Έντυπη Έκδοση

ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Πορίσματα για τους 5 από τους 2.062

Πρόκειται για τα πρώτα πέντε πρόσωπα. Μεταξύ αυτών άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ, αλλά και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίοι εμπλέκονται σε λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ

Η Δικαιοσύνη έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις έρευνές της γύρω από τις υποθέσεις που σχετίζονται με τους χειρισμούς της λίστας Λαγκάρντ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Διώτη και Γ. Καπελέρη Η Δικαιοσύνη έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις έρευνές της γύρω από τις υποθέσεις που σχετίζονται με τους χειρισμούς της λίστας Λαγκάρντ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου και τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Διώτη και Γ. Καπελέρη Ενα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή τους είναι οι πρώτοι σημαντικοί έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ, με τους οικονομικούς εισαγγελείς να αναμένουν μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες να έχουν στα χέρια τους τα φορολογικά πορίσματα για πέντε «επωνύμους» της περιβόητης λίστας.

Οι κατά τόπους ΔΟΥ, που πλέον χειρίζονται την εξέταση τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι είναι καταχωρισμένοι στη λίστα, έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη σχετική φορολογική έρευνά τους, εντοπίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Πρόκειται για τα πρώτα πέντε πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων μόνο άγνωστα δεν είναι. Μεταξύ αυτών άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ, αλλά και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι οποίοι εμπλέκονται -σύμφωνα με τα στοιχεία της περιβόητης λίστας- σε λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ, που τηρήθηκαν στην τράπεζα HSBC στη Γενεύη.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα -το αργότερο αρχές Νοεμβρίου- τα αποτελέσματα του σχετικού ελέγχου αναμένεται να φτάσουν στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, Π. Αθανασίου και Γ. Μπρη, αλλά και του επίκουρου εισαγγελικού λειτουργού, Γ. Δραγάτση, ο οποίος έχει «χρεωθεί» την εποπτεία και ενημέρωση για την πορεία των ερευνών που πραγματοποιούν οι κατά τόπους εφορίες.

Τα στοιχεία, που θα έρθουν στα χέρια τους, θα τους δείξουν αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις προκειμένου να ασκηθούν σε βάρος των πέντε «επωνύμων» κακουργηματικές ή πλημμεληματικές ποινικές διώξεις. Ασφαλείς πληροφορίες, βέβαια, θέλουν τα φύλλα έλεγχου να παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις, ενώ σε μία από τις περιπτώσεις το επίμαχο ποσό ανέρχεται περίπου στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Εισαγγελικές πηγές, πάντως, επισημαίνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο έργο τους οι αρμόδιοι μηχανισμοί. Εκτός από το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να περιμένουν απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, που έχουν αποσταλεί, για τις υπεράκτιες εταιρείες που σχετίζονται με τη λίστα και να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς όπου κριθεί απαραίτητο, διαδικασίες αρκετά χρονοβόρες, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις ελεγκτικές υπηρεσίες.

«Οι δυνατότητες ελέγχου παραμένουν πολύ περιορισμένες» εξηγούν αρμόδιοι, επαναφέροντας το ζήτημα της απροθυμίας της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Εξάλλου, αυτή ήταν και η βασική αιτία, που οδήγησε τον περασμένο Φεβρουάριο να δοθεί εντολή από τον οικονομικό εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, προκειμένου η προκαταρκτική εξέταση για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος να πραγματοποιηθεί από υπαλλήλους των κατά τόπους ΔΟΥ.

Η επίμαχη εισαγγελική παραγγελία είχε έρθει έπειτα από συνεχείς συσκέψεις των εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους ζητούν τη στελέχωση του ΣΔΟΕ με περίπου 250 άτομα. Καθώς τα αιτήματά τους δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος, υποχρεώθηκαν να βρουν άλλες διεξόδους, όπως η διαβίβαση του φορολογικού ελέγχου από τις οικείες ΔΟΥ, παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτές τους δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία για τέτοιου είδους έρευνα.

Ενόψει αποφάσεων

Οι δυσκολίες επιβεβαιώνονται και από το ότι τα πρώτα 72 ειδοποιητήρια για την καταβολή προστίμων σε φορολογουμένους που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, «έφυγαν» τον Μάρτιο του 2013 με τουλάχιστον ένα χρόνο καθυστέρηση. Οι σχετικοί έλεγχοι είχαν αποτέλεσμα να εντοπιστούν συνολικά περίπου 5 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, ενώ έμεναν ακόμη να εξεταστούν 107 περιπτώσεις από τα 2.062 πρόσωπα της λίστας, που θα εξετάζονταν από μόλις 16 άτομα, με τις κενές θέσεις να ξεπερνούν τις 300.

Την ίδια ώρα, η Δικαιοσύνη έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις έρευνές της γύρω από τις δύο ξεχωριστές υποθέσεις που έχουν σχηματιστεί και σχετίζονται με τους χειρισμούς της λίστας Λαγκάρντ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Διώτη και Γ. Καπελέρη.

Υπολογίζεται δε ότι μέσα στον επόμενο μήνα το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο θα εκδώσει την απόφασή του για το αν ο πρώην υπουργός και οι συγγενείς του, των οποίων τα ονόματα φέρεται να διέγραψε από τη λίστα, θα πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου και τα τρία συγγενικά του πρόσωπα, που κατηγορούνται κατά περίσταση για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης δημοσίου εγγράφου για να προσπορίσει αθέμιτο όφελος (κακουργήματα), της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα), αλλά και της ηθικής αυτουργίας στα παραπάνω, είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους ενώπιον του αρεοπαγίτη ειδικού ανακριτή, Ιω. Τσαλαγανίδη.

Παρόμοια ποινική μεταχείριση επεφύλαξαν και οι ανακριτές Διαφθοράς, Χρ. Παπακώστας και Δημ. Καβαλάρης, για τους δύο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη και Ιω. Καπελέρη, που αφού απολογήθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Η τακτική Δικαιοσύνη που έχει αναλάβει να ερευνήσει το σκέλος της ίδιας υπόθεσης για τα μη πολιτικά πρόσωπα, έχει σχεδόν συγκεντρώσει όλο το αποδεικτικό υλικό που χρειάζεται προκειμένου να κηρύξει το πέρας της ανάκρισης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Λίστα Λαγκάρντ
Δικαστικό ρεπορτάζ
ΣΔΟΕ
Διαφθορά