Έντυπη Έκδοση

Στα ΠΑΝΩ & στα ΚΑΤΩ τους

Από την εκχώρηση του Αστέρα στο σχήμα όπου μεγαλομέτοχος είναι η τουρκική Dogus (με 33,4%), το Ταμείο θα εισπράξει μόλις 100 εκατ. ευρώ

Ματέο Ρέντσι: οι κανόνες του ευρώ... από άλλο πλανήτη

Δεν μασάει τα λόγια του ο Ιταλός πρωθυπουργός, για να ακούνε μερικοί-μερικοί Δεν μασάει τα λόγια του ο Ιταλός πρωθυπουργός, για να ακούνε μερικοί-μερικοί ΑΡΑΓΕ στην Αθήνα παρακολουθούν τα όσα ενδιαφέροντα λέει ο 40χρονος Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι;

Οπως σημειώνει (στο Euro2day) η Μαριάννα Τόλια* ο φέρελπις Ιταλός αιφνιδίασε περισσότερο από το προσδοκώμενο. Αιφνιδίασε πρώτα τη Γερμανίδα καγκελάριο όταν -εκτός ημερήσιας διάταξης- μίλησε για τη σχέση ανάμεσα στη χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανόνων και τη μείωση της ανεργίας.

Και αιφνιδίασε τους πάντες στη συνέχεια όταν έγινε ο πρώτος πολιτικός ηγέτης στην Ευρωζώνη που αμφισβήτησε το νόημα των κανόνων του ευρώ, διακηρύσσοντας ότι ο ίδιος πιστεύει πως οι κανόνες της Ευρωζώνης έχουν σχεδιαστεί για την κατάσταση της Ευρώπης πριν από 10 χρόνια, «σε έναν άλλο κόσμο».

Αραγε στη συγκυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου εκτός από το χρόνο για την πολιτική επιβίωσή της βρίσκουν έστω λίγο να συνειδητοποιήσουν τι «γεννιέται» στη γειτονιά μας;

* Η Μαριάννα Τόλια είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Το ευρώ, ο Νότος και η Ελλάδα. Ερευνες και Προσεγγίσεις για την κρίση στον Ευρωπαϊκό Νότο και το ρόλο του ευρώ», Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, Αθήνα 2014.

Αυτή η δήλωση-βόμβα του Ματέο Ρέντσι -που πέρασε απαρατήρητη στην Ελλάδα- αποτελεί την πρώτη ηχηρή αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού μονεταρισμού.

**

Σε ξένα χέρια...

ΟΜΩΣ το θέμα είναι πως ενώ μαρίνες και ξενοδοχεία περνούν στα χέρια του Ferit Sahenk/Dogus, πως ενώ προωθείται η πώληση ονειρεμένων περιοχών της χώρας (Κασσιόπη/ Κέρκυρα), αυτή δεν γίνεται καν αντί... πινακίου φακής, αφού τα έσοδα είναι μελλοντικά, σε βάθος χρόνου, ενώ σε τρέχουσες τιμές συνιστούν σκάνδαλο σε σχέση με το προσδοκώμενο κέρδος/υπεραξία του κάθε αγοραστή.

Δεν ξεχνώ

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ χωρίς κεραμίδι, έγραφε προχθές ο Σπύρος Κάραλης, θυμίζοντας πως την 1η Ιανουαρίου 2015 λήγει η αναστολή πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Τι θυμήθηκα τώρα, τις παλιότερες επίμονες διαβεβαιώσεις του έγκριτου οικονομολόγου υπουργού Ανάπτυξης περί του αντιθέτου. Αλλά και το αμετροεπές «κάρφωμα» του Νίκου Δένδια κατά της «Ελευθεροτυπίας», σε εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου (REAL fm).

Μαθαίνω πως από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει πως «...θα συνεχίσει να υπάρχει ΚΑΠΟΙΑ προστασία για την πρώτη οικογενειακή κατοικία, πλην όμως ΔΕΝ είναι σαφές ποια μορφή ακριβώς θα έχει αυτή και ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις».

Αμ' πώς, κρείττον το σιγάν, που έλεγαν θυμόσοφα οι πρόγονοι.

ΑΣΤΗΡ/ Στο αρχείο

ΑΝΘΡΑΚΕΣ ο θησαυρός για την έρευνα σχετικά με την εκχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.Η κατεπείγουσα έρευνα που πραγματοποιούν οι οικονομικοί εισαγγελείς μπορεί να είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά φαίνεται πως δεν θα αποφέρει καρπούς.

Οι εισαγγελείς έχουν ήδη στα χέρια τους δύο πραγματογνωμοσύνες, οι οποίες επί της ουσίας δεν βλέπουν να έχει συμβεί τίποτα το αξιόποινο στην αγοραπωλησία, αν και μεταξύ τους παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις.

Για το λόγο αυτό έχει διαταχθεί η διενέργεια ακόμη μιας αντίστοιχης έκθεσης, προκειμένου να υπάρξει μία τελική απάντηση.

Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης... καλών, φαίνεται πως η υπόθεση οδεύει προς αρχειοθέτηση.

Το ζήτημα βέβαια δεν είναι αυτό, αλλά το εύλογο ερώτημα γιατί άλλαξαν οι όροι δόμησης, μετά τις τέσσερις δεσμευτικές προσφορές στο διαγωνισμό... Ελα μου ντε !

Για την ιστορία θυμίζω πως από την εκχώρηση του Αστέρα στο σχήμα όπου μεγαλομέτοχος είναι η τουρκική Dogus (με 33,4%), το Ταμείο θα εισπράξει μόλις 100 εκατ. ευρώ (για τέτοιο ξεπούλημα μιλάμε...) και άλλα 300 εκατ. ευρώ η Εθνική.

Βέβαια το πώς κατέληξε ο Αστέρας σε «ξένα χέρια», ο σκοτεινός ρόλος του Egmen Bagis, οι δίαυλοι που άνοιξε για τον Τούρκο μεγιστάνα Ferit Sahenk της Dogus καταδεικνύουν πως ουδείς έλεγχος γίνεται όταν δεήσει να βρεθεί αγοραστής, πως εθνικά συμφέροντα και κεντρική στρατηγική δεν υφίστανται.

Proton Bank/ Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αργύρης Δημόπουλος για τη διερεύνηση καταγγελίας αναφορικά με δάνεια που φέρονται να έλαβαν επιχειρηματίες και μέλη της Proton Bank, λίγο πριν «σπάσει» σε δύο κομμάτια και τεθεί σε ειδική εκκαθάριση.

Η έρευνα διατάχθηκε ύστερα από καταγγελία, η οποία επικεντρώνεται σε δάνειο ύψους 13 εκατ. ευρώ που φέρεται να έλαβε επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Οπως έγινε γνωστό, ο επιχειρηματίας έλαβε το δάνειο με διαδικασίες-«εξπρές» λίγους μήνες πριν από την πτώχευση της τράπεζας, καταθέτοντας ως ενέχυρο μετοχές, η αξία των οποίων -σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες- δεν υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Η προκαταρκτική έρευνα ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ και τα αδικήματα που θα διερευνηθούν είναι αυτά της απάτης σε βάρος τράπεζας, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Επίσης θα εξεταστούν όλες οι δανειακές συμβάσεις μεγάλων ποσών που έχουν ληφθεί το ίδιο διάστημα από τη συγκεκριμένη τράπεζα από επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης.

Και μια που όλο και κάποιοι σκαλίζουν την υπόθεση Proton Bank-Λαυρεντιάδη, νομίζω πως κάτι χρήσιμο θα είχαν να συνεισφέρουν στην κατανόηση του θέματος λ.χ. ο Ευ. Βενιζέλος (τότε «τσάρος» της Οικονομίας) ή ο Josef Ackermann (τότε, στα μέσα και τα έξω).

Πανγαία

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ η δημόσια πρόταση της Πανγαίας για την απόκτηση του συνόλου των τίτλων της MIG Real Estate. Επιασε ποσοστό 93%, δηλαδή επιπλέον 11% από το ποσοστό που ήδη κατείχε.

Πάντως η διαδικασία του squeeze-out δεν αναμένεται να ακολουθηθεί σε αυτή τη φάση.

Χρηματιστηριακά η μετοχή της ΜΙΓΡΕ στα 2,70 ευρώ και στα 38 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της εισηγμένης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Στα πάνω & στα κάτω τους