Έντυπη Έκδοση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Α. Σαμαράς: Μακάρι να συναινούσε ο Αλέξης

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να ταυτίσει την παραμονή του στην εξουσία με την τύχη της χώρας και να επιρρίψει εκ των προτέρων στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη

Το χαλί για τις -αναπόφευκτες όπως όλα δείχνουν- πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή στρώνει η κυβέρνηση με το σχέδιο εξόδου από τα Μνημόνια που μετετράπη πλέον σε συνετή και ασφαλή έξοδο στην κανονικότητα, με έμφαση μάλιστα στην υποχώρηση των προβλέψεων για ανάκαμψη σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω πολιτικών παραγόντων πέραν της οικονομίας.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Η ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας επί του σχεδίου αυτού, το οποίο θα βασίζεται στην περίφημη προληπτική γραμμή στήριξης με υποχρεωτικούς όμως όρους, αναμένεται να αποτελέσει το δίλημμα με το οποίο το Μαξίμου θα επιχειρήσει την τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια διασφάλισης των 180 ψήφων, αλλά και το διακύβευμα που θα τεθεί στις εθνικές κάλπες.

Ενδεχομένως μάλιστα εφόσον η συμφωνία θα έχει προαναγγελθεί, αλλά δεν θα έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, αυτό ακριβώς να είναι το ερώτημα που θα τεθεί αρχικά στους βουλευτές και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν αρνητικά για την κυβέρνηση στους ψηφοφόρους: «Προτιμάτε το υπαρκτό αυτό σχέδιο ή πειράματα με τον ΣΥΡΙΖΑ;».

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου αναμένεται να αξιοποιήσει την εικόνα που έχει από την Ευρώπη πως σημαντικό κομμάτι της διεθνούς κοινότητας δεν έχει πεισθεί για το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εταίροι και δανειστές, που ανοίγουν όλο και περισσότερα κανάλια επικοινωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση, έχουν διάθεση ρήξης μαζί της για χατίρι της κυβέρνησης, είναι ένα στοιχείο που η άλλη πλευρά θα χρησιμοποιήσει.

Το παιχνίδι ανταλλαγής ευθυνών ξεκίνησε άλλωστε ήδη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνοντας μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι θα ήταν ευχής έργον εάν η αξιωματική αντιπολίτευση τηρούσε πιο εποικοδομητική στάση και ότι θα ήταν πιο ασφαλής για την Ελλάδα η μετάβαση στην επόμενη ημέρα εάν σε κάποιο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ συναινούσε ότι θα βοηθήσει σε αυτή την πορεία. Κατηγόρησε δε την αξιωματική αντιπολίτευση για απόλυτη άρνηση, η οποία έχει επίπτωση στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Με την τακτική αυτή, που θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί όταν έλθει η ώρα της κρίσης για το κυβερνητικό σχέδιο, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να ταυτίσει την παραμονή του στην εξουσία με την τύχη της χώρας και να επιρρίψει εκ των προτέρων στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη.

Συνεχίζονται οι επαφές

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η εκτενής αναφορά του πρωθυπουργού, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην υποχώρηση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, την οποία συνέδεσε και με την αύξηση των γεωπολιτικών κινδύνων λόγω πολιτικών απρόβλεπτων γεγονότων. Επισήμανση που συνιστά έμμεση ομολογία ότι ο σχεδιασμός για τέλος του Μνημονίου είναι τουλάχιστον πρόωρος και επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι η προληπτική γραμμή στήριξης -για την οποία ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, σημείωσε ωστόσο ότι τίποτε δεν έχει αποφασιστεί προκειμένου να μην προκληθεί νέα αντίδραση από εταίρους και αγορές- θα είναι στην πραγματικότητα υποχρεωτική.

Μέχρι το τέλος του έτους, ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει τις επαφές σε πολιτικό επίπεδο, ζητώντας την ανοχή των εταίρων στις πολιτικές δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης. Μόνο που η περιπέτεια με τις αγορές έδειξε πως δεν υπάρχει διάθεση για χάρες, τουλάχιστον όχι εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί πλήρως με τις επιταγές των εταίρων και δανειστών. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έλαβε για άλλη μία φορά η ελληνική πλευρά στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: πρώτα νέα μέτρα και μετά οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα, οι οποίες βεβαίως απλώς θα διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η εποπτεία της χώρας δίχως πραγματική χαλάρωση.

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ λανσάρει τις θετικές ειδήσεις στο εσωτερικό, ενισχύοντας την εικόνα εκλογικής ετοιμότητας διά παν ενδεχόμενον, και από κοινού με τη Λευκωσία εκφράζει ικανοποίηση για τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές -που ψηφίστηκε την Παρασκευή με τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει παρών- εκτιμάται από το Μαξίμου ότι έδωσε μία ανάσα στην κυβέρνηση. Η έτερη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, που έχει προαναγγελθεί για αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα όμως να καθυστερήσει λίγο, θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να τονώσει το πληγωμένο κοινωνικό προφίλ της δικομματικής.

Το Μαξίμου θα αξιοποιήσει επίσης δεόντως το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του χαιρέτισε την πρωτοβουλία Γιουνκέρ για επενδύσεις ύψους 300 δισ. την περίοδο 2015-2017, αλλά και ότι με πρόταση της Ελλάδας και της Ιταλίας πέρασε επίσης η λεγόμενη μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου, με αυξημένη πρόσβαση χρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» από το γεγονός ότι στο κείμενο των τελικών συμπερασμάτων της συνόδου συμπεριελήφθη η υπενθύμιση πως κάθε υποψήφια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη-μέλη.

Κυβερνητικές πηγές προέβαλαν την έντονη λεκτική αντιπαράθεση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον ο κ. Σαμαράς κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς η Μεγάλη Βρετανία ήθελε μία πιο ήπια αντιμετώπιση της Τουρκίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεργασίες/Προγραμματα
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτικά κόμματα