης, ο οποίος δεν ξέχασε να αναφερθεί και στη Forthnet, για την οποία κονταροχτυπιέται ο οργανισμός με τις Vodafone-Wind.

«Δεν μπορεί να είναι σύγκλιση να κάνει μια εταιρεία επιθετικές προσφορές και στη συνέχεια να φθάνει να έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια», υπογράμμισε, υπονοώντας, σύμφωνα με αρκετούς, τη Forthnet.

Η διαμάχη ΟΤΕ (Cosmote)-Vodafone επηρεάζει άμεσα και τη Wind. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νάσος Ζαρκαλής, αφού πρώτα υπενθύμισε, στο ίδιο συνέδριο, ότι ο τζίρος του κλάδου έχει πέσει στο μισό, αναφέρθηκε στην ανάγκη των συνεργειών. «Οι καιροί αλλάζουν, κανένας δεν περίμενε, πριν από χρόνια, ότι θα συνεργαστούμε με τη Vodafone, αλλά αυτό έγινε», τόνισε ο κ. Ζαρκαλής.

Παράλληλα σημείωσε ότι η Wind όχι μόνο έχει εξυγιανθεί οικονομικά, αλλά παρήγαγε, τα τελευταία 4 χρόνια, 500 εκατ., τα οποία (σε συντριπτικό ποσοστό) διοχετεύτηκαν σε επενδύσεις.

Γραφειοκρατία στις άδειες

Παρ' όλο που η κυβέρνηση παρακαλά για επενδύσεις, κρατά «αιχμάλωτη» την αγορά κινητής τηλεφωνίας, με υπέρογκους φόρους και αστείρευτη γραφειοκρατία. Αυτό επισήμανε, στο 16ο συνέδριο Infocom, ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργος Στεφανόπουλος.

«Δεν τιμά τη χώρα, όταν βγαίνουν στατιστικές ότι μόλις το 26% των συνδρομητών κινητής έχει έξυπνο τηλέφωνο, ούτε ότι η Ελλάδα έχει από τις πιο χαμηλές επιδόσεις στην ψηφιακή ατζέντα», ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν η διείσδυση στην Ελλάδα της κινητής ευρυζωνικότητας (mobile broadband) συγκλίνει με το μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε θα προκύψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 700 εκατ. ευρώ. Επίσης, άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,2 δισ. θα μπορούσε να επιφέρει η σύγκλιση της χρήσης δεδομένων με το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ωστόσο, οι τραγικές παθογένειες παραμένουν, με αποκορύφωμα τις 4.500 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που παραμένουν στον αέρα! Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΚΥΑ για τα «Πάρκα Κεραιών» βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2006.

Αντίστοιχα, από το 2006 εκκρεμούσε και η ΚΥΑ για τις «Τυποποιημένες Κατασκευές Κεραιών», η οποία ναι μεν εκδόθηκε το 2012, ωστόσο μόλις φέτος εκδόθηκε η πρώτη διοικητική απόφαση, αποτέλεσμα της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση ετεροχρονισμένης διοικητικής πράξης που, τώρα που εκδόθηκε, εξυπηρετεί ελάχιστες ανάγκες, αφού πλέον οι νέες κατασκευές αδειών είναι ελάχιστες, ανέφερε ο κ. Στεφανόπουλος.

Πάντως, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, οι κινητές επικοινωνίες συνεισφέρουν 6,8% στο ΑΕΠ και 1,2 δισ. ευρώ στα δημόσια έσοδα, ενώ το 2008, οπότε και ο κλάδος βρισκόταν στο απόγειό του, η συνεισφορά του ήταν 1,958 δισ. ευρώ.

Ακόμη και μέσα στην κρίση, ο κλάδος συνεχίζει να επενδύει κάθε χρόνο το 11%-15% των εσόδων του και το 25%-33% των λειτουργικών κερδών, χωρίς στις επενδύσεις να υπολογίζονται τα ποσά που διέθεσαν οι εταιρείες για τις άδειες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα
ΟΤΕ
Κινητή Τηλεφωνία