Έντυπη Έκδοση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

«Θα προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας»

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και περισσότερο ένας ρεαλιστικός στόχος και μια εγγύηση για να διασφαλιστεί μια νέα πορεία της ώρας»

Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος δεν είναι ο άγονος εμφύλιος ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά η συμπόρευσή τους σε ένα μεγάλο μέτωπο πάνω σε ώριμους, επίκαιρους και ριζοσπαστικούς μεταβατικούς στόχους με σοσιαλιστικό ορίζοντα

Νέο Μνημόνιο βλέπει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, χωρίς να αποκλείει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, καθώς εκτιμά ότι πιθανότατα η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές πριν από τον Φεβρουάριο και τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» σχολιάζει τις επιθέσεις που ο ίδιος δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «τρομοκρατία» και τις εντάσσει σε γενικότερη προσπάθεια μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα που δεν θα απειλεί το νεοφιλελευθερισμό. «Ματαιοπονούν» δηλώνει και τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμηρος των αγορών». Ο κ. Λαφαζάνης, αναφερόμενος στις συνεργασίες, ασκεί κριτική στην ηγεσία του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «κάνει λάθος να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ», κάνει λόγο για «δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο» και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα.

* Κύριε Λαφαζάνη, να ξεκινήσουμε κατ'αρχάς με την εκτίμησή σας για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

- Η κυβέρνηση βάζει, δυστυχώς, τη χώρα, με τη λεγόμενη «προληπτική γραμμή στήριξης», σε μία δεύτερη μνημονιακή περιπέτεια, εξίσου βασανιστική και ταπεινωτική με την πρώτη. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν αντέχουν άλλη επικοινωνιακή προπαγάνδα, όπως δεν αντέχουν και νέα λιτότητα και λεηλασία. Η γνώμη μου είναι ότι οδεύουμε σε εκλογές, πιθανόν, πιθανότατα, πριν από τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φλεβάρη.

* Τις τελευταίες ημέρες δεχτήκατε προσωπικές επιθέσεις από την κυβερνητική πλευρά. Διαβάζουμε επίσης και ορισμένα δημοσιεύματα που σας αποδίδουν μύχιες προθέσεις, όπως να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο;

- Οι επιθέσεις στο πρόσωπό μου έχουν στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα την καλπάζουσα λαϊκή δυναμική του. Το τρομοκρατικό σίριαλ γύρω από το πρόσωπό μου, την ευρωζώνη και τη θέση της χώρας σε αυτήν καλά κρατεί, ενώ αγνοούν επιδεικτικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει επιλογή την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Τους ενοχλεί σφοδρότατα ότι ισχυρίζομαι με σθένος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβασθεί πλήρως τη λαϊκή ετυμηγορία και ότι εφόσον ο λαός μας θα στηρίξει με την ψήφο και με τους αγώνες του το πρόγραμμά μας, θα το εφαρμόσουμε πλήρως και στο ακέραιο. Τους διαβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά από αυτή τη θέση: με τον ΣΥΡΙΖΑ η προοδευτική δημοκρατική ανατροπή στην Ελλάδα πράγματι θα είναι όντως προοδευτική, όπως πράγματι θα είναι και ανατροπή. Μεγάλη ανατροπή.

* Εντάσσετε, δηλαδή, αυτές τις επιθέσεις που εσείς δέχεστε σε μια γενικότερα οργανωμένη προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μετακινηθεί από θέσεις που δεν εξυπηρετούν κέντρα συμφερόντων;

- Πράγματι, αφού οι κυρίαρχοι κύκλοι θεωρούν δύσκολο να ανακόψουν το ογκούμενο λαϊκό ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούν να κατασκευάσουν στόχους, ώστε με πιέσεις και επικοινωνιακή τρομοκρατία να εκτρέψουν τις επιλογές του κόμματος σε άλλες κατευθύνσεις που δεν θα αμφισβητούν το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και το σύστημα των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Ματαιοπονούν. Η τρομοκρατία τους αυτή τη φορά θα πέσει απολύτως στο κενό.

* Στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή έγινε εκτενής συζήτηση για τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, αν και το θέμα παραπέμφθηκε να εξεταστεί διεξοδικότερα σε επόμενη συνεδρίαση. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να πείτε ευθέως στον κόσμο πως πάτε για αυτοδυναμία;

- Πράγματι στην Κεντρική μας Επιτροπή δέσποσε η συζήτηση για τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές συνεργασίες του κόμματος, όπου αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις. Οπως πράγματι, επίσης, το θέμα των συνεργασιών αποφασίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία να παραπεμφθεί σε νέα συνεδρίασή μας, ώστε να καταλήξουμε μέσα από διεξοδικότερες προσεγγίσεις. Από εκεί και πέρα όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούμε πως, ανεξαρτήτως συνεργασιών, οι οποίες πάντα είναι αναγκαίες σε αξιόπιστη ριζοσπαστική κατεύθυνση, επιδιώκουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος -ο όρος αυτοδυναμία δεν με εκφράζει γιατί ενέχει κάποια αυταρέσκεια και αλαζονεία. Και αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και περισσότερο ένας ρεαλιστικός στόχος και μια εγγύηση για να διασφαλιστεί μια νέα πορεία της χώρας.

* Τίθεται διαρκώς το ερώτημα με ποιους από την Αριστερά θα συνεργαστείτε. Το ΚΚΕ, που θεωρητικά θα μπορούσατε να συνεργαστείτε, δηλώνει αμετακίνητο και δείχνει ιδιαίτερα εχθρικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με προφανή στόχευση να συγκρατήσει την εκλογική του δύναμη. Ποιο το νόημα να απευθύνετε και εσείς προσωπικά και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς προσκλήσεις;

- Η ηγεσία του ΚΚΕ κάνει μεγάλο λάθος αν θεωρεί ότι μπορεί να περιχαρακώσει την εκλογική επιρροή του ΚΚΕ με την εχθρότητα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος δεν είναι ο άγονος εμφύλιος ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά η συμπόρευσή τους σε ένα μεγάλο μέτωπο πάνω σε ώριμους, επίκαιρους και ριζοσπαστικούς μεταβατικούς στόχους με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Προσωπικά αλλά και συλλογικά δεν θα πάψουμε, ανεξάρτητα από την όποια στάση των ηγεσιών, να υπογραμμίζουμε αυτήν την ενωτική ανάγκη στο χώρο της πολύχρωμης Αριστεράς, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτήν την ενωτική κατεύθυνση απαιτεί ο κόσμος της Αριστεράς και κυρίως απαιτούν οι περιστάσεις για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση, σε όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της ανόρθωσης της χώρας.

* Με τη Ραχήλ Μακρή ποιος λόγος συντρέχει για να μη συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Υπό την έννοια ότι η τέως βουλευτής των ΑΝΕΛ είναι μια μαχητική αντιμνημονιακή παρουσία στο Κοινοβούλιο.

- Δεν θέλω να κάνω προσωπικές αναφορές για συναδέλφους μου στη Βουλή και μάλιστα για λεπτά θέματα όπως αυτό των συνεργασιών. Από κει και πέρα το μόνο που θέλω γενικά να υπογραμμίσω είναι ότι οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βασίζονται στο τρίπτυχο: αξιοπιστία, συνεπής διαχρονικός αντιμνημονιακός προσανατολισμός και αδιαπραγμάτευτη αντινεοφιλελεύθερη προοδευτική κατεύθυνση.

* Κύριε Λαφαζάνη, πρόσφατα οι αγορές έδειξαν τα δόντια τους. Εύλογα ο κόσμος διερωτάται πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μιας χώρας βαριά εξαρτημένης από τις αγορές και τους ξένους παράγοντες θα καταφέρει να φέρει εις πέρας το πρόγραμμά του...

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμηρος των αγορών, οι οποίες δεν είναι παρά το άλλο προσωνύμιο του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Τα δικά μας μεγάλα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τις αντιδράσεις και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας είναι: η κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, η στήριξή μας στη θέληση και τους αγώνες του ελληνικού λαού και η προσφυγή μας στη διεθνή εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι αυτά τα όπλα μας δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.

* Ξενίζει κάπως και η σιγουριά που έχετε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πετύχετε να διαγράψετε μεγάλο μέρος του χρέους έπειτα από συμφωνία με τους ξένους. Τι θα κάνετε όμως αν τρόικα και Βερολίνο σάς το ξεκόψουν ότι το χρέος δεν πρόκειται να διαγραφτεί;

- Θα αναλάβουμε μια μεγάλη εκστρατεία σε όλα τα επίπεδα, προς όλες τις κατευθύνσεις και προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, για να στηρίξουμε με επιχειρήματα και με αγώνες τη δυναμική διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Ταυτόχρονα θα εξηγήσουμε σε όλους τους τόνους ότι η υπόθεση αυτή θα προχωρήσει με τη θέληση και τους αγώνες του λαού μας, ενώ θα υπογραμμίσουμε ότι αυτή η διαγραφή δεν θα πρέπει να αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά τη διαγραφή χρέους σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, πράγμα που αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διάσωσή της.

* Την Τρίτη ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, εν μέσω μιας νέας, εξαιρετικά επικίνδυνης πρόκλησης των Τούρκων στην Κύπρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την αδρανή στάση της Αθήνας στο θέμα. Πώς θα αντιμετωπίζατε όμως εσείς σαν κυβέρνηση την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας;

- Στην Κύπρο αντιμετωπίζουμε κάτι παραπάνω από μια πρόκληση της Τουρκίας. Ζούμε μια νέα ιδιόμορφη τουρκική εισβολή, με καταπάτηση των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα να πράξει είναι να αναλάβει ουσιαστικές και έμπρακτες πρωτοβουλίες στήριξης της Κύπρου σε όλες τις κατευθύνσεις και σε όλα τα επίπεδα, πράγμα που για να υπηρετηθεί με συνέπεια απαιτεί μια νέα ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

* Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τη δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία, με τη νοτιοανατολική Μεσόγειο να φλέγεται, και κινδύνους στα βόρεια σύνορά μας από την έξαρση των εθνικισμών. Μήπως αργήσατε στον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθείτε με τα εξωτερικά και γεωπολιτικά ζητήματα;

- Τα ανησυχητικά και επικίνδυνα σύννεφα στην ευρύτερη περιοχή μας, από την Ουκρανία και την Κεντρική Ασία, έως τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, θέτουν τη χώρα αντιμέτωπη με νέες πρωτόγνωρες προκλήσεις και νέους κινδύνους που απαιτούν έτσι κι αλλιώς καινούργιες επιλογές για την αντιμετώπισή τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επίγνωση αυτών των προκλήσεων και επεξεργάζεται συνεχώς τα μέσα και τις πολιτικές για να προασπίσει στο νέο τοπίο την ασφάλεια, την ακεραιότητα και τα γνήσια εθνικά μας συμφέροντα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Συνεντεύξεις