Έντυπη Έκδοση

ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ

Βρετανική «πόρτα» στους Ευρωπαίους

Ο ευρωφοβικός Φάρατζ σπρώχνει τον αμήχανο Βρετανό πρωθυπουργό σε ολοένα και περισσότερο αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά

Οι παραδοσιακά στενές σχέσεις της Βρετανίας με τις ΗΠΑ αποτελούσαν πάντα το αγκάθι στις σχέσεις της πρώτης με την Ευρώπη, από την οποία, αν και τόσο κοντά, διατηρούσε μια απόσταση. Τα τελευταία χρόνια, ένα επιπλέον εμπόδιο προστέθηκε στη δύσκολη αυτή ισορροπία, η οποία βασιζόταν συχνά σε εκβιασμούς.

Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα του ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, απειλεί να τινάξει στον αέρα το συντηρητικό κόμμα στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, από το οποίο «κλέβει» ήδη βουλευτές και ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόσει το ίδιο και στους ψηφοφόρους.

Το κόμμα της Δημοκρατίας που ηγείται ο ευρωφοβικός Νάιτζελ Φάρατζ και φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να φτάνει το ποσοστό του 25%, βασίζεται σε δύο βασικές αρχές, τις οποίες έχει προτάξει στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Την ενίσχυση του αντιμεταναστευτικού νόμου στη Βρετανία ακόμη και για πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ολοκληρωτική έξοδο της χώρας από την Ευρώπη.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, σε μια προσπάθεια να περισώσει το πολιτικό γόητρο των Τόρις στις ερχόμενες εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον παρουσιάζουν ακόμη και τρίτο πίσω από τους Εργατικούς, υιοθέτει συχνά τις ακραίες αντιμεταναστευτικές κορόνες του Φάρατζ, γεγονός που τον φέρνει αντιμέτωπο με την Ε.Ε.

Σε ανακοίνωσή του πριν από λίγες μέρες υποστήριξε πως έως τα Χριστούγεννα θα αποκαλύψει τα σχέδιά του για την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των Ευρωπαίων μεταναστών προς τη Βρετανία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κάμερον πριν από ένα χρόνο στους «Financial Times», η απαγόρευση θα αφορά ανειδίκευτους εργάτες από φτωχές κυρίως χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία και ενδεχομένως και η Πολωνία, που διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό μεταναστών στη Βρετανία. Επιπλέον επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στις χώρες προς ένταξη στην Ε.Ε. όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο, λέγοντας ότι «το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση προσώπων θα πρέπει να σχετίζεται με την οικονομική ευρωστία της χώρας που προέρχονται».

Οι δηλώσεις αυτές εξόργισαν τον απερχόμενο επίτροπο Μανουέλ Ζοζέ Μπαρόζο που τις αποκάλεσε «ιστορικό λάθος», αλλά και τον νυν επίτροπο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος απευθυνόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό του επισήμανε ότι «δεν μπορεί να τινάξει στον αέρα τους αντιμεταναστευτικούς κανόνες της Ε.Ε. και τις συνθήκες που έχουν υπογραφεί». Επιπλέον του διευκρίνισε ότι στα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας του κανένα νέο κράτος δεν θα ενταχθεί στην Ε.Ε.

Ο βρετανικός Τύπος ωστόσο υποστηρίζει με έμφαση ότι ο Κάμερον βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στην Ε.Ε., με τον «Guardian» να τονίζει «ότι ένα ακόμη πρόβλημα του Κάμερον είναι ότι κανείς στην Ευρώπη δεν γνωρίζει τι ακριβώς θέλει».

Ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ και Τόνι Μπλερ, χαρακτήρισε την αιφνίδια αυτή στάση του Κάμερον «ανέντιμη σύγχυση».

Οι επιλογές του Βρετανού πρωθυπουργού πάντως είναι ξεκάθαρο ότι απευθύνονται στα βρετανικά αυτιά και προσβλέπουν στις εκλογές του 2015 και στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για το κόμμα του καθώς οι δημοσκοπήσεις του YouGov δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεν είναι όμως τυχαίο ότι παρόμοια σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα υποσχέθηκε και ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ σε περίπτωση που το κόμμα του εκλεγεί.

Μια τεράστια στροφή των Εργατικών από τις θέσεις που πρέσβευαν από το 1997 έως και το 2010 καθώς παραδοσιακά ήταν διαλλακτικοί στο θέμα της μετανάστευσης.

Αντί αυτού, ο Εντ Μίλιμπαν σε ομιλία του στη Νοτιοανατολική Αγγλία δήλωσε ότι σκληρότεροι μεταναστευτικοί νόμοι θα ισχύσουν από την πρώτη χρονιά σε περίπτωση εκλογής του, ενώ θα δημιουργηθούν γραφεία στρατολόγησης για τον έλεγχο των μεταναστών που θα στελεχωθούν από ξένους υπαλλήλους. Υποσχέθηκε μεγαλύτερο συνοριακό έλεγχο καθώς και ότι θα ζητήσει από την Ε.Ε. να παρατείνει την περίοδο στην οποία οι μετανάστες θα μπορούν να αιτηθούν επιδομάτων.

Κι ενώ έρευνες στη Βρετανία έχουν δείξει ότι παρά τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών κάθε χρόνο στη χώρα το ποσοστό της ανεργίας είναι χαμηλό, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι μετανάστες δεν απειλούν τις δουλειές των Βρετανών, ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα της ComRes.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι Βρετανοί σε ποσοστό 46% πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται ελεύθερα στη χώρα τους ενώ οι ίδιοι θεωρούν σε ποσοστό 52% ότι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να ζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμούν.

Κι ενώ οι Βρετανοί παραμένουν αναποφάσιστοι για το εάν θα στηρίξουν ή όχι τις ακραίες αντιμεταναστευτικές, αντί ευρωπαϊκές θέσεις του Φάρατζ, η Ε.Ε. έστειλε στον Ντέιβιντ Κάμερον έναν επιπλέον λογαριασμό ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου.

Ο λογαριασμός

Πρόκειται για ένα επιπλέον ποσό που θα πληρώσουν εννέα οικονομικά εύρωστες χώρες-μέλη της Ε.Ε. έως το Δεκέμβριο, ανάμεσά τους και η Βρετανία, λόγω του ότι η οικονομία τους είναι ισχυρή από το 1995 έως σήμερα.

Το γεγονός βέβαια δεν πέρασε πολιτικά ανεκμετάλλευτο από τον Νάιτζελ Φάρατζ, που δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι ένα «διψασμένο βαμπίρ».

ΠΗΓΕΣ: Independent-Guardian-Haffington post

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Ευρώπη
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΗΠΑ
Μετανάστες και πρόσφυγες