Έντυπη Έκδοση

Ασφυκτιούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η «μεταρρυθμιστική» λαίλαπα αφαίρεσε από την ελληνική οικονομία μέσα σε μία πενταετία 60 δισ. ευρώ και δημιούργησε συνολικές οφειλές που προσεγγίζουν τα 170 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο το ελληνικό ΑΕΠ

Σε απόλυτη οικονομική ασφυξία έχουν οδηγηθεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα χρόνια του Μνημονίου, καθώς η «μεταρρυθμιστική» λαίλαπα αφαίρεσε από την ελληνική οικονομία μέσα σε μία πενταετία 60 δισ. ευρώ και δημιούργησε συνολικές οφειλές που προσεγγίζουν τα 170 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο το ελληνικό ΑΕΠ.

Ακόμη, από την έναρξη της κρίσης οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται στα 70 δισ. ευρώ. Οι εναπομείνασες καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μόλις και μετα βίας φτάνουν το ποσό των 164,23 δισ. ευρώ

Η πλήρης αφαίμαξη που έχουν υποστεί ιδιώτες και επιχειρήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δημιουργήσει σκηνικό απόλυτης καταστροφής στην αγορά, με αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες να θεωρείται αδύνατο να πάρει και πάλι μπροστά η οικονομία.

Οι αριθμοί που αποκαλύπτουν την κατάσταση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, τα «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες και τις ακάλυπτες επιταγές δεν είναι παρά η απόδειξη της πραγματικότητας που ζουν οι Ελληνες στην καθημερινότητά τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μετά τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και τη διαφαινόμενη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, η αγορά αναφέρει ότι, έπειτα από πέντε χρόνια ασφυξίας, θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να ορθοποδήσουν οι ιδιώτες και να σταθεροποιηθούν οι επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος Σεπτεμβρίου έσπασε και το φράγμα των 70 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο τρέχουν με ρυθμό 1 δισ. ευρώ το μήνα, δημιουργώντας στο 9μηνο του έτους μια νέα δεξαμενή οφειλών ύψους 9,68 δισ. ευρώ, από 8,654 δισ. ευρώ που ήταν στο 8μηνο του 2014.

Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις εφορίες δείχνει ότι στην πραγματικότητα η πλειονότητα των φορολογουμένων έχει κηρύξει μερική και σε αρκετές περιπτώσεις ολική στάση πληρωμών.

Και αυτό γιατί στις παλαιές οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2013, ύψους 60,4 δισ. ευρώ, προστέθηκαν οι νέες ύψους 9,68 δισ. ευρώ, την ώρα που ακόμα και όσοι είχαν ενταχθεί στις παλαιές ρυθμίσεις χρεών σταμάτησαν να τις εξυπηρετούν.

Ωστόσο, αν και σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών, στο 9μηνο το ποσοστό είσπραξης έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους διαμορφώθηκε μόλις στο 14,16%. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα ασφαλιστικά ταμεία, με το 40% των ασφαλισμένων να έχουν «φεσώσει» τον ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε σύνολο 770.000 ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, οι 575.434 από αυτούς χρωστούν συνολικά 7,5 δισ. ευρώ.

Στο ΙΚΑ χρωστούν 441.781 ασφαλισμένοι, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να έχουν φτάσει συνολικά τα 9 δισ. ευρώ. Μάλιστα από αυτά, τα 7,8 δισ. ευρώ αφορούν χρέη άνω των 5.000 ευρώ ανά περίπτωση, με συνέπεια οι οφειλέτες να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων καθώς την είσπραξη των οφειλών τους έχει αναλάβει το ΚΕΑΟ.

Το 1/3 των ασφαλισμένων του ΟΓΑ έχει δημιουργήσει οφειλές προς τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, 200.981 ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ έχουν δημιουργήσει συνολικές οφειλές ύψους 340.000.000 ευρώ. Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση αναφορικά με τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες. Το συνολικό μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων υπολογίζεται στα 80 με 85 δισ. ευρώ, από τα οποία τα μισά είναι επιχειρηματικά, ακόμα 25 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα υπόλοιπα καταναλωτικά κ.ά. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι αν άμεσα δεν υπάρξει ρύθμιση και για τα «κόκκινα» δάνεια, το 2015 θα ξεκινήσει με επιχειρηματικά κανόνια, αλλά κυρίως με χιλιάδες οικογένειες που θα βρεθούν στο δρόμο εξαιτίας των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών που θα ξεκινήσουν από το νέο χρόνο.

Σε αυτό το εκρηκτικό τοπίο έρχονται να προστεθούν και οι ακάλυπτες επιταγές, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία του Τειρεσία, στο 9μηνο αν και εμφανίζονται μειωμένες κατά 40,6% σε αξία σε σχέση με πέρυσι, έφτασαν στα 236,9 εκατ ευρώ. Μαζί με τα 66,7 εκατ. ευρώ των απλήρωτων συναλλαγματικών τα συνολικά φέσια στην αγορά ανεβαίνουν στα 303,6 εκατ. ευρώ.

Οι 100 δόσεις

Με καθυστέρηση μηνών ήρθε η πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο (εφορίες-ασφαλιστικά ταμεία), η οποία προβλέπει από 12 έως και 100 δόσεις, με μικρότερο ποσό δόσης τα 50 ευρώ και «κούρεμα» προστίμων - προσαυξήσεων, που έχουν επιβληθεί επί της αρχικής οφειλής. Στη νέα ρύθμιση έχουν δικαίωμα υπαγωγής φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και το τέλος Σεπτεμβρίου 2014, για τα ασφαλιστικά ταμεία και ώς την 1η Οκτωβρίου για τις εφορίες, ύψους έως 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, η σχετική αίτηση πρέπει να κατατεθεί έως το τέλος Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται έκπτωση σε προσαυξήσεις και πρόστιμα ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

* 100% για εφάπαξ καταβολή,

* 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις,

* 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις,

* 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις,

* 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις,

* 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις,

* 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις,

* 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις.

Η ρύθμιση προβλέπει υπαγωγή σε αυτήν οφειλών που είναι είτε ληξιπρόθεσμες είτε απλώς έχουν βεβαιωθεί, ενώ προβλέπει επιπλέον «μπόνους για όσους βρίσκονται ήδη στην παλαιά ρύθμιση με τις 48 δόσεις, καθώς το επιτόκιό τους θα είναι μειωμένο από 8,76% σε 4,56%, αναδρομικά, από 1-1-2013. Στην τροπολογία προβλέπεται επίσης ότι όσοι επιλέξουν να παραμείνουν στην παλιά ρύθμιση των 48 δόσεων, θα επιβραβευτούν με επιπλέον αναδρομική μείωση 20% στις προσαυξήσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Επιχειρήσεις
Τράπεζες
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κύριο θέμα
Τώρα πια δεν έχουν καμία δικαιολογία