Έντυπη Έκδοση

Στρατηλάτισσα

Η ALEXANDER The Great είναι μια μπίρα ελληνικής παραγωγής, τύπου Scotch Ale. Η Alexander The Great παράγεται απ' τη Ζυθοποιία ΖΕΟΣ, στην Αργολίδα, για λογαριασμό της Unibrau. Κυκλοφορεί σε φιάλη των 330ml, ενώ είναι διαθέσιμη σε επιλεγμένα σημεία. Η μπίρα, μόλις σερβιριστεί στο ποτήρι, δίνει έναν αφρό μέτριας διάρκειας, με αρκετές φυσαλίδες, κυρίως μικρές.

Το χρώμα είναι λευκό με ζαχαρί αποχρώσεις και είναι ελαφρώς κρεμώδης. Αρωματικά, η μπίρα μας προσφέρει μια γλυκιά ωραία μυρωδιά. Παραπέμπει σε γλυκό του κουταλιού, κάτι ανάμεσα σε σταφύλι και νεράντζι. Στην μπίρα αναγνωρίζουμε και αρώματα καραμέλας και βουτύρου. Τα αρώματα που ανακαλύπτουμε θυμίζουν λίγο λικέρ φρούτων, λίγο butter scotch.

Κοιτάζοντας την μπίρα στο ποτήρι, παρατηρούμε κάποια υπολείμματα. Ιχνη από κάποιο υλικό της παραγωγής, αν και η μπίρα δεν είναι θολή, είναι διαφανής, οπότε σημαίνει ότι έχει φιλτραριστεί. Το χρώμα της μπίρας είναι πορτοκαλί, κεχριμπάρι. Το σώμα της είναι ελαφρύ, δίχως να φαίνεται το ανθρακικό. Γευστικά η μπίρα, προσφέρει μια ελαφρά πικράδα στον καταναλωτή, ξηραίνει το στόμα και ταυτίζεται με τα αρωματικά χαρακτηριστικά. Βούτυρο και λίγη καραμέλα, βύνη κριθαριού και μαγιά και ίσως κάποια εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι (ή το νεράντζι που αναφέραμε πιο πάνω), γίνονται αισθητά. Η μπίρα δεν έχει κάποια επίγευση. Αν αφήνει κάτι, είναι ξηρότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι γευστικά θυμίζει butter scotch ή και κάποιο απλό ουίσκι, δίχως καπνιστά αρώματα ή βανίλιες. Εκτιμώντας τον αλκοολικό βαθμό, θα λέγαμε ότι είναι μια κλασική μπίρα μεταξύ 5,5% και 6% abv, με τη δεύτερη επιλογή να πέφτουμε διάνα.

Η UNIBRAU HELLAS, από το 2000 μέχρι και σήμερα, έχει ως κύρια δραστηριότητά της την εισαγωγή και το εμπόριο ποιοτικής -αλλά όχι απαραίτητα ακριβής- μπίρας στην ελληνική αγορά.

Στην Αγγλία συνεργάζεται με μερικά από τα πιο διάσημα ζυθοποιεία, όπως τα FULLER, SMITH & TURNER, WYCHWOOD, WELL'S & YOUNGS και ROBINSONS, ενώ στη Σκοτία με την εκπληκτική BREWDOG. Στο Βέλγιο, έχει πολύ σημαντικές συνεργασίες με τη CORSENDONK, την CASTLE BREWERY (Van Honsebrouck), το ζυθοποιείο STERKENS και την Α' CHOUFFE. Από τη Γερμανία, εισάγει τα προϊόντα της AUGUSTINER BRAU, εκπροσωπεί τη SCHLENKERLA RAUCHBIER και τα ζυθοποιεία της KULMBACHER και MONCHSHOF και διανέμει τις μοναστηριακές μπίρες από τα KLOSTER SCHEYERN και KLOSTER ANDECHS. Στην Τσεχία συνεργάζεται με το ζυθοποιείο της SAMSON 1795 BUDWEISER, ενώ τα καταπληκτικά ciders έρχονται κατευθείαν από το μεγάλο ζυθοποιείο της SAKU στην Εσθονία.

Για τους λάτρεις της rock/metal μουσικής εισάγει σε αποκλειστικότητα και διαθέτει στην ελληνική αγορά τις μπίρες των συγκροτημάτων IRON MAIDEN, MOTORHEAD και AC/DC! Τέλος, από το 2012 και ύστερα, παράγει τις ελληνικές μπίρες, της σειράς Alexander the Great beers. Η πρώτη της σειράς είναι κόκκινη, τύπου scotch ale με πολύ ιδιαίτερη γεύση καραμέλας και μπαχαρικών. Η δεύτερη είναι μαύρη, dark ale.

(Σ.σ.: χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες από το εξαιρετικό beerbartender.gr του Νικολά Ραδίση).

Ολες τις μπίρες που έχουμε παρουσιάσει στη «Γωνιά της μπίρας», από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι σήμερα, τις βρίσκουμε στα ράφια των κυριότερων αλυσίδων λιανικής σε πολύ λογικές τιμές. Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Επιχειρηματικότητα