Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΟ ΤΙΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Καλείται να τρέξει άμεσα τα εξωτερικά θέματα

Τα εθνικά και γεωπολιτικά θα τεθούν προς εξέταση στα κεντρικά όργανα. Αυτό προαναγγέλλει η αναφορά του προέδρου στις ανησυχητικές εξελίξεις στην Κύπρο, την έξαρση των εθνικισμών στα Βαλκάνια και τη γενικότερη, αρκετά εκρηκτική, πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη ευρύτερη περιοχή

Επείγουσα στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και βίαιη προσαρμογή στην εξωτερική πολιτική, με σημαντική όμως χρονική καθυστέρηση, προκαλεί η διαφαινόμενη εκλογική επιτυχία, που αν επιτευχθεί θα σημειωθεί σε συνθήκες μεγάλης γεωπολιτικής πίεσης.

Τα όργανα του κόμματος θα πρέπει να καθορίσουν συγκεκριμένα τη στρατηγική που θα κινηθούν, εφ'όσον θέλουν να κυβερνήσουν Τα όργανα του κόμματος θα πρέπει να καθορίσουν συγκεκριμένα τη στρατηγική που θα κινηθούν, εφ'όσον θέλουν να κυβερνήσουν Είναι αυτονόητη η ενασχόληση με αυτά τα θέματα για ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει, αλλά στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακριβώς έτσι, έχει πολλές ιδιαιτερότητες, κυρίως λόγω μιας ακατανόητης δυσανεξίας και υποβάθμισης των ζητημάτων από τμήμα του κομματικού περιβάλλοντος.

Οι γεωπολιτικές περιστάσεις ωστόσο, σε συνδυασμό με την κυβερνητική προοπτική, δεν αφήνουν άλλα χρονικά περιθώρια στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου σύντομα τα εθνικά και γεωπολιτικά θα τεθούν προς εξέταση στα κεντρικά όργανα, την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή.

Αυτό άλλωστε προαναγγέλλει η εκτενής αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, στις ανησυχητικές εξελίξεις στην Κύπρο, την έξαρση των εθνικισμών στα Βαλκάνια και τη γενικότερη, αρκετά εκρηκτική, πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, από τη Συρία και τις κουρδικές περιοχές έως την Ουκρανία. Και βεβαίως, η παρουσία του στο Πεντάγωνο που ακολούθησε την Κ.Ε., όπου για πολλή ώρα ενημερώθηκε από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική.

Με την Ελλάδα να περικυκλώνεται ανησυχητικά από εστίες αστάθειας, ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να τρέξει άμεσα την επεξεργασία των θεμάτων αυτών και πρωτίστως να διασαφηνίσει τις θέσεις του στην προγραμματική του πρόταση, καθώς οι υπάρχουσες διατυπώσεις χαρακτηρίζονται από γενικότητες και αοριστίες. Λόγου χάρη, θα χρειαστεί να πει καθαρά τι θα πράξει ως κυβέρνηση με την τρέχουσα ελληνοϊσραηλινή συμμαχία πάνω στην οποία στήριξαν πολλά οι ελληνικές κυβερνήσεις, ειδικότερα από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και έπειτα.

Ή να ξεκαθαρίσει την αντίληψή του για το νέο γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας πέραν των εύκολων αντιΝΑΤΟϊκών αφορισμών που εκφέρονται από το χώρο της Αριστεράς, διότι εκ των πραγμάτων είναι διαφορετικό πράγμα να λες από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως θα ασκήσεις μια εθνικά ωφέλιμη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και διαφορετικό να εφαρμόσεις αυτή την πολιτική ως κυβέρνηση.

Σε πρώτο πλάνο, δύο είναι τα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ που, θεσμικά τουλάχιστον, διαδραματίζουν ειδικό ρόλο στη επεξεργασία της εξωτερικής πολιτικής. Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης ως διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και η Νάντια Βαλαβάνη ως υπεύθυνη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στη Βουλή. Η κ. Βαλαβάνη έχει αφήσει τα διαπιστευτήριά της στην Αριστερά, οικονομολόγος και συγγραφέας, και τελευταία υπεύθυνη στα εξωτερικά θέματα.

Ο κ. Καλπαδάκης, μετά την απομάκρυνση του Γιώργου Αϋφαντή από τη θέση του διπλωματικού συμβούλου, είναι το νέο πρόσωπο. Νέος και στην ηλικία, πρόκειται για διπλωμάτη καριέρας με καταβολές από την εποχή του Συνασπισμού και σπουδές ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης στο Λονδίνο και μεταπτυχιακό στην κοινωνιολογία και στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Οσον αφορά τα όσα γράφονται και λέγονται για τον ποιον προορίζει ο Αλέξης Τσίπρας για υπουργό Εξωτερικών, είναι πολύ πρόωρα και θα τρέξει νερό στο αυλάκι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Εξωτερική πολιτική