Έντυπη Έκδοση

Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΚ. ΠΕΡΣΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ

«Σας ζηλεύουν και οι εύρωστοι»

Ο Γκόραν Πέρσον, που εδώ εικονίζεται να μιλά στο 1ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας - Σουηδίας, ως πρωθυπουργός της Σουηδίας από το 1996 έως το 2006, σε μια περίοδο όπου η Σουηδία περνούσε κρίση αντίστοιχη με τη σημερινή παγκόσμια, κλήθηκε αναλαμβάνοντας την εξουσία να πάρει αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία όμως οδήγησαν τελικά τη χώρα σε ισοσκελισμό του προϋπολογισμού σε 4 χρόνια και μείωση του χρέους κάτω από το 40% του ΑΕΠ. Ο Πέρσον δεν επανεξελέγη, αλλά σήμερα είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, ασχολείται ενεργά με θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος και είναι κορυφαίο στέλεχος στο Διεθνή Οργανισμό Βιώσιμων Πόρων

Αντικείμενο... φθόνου για άλλες πιο εύρωστες χώρες είναι, σύμφωνα με το Σουηδό πρώην πρωθυπουργό Γκόραν Πέρσον, η Ελλάδα, καθώς ο τουρισμός είναι ο μοναδικός κλάδος παγκοσμίως που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης.

Η ενδεχόμενη ανοδική τάση της οικονομίας, οι προοπτικές του τουρισμού, οι επικείμενες επενδύσεις, τα αντιλαϊκά μέτρα και οι ευθύνες που τα συνοδεύουν, καθώς και το νέο τοπίο που αναδύεται στην Ευρώπη, με το ευρώ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι μερικά μόνο σημεία από τις ομιλίες του χειμαρρώδους κ. Πέρσον κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας.

Μιλώντας ως επίτιμος προσκεκλημένος στο 1ο Επιχειρηματικό Φόρουμ του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε τα φώτα του για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τόνισε πως «η κατάσταση δεν επιδέχεται εύκολες λύσεις. Εφ' όσον τα προβλήματα δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου, θα πάρει χρόνο και για να επιλυθούν. Ομως η ευθύνη είναι δική σας και δεν μπορεί να σας την αφαιρέσει κανείς». Ο ίδιος ανέλαβε να εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα κατά την κρίση της Σουηδίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και υπέστη τις ανάλογες συνέπειες. «Πιθανότατα υπήρξα ο πλέον μισητός πολιτικός της σύγχρονης εποχής στη Σουηδία επί πολλά χρόνια» παραδέχτηκε. «Ομως στόχος μου δεν ήταν να εισπράξω "αγάπη". Επιδίωξή μου ήταν να κερδίσω το σεβασμό και ο σεβασμός πάει χέρι χέρι με τη συνεπή στάση και το συνεπές πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Πέρσον, πρέπει να συνδυαστεί η δημοσιονομική ανασυγκρότηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πέρα από νέα συστήματα συνταξιοδότησης και διαμόρφωσης μισθών, όπου αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στην περίπτωση της Σουηδίας, μια καινοτομία της πρωθυπουργίας του ήταν η ψήφιση νόμου που όριζε ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί στο εξής να ψηφίζει ασθενείς προϋπολογισμούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σουηδική Βουλή έχει μεν το δικαίωμα να προσθέτει νέες δαπάνες, αλλά μόνο εφ' όσον έχει βρει τη χρηματοδότησή τους.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ενδεχομένως σε μια κατάσταση προς ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης, τάση η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί, πιστεύει ο Πέρσον. Σημαντικότατο ρόλο παίζουν οι εξαγωγές, καθώς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. «Τα πάντα ξεκινούν από την ανταγωνιστικότητα, αλλά και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Μέλημά σας πρέπει να είναι ποια προϊόντα σας μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικά παγκοσμίως» σημείωσε, απευθυνόμενος σε επιφανείς πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Οσο για τον τουρισμό, η Ελλάδα είναι τυχερή γιατί οι δυνατότητες του κλάδου είναι οι μεγαλύτερες στην παγκόσμια οικονομία. «Είστε ο λαμπρός αστέρας της υφηλίου στον τουριστικό τομέα. Λατρεύουμε την Ελλάδα. Λατρεύουμε τον ήλιο, το φως, το καλό κλίμα, τα γαλανά νερά, το φαγητό, το κρασί, την ίδια τη ζωή. Αν τα συνδυάσετε με υπηρεσίες, π.χ. ιατρικές, είστε τυχεροί. Φροντίστε τα. Προχωρήστε» είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη σημασία της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Μολονότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη Σουηδία και την Ελλάδα, παρ' όλ' αυτά ανήκουμε στο ίδιο κλαμπ. Εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλο» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «η αλληλεξάρτηση των χωρών-μελών θα συνεχιστεί και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ενωση θα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική».

Πιθανολογεί μάλιστα πως ίσως σε ένα-δυο χρόνια χώρες όπως η Σουηδία και η Νορβηγία θα έχουν συνδεθεί με το ευρώ, στ' αχνάρια της Δανίας και της Ελβετίας. «Αυτές οι χώρες μπορεί να μην επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ευρωζώνης», σημείωσε ο Πέρσον, «όμως πρέπει να προστατεύσουν τις οικονομίες τους και για το λόγο αυτό προχωρούν στη νομισματική σύνδεση».

Τα νήματα πάντως στην Ευρώπη κινεί η Γερμανία. Μπορεί να έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από τη διεύρυνση της Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια και φυσικά από την κρίση, αλλά αποτελεί το «γέρο» της Ευρώπης, αντιμετωπίζοντας σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, που νομοτελειακά θα επηρεάσει την εγχώρια ζήτηση. «Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να αγνοήσει τον ευρωπαϊκό Νότο. Εντέλει, η ανάπτυξη σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία είναι προς όφελος της Γερμανίας και γι' αυτό θα δρομολογηθεί», σημείωσε ο Πέρσον.

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μιλά περί «σοβαρών επενδύσεων» στην Ευρώπη. «Εάν τεθεί σε εφαρμογή αυτό το πρόγραμμα, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και στην Ελλάδα», τόνισε ο Πέρσον, που εμφανίζεται αισιόδοξος: «Αυτό θα γίνει: η Γαλλία και άλλοι γίγαντες μέσα στην Ε.Ε. έχουν στριμωχτεί».

Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει πως «ο πυρήνας της Ε.Ε. θα είναι η ομάδα του ευρώ και αυτός ο πυρήνας θα είναι πολύ σύντομα τόσο μεγάλος που θα αποτελεί de facto την Ευρωπαϊκή Ενωση». Προβλέπει δε πως σύντομα θα δούμε τον πρώτο ευρωπαϊκό φόρο.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι το νέο τοπίο που αναδύεται: ναι, η Γερμανία βρίσκεται στο κέντρο, αλλά και όλοι οι άλλοι είναι ενοποιημένοι, αλληλοεξαρτώμενοι. Και είναι αναγκαίο για ολόκληρη την Ενωση να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη. Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορεί να γίνει», τόνισε. Οσον αφορά την ανεργία, ο πρώην πρωθυπουργός προέβλεψε ότι αν και όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από προσφορά: «Αυτό είναι το μέλλον. Αυτή είναι η νέα Ευρώπη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρηματικότητα
Σουηδία
Γνώμες/Απόψεις
Τουρισμός
Κύριο θέμα
Ηλιο, θάλασσα και το... WiFi μας