Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟΛΜΗΡΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑ

Η Καλών Τεχνών πριν από τον γκρεμό

Μέχρι τις 7 Νοεμβρίου οι υποβολές αιτήσεων για τους υποψήφιους πρυτάνεις

Ανώνυμες επιστολές που «αποκαλύπτουν» «χαρεμοποιήσεις» και οικονομικά σκάνδαλα. Παραιτήσεις συνοδευόμενες με καταγγελίες για σύσταση «εμπορικής εταιρείας» και «πολυδιάσπαση των πόρων». Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), αντί να βρίσκεται στο προσκήνιο για τις αιματηρές περικοπές της τακτικής επιχορήγησής της, που αργά αλλά σταθερά θα οδηγήσουν σε ασφυξία, απασχόλησε πρόσφατα το πανελλήνιο πρωταγωνιστώντας σε σκανδαλοθηρικά ευτράπελα.

Η αιφνίδια παραίτηση (στις 13 Οκτωβρίου) τού μόλις ολίγων ημερών και άφαντου (επικαλούμενος λόγους υγείας) νέου πρύτανή της, Μάριου Σπηλιόπουλου, η οποία συνοδεύθηκε με μια επιστολή γεμάτη αιχμές κατά του προκατόχου του Γιώργου Χαρβαλιά (η οποία σε πολλά σημεία «αντέγραφε» την ανώνυμη υβριστική επιστολή κατά του Ιδρύματος που διοχετεύθηκε στον Τύπο), ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων. Με πρώτη την προκήρυξη νέων πρυτανικών εκλογών.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδασκόντων της ΑΣΚΤ χαρακτηρίζει την παραίτηση του νεοεκλεγέντος πρύτανη Μάριου Σπηλιόπουλου «αιφνιδιαστική, το δε πνεύμα και περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης, με την οποία μέμφεται τα θεσμικά όργανα της Σχολής και την προηγούμενη διοίκηση, επιπόλαιο και μη τεκμηριωμένο». Εξίσου επιπόλαιες κρίνει τις τοποθετήσεις της ΑΡΜΕ (δυνάμεις Ανανεωτικής Αριστεράς) και της ΚΙΠΑΝ (η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, διά του προέδρου της κ. Σταυρακάκη), που «υιοθέτησαν άκριτα το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης. Μακάρι να είχαν επιδείξει και στο παρελθόν, όταν οι αυθαιρεσίες της πρώην υπουργού Παιδείας έπαυαν Σύγκλητο και πρύτανη, την ίδια ευαισθησία και συμπαράσταση προς τη Σχολή και τη διοίκησή της».

«Αν χρειαστεί θα κάνουμε και έργα οδοποιίας προκειμένου να κρατηθεί η σχολή ανοικτή» τονίζει ο τέως πρύτανης  Γ. Χαρβαλιάς «Αν χρειαστεί θα κάνουμε και έργα οδοποιίας προκειμένου να κρατηθεί η σχολή ανοικτή» τονίζει ο τέως πρύτανης Γ. Χαρβαλιάς Να σημειωθεί ότι η παραίτηση του κ. Σπηλιόπουλου δεν έγινε αποδεκτή από τον Ανδρέα Λοβέρδο, γεγονός που θεωρήθηκε άμεση επέμβαση στην Καλών Τεχνών, εκτός υπουργικών αρμοδιοτήτων. Υπήρξε και δεύτερη παρέμβαση στις νέες εξελίξεις απ' την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας το «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά». Στις 16 Οκτωβρίου η παράταξη του ΠΑΣΟΚ της ΑΣΚΤ παρενέβη συμπλέοντας καθυστερημένα με τις κατηγορίες του κ. Σπηλιόπουλου. Φαινόμενο που ωστόσο κατήγγειλε η Συνέλευση της σχολής.

Νερό στο μύλο των αντιπαραθέσεων ήρθε, στο μεταξύ, να ρίξει αιφνιδιαστικά ο εξαφανισμένος παραιτηθείς πρύτανης με νέα επιστολή προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου της σχολής, αυτή τη φορά επανερχόμενος στο θέμα της ίδρυσης Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που έπρεπε να έχει προκριθεί.

Η διορία για την υποβολή αιτήσεων για τους υποψήφιους πρυτάνεις είναι μέχρι τις 7 Νοεμβρίου. Ο διαγωνισμός είναι διεθνής, αλλά φαίνεται ότι παλαιότερα κομματικά σχήματα προτίθενται να ξαναθέσουν υποψηφιότητα. Η εγγυήτρια των εκλογών εφορευτική επιτροπή απαρτίζεται από τον τέως πρύτανη Γ. Χαρβαλιά, τον Γιώργο Λάππα και τον Νίκο Δασκαλοθανάση. Μέχρι τις 18-19 Νοεμβρίου (μετά την αργία της 17ης Νοεμβρίου) εκτιμάται η σχολή να έχει αποκτήσει νέο πρύτανη.

Ο αιφνιδίως παραιτηθείς νέος πρύτανης Μ. Σπηλιόπουλος Ο αιφνιδίως παραιτηθείς νέος πρύτανης Μ. Σπηλιόπουλος Με κομμένη στο ήμισυ τη χρηματοδότηση και τη λασπολογία να έχει αφήσει ένα βαρύ σύννεφο πάνω απ' το ίδρυμα, μόνο τολμηρός θα έβαζε το κεφάλι του στον ντορβά. Οποιος αναλάβει θα πρέπει να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

«Η σχολή, όπως όλα τα ΑΕΙ, περνά μια πολύ δύσκολη φάση. Με την οικονομική στενότητα ήδη προδιαγεγραμμένη, τα προβλήματα των νέων πρυτανικών αρχών θα είναι πολλαπλά δύσκολα», επισημαίνει ο διδάσκων στην Καλών Τεχνών και εκλεγμένος στο Συμβούλιο της διοίκησής της, Νίκος Ναυρίδης, προσθέτοντας: «Και ακριβώς επειδή διακινούνται στον Τύπο με ιδιαίτερη ελευθερία ανώνυμες επιστολές, ο νέος πρύτανης θα πρέπει να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα και τις πρωτοφανείς αυτές επιθέσεις. Δεν θα είναι εύκολη η θητεία του».

Από τα βασικά σημεία της επιχείρησης κατασκευής ενόχων υπήρξε η καταγγελία για τη σύσταση ΑΜΚΕ (αντί για ΝΠΙΔ), η οποία ωστόσο εξαρχής τέθηκε ως προϋπόθεση από το Ιδρυμα Σ. Νιάρχος, προκειμένου να δώσει χορηγία περίπου 400 χιλιάδων. Η δεύτερη καταγγελία που βγήκε στο φως, μέσω μεμονωμένου δημοσιεύματος, προτού εμφανιστούν οι ανώνυμες υβριστικές επιστολές, αφορά το ανέβασμα από την Καλών Τεχνών της όπερας του «πρωθυπουργικού φίλου» κ. Χατζηνάσιου, «Ελ Γκρέκο». Η πρόταση προέκυψε μέσω του περιφερειάρχη κ. Σγουρού και του ΥΠΠΟΑ, οι οποίοι θα κάλυπταν όλα τα έξοδα για μια υπερπαραγωγή με 200 συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Η συνεργασία προέκυψε στο πλαίσιο των διεκδικήσεων ενός μεγάλου τεχνολογικού εξοπλιστικού προγράμματος από την Περιφέρεια. «Με τη συνεργασία για το ανέβασμα της όπερας η ΑΣΚΤ θα έμπαινε στο μητρώο και τους φυσικούς αποδέκτες που μπορούν να υλοποιήσουν έργα χρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ, που προκηρύσσει ως υπουργείο και διαχειριστική Αρχή το ΥΠΠΟΑ», υποστηρίζει ο τέως πρύτανης, που βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία να χάνεται εξαιτίας του θορύβου που σηκώθηκε.

«Εαν χρειαστεί θα κάνουμε και έργα εθνικής οδοποιίας προκειμένου να κρατήσουμε τη σχολή ανοικτή», φέρεται να έχει δηλώσει στη Σύγκλητο ο Γ. Χαρβαλιάς, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2013 απειλούσε με την παραίτησή του στο ενδεχόμενο επιβολής του μέτρου της διαθεσιμότητας στην ΑΣΚΤ.

Ο διδάσκων Ν. Ναυρίδης Ο διδάσκων Ν. Ναυρίδης Τι θα βρει ο νέος πρύτανης αναλαμβάνοντας καθήκοντα στην εκπνοή του Νοεμβρίου;

**Ενα ίδρυμα υποχρηματοδοτούμενο. Οι κοστολογημένες ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες (ρεύμα, νερό τηλέφωνο, φύλαξη, σίτιση-στέγαση φοιτητών, εκπαιδευτικά έξοδα) ανέρχονται σε 1,4 εκατομμύριο, ενώ η ετήσια κρατική επιχορήγηση είναι 780 χιλιάδες ευρώ.

**Εναν κουμπαρά με αποθεματικά της σχολής που διαφυλάχθηκαν ως κόρη οφθαλμού και ανέρχονται περίπου στο 1 εκατομμύριο.

**Μια νέα ολοκληρωμένη από το 2012 βιβλιοθήκη 5.000 τ.μ. κλειδωμένη με λουκέτο, που ολοκληρώθηκε με χρήματα των Δημόσιων Επενδύσεων κι αδυνατεί να λειτουργήσει τόσα χρόνια, ελλείψει εξοπλισμού αλλά και των χρημάτων για τα λειτουργικά της έξοδα, που κοστολογούνται 170 χιλιάδες ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τέχνη/Πολιτισμός
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ)